55-97

Datum: zondag 27 januari 2019 · 16:00
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

ZZ Leiden breekt clubrecord

De huidige ploeg van Zorg en Zekerheid Leiden heeft een nieuw clubrecord gevestigd. Door de 55-97 zege tegen Basketball Academie Limburg is het aantal overwinningen op rij in competitieverband op dertien gekomen. Het oude record, dat gevestigd werd in het seizoen 2010/2011, stond op twaalf zeges. Alle tien door coach Rolf Franke ingezette spelers kwamen in dit duel aan scoren toe.

Zorg en Zekerheid Leiden is het aan zijn stand verplicht om van Basketball Academie Limburg te winnen. Dat bij de Limburgers Tony Washington, Elay Wirjo en Robin van Heukelom door blessures niet van de partij konden zijn, maakte het inside nog een stuk makkelijker voor de Leidse ploeg. Als BAL mis schoot, dan was de rebound steevast voor Zorg en Zekerheid Leiden en luttele seconden ging de bal al weer door het netje van de thuisploeg.

Wie verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden tussen twee zware Europese wedstrijden in wat slapjes en ongeconcentreerd zou spelen, kwam echter bedrogen uit. De Leidse spelers, en zeker zij die van de bank kwamen, oogden gretig. Na een 0-6 opening via drie rake lay-ups (Clayton Vette, Mohamed Kherrazi en Darius Thompson) wisten de Limburgers nog terug te komen tot 6-6 aan het begin van de vierde minuut.

Tot hier en niet verder dachten de spelers van de Leidse ploeg. De verdediging ging op slot. BAL moest het hebben van het schot, maar dat viel voor de rust niet. Inside was er niets te halen voor de Limburgers. Zorg en Zekerheid Leiden denderde via de actieve Kenneth Simms en Marijn Ververs door naar een 6-21 stand na tien minuten.

Rolf Franke had ook wel door dat hier veel ruimte was om zijn bepalende spelers wat minder speeltijd te geven en de mannen van de bank wat meer minuten. Binnen vijf minuten werden Worthy de Jong en Kherrazi al naar de kant gehaald ten faveure van Simms en Ververs. Nog geen minuut later betrad Sergio de Randamie het veld en mocht Vette op de bank plaatsnemen. In het tweede kwart kwam Troy Koehler ook al in actie. Na rust verscheen Twan Polman ook nog binnen de lijnen.

In het tweede bedrijf scoorde BAL twee keer in de eerste minuut, maar daarna sloot de Leidse defensie weer prima. Pas zeven minuten later kon er weer een Limburgse score begroet worden. Via onder meer driepunters van Darius Thompson, Vette (2x) en De Jong was Zorg en Zekerheid Leiden al uit het Limburgse gezichtsveld verdwenen. Het hoogtepunt van de wedstrijd kwam halverwege het tweede kwart. Of eigenlijk moet je zeggen dat het om twee opeenvolgende, nagenoeg identieke scores ging. Thompson gaf een alley-oop pass naar Kherrazi, die vervolgens lekker hard kon dunken. En dat gebeurde twee aanvallen achter elkaar. Bij rust was het 17-46 en was de wedstrijd al lang en breed beslist.

Nadat BAL de eerste score na de pauze had verzorgd (opnieuw Jules Schild die dat drie keer aan het begin van een kwart zou doen), gooide Zorg en Zekerheid Leiden er weer een 11-0 run tegenaan: 20-57. Thompson zorgde voor een fraaie score door een eigen misser alsnog door de ring te tippen. In de achtste minuut had Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw een fraaie run. Maurice Watson Jr. (twee keer) en De Randamie knalden drietjes binnen zonder een tegenscore te moeten incasseren. Die kwam er uiteindelijk wel van de 17-jarige Sander Hollanders. Niettemin stond het na drie kwarten 38-77.

In het laatste kwart liet Franke Zorg en Zekerheid Leiden spelen met zowel Twan Polman als Troy Koehler op het veld, naast Simms, Ververs en De Randamie. Polman kwam door met een stevige drive naar de ring, terwijl Koehler er tegen het slot van het duel nog twee drietjes in knalde. Watson zorgde aan het slot weer voor wat meer tempo, waardoor het verschil nog opliep tot 42 punten: 55-97. De grootste zege van dit seizoen. Watson liep net een triple double mis: 15 punten, 9 rebounds en 10 assists (en 5 steals). Watson was overigens ook de enige speler die meer dan 25 minuten op het plankier stond, namelijk 32.

Over streaks hebben we het al gehad, maar er is ook nog een bijzondere reeks met Weert gaande. Dit was namelijk de 26ste overwinning op rij tegen Weert, de langs lopende winning streak. De serie uitzeges op rij is inmiddels gegroeid naar negen stuks, waarmee het record steeds scherper wordt gezet. Het oude record van meeste overwinningen op rij stamde uit het eerste kampioensjaar. Tussen 6 november 2010 en 8 januari 2011 werd twaalf keer op rij gezegevierd. Dat record is nu uit de boeken verdreven door de huidige ploeg die dat aantal zeges op rij heeft opgevoerd naar dertien stuks.