97-76

Datum: zaterdag 15 december 2018 · 20:00

ZZ Leiden laat op stoom

Zorg en Zekerheid Leiden leek de wedstrijd voor de rust al te beslissen, maar Den Helder Suns pakte nog snel uit met een 13-0 run, waardoor beide ploegen gingen rusten bij 43-37. De Suns kwamen na rust op twee punten, maar in het laatste kwart stelde de Leidse ploeg orde op zaken: 97-76.

Het eerste duel in Den Helder leverde Zorg en Zekerheid Leiden een 73-78 zege op. De Leidse ploeg speelde toen zonder Worthy de Jong, Kenneth Simms, Troy Koehler en Sergio de Randamie. Afgezien van Koehler (liesblessure) was Zorg en Zekerheid Leiden dit keer compleet.

De Leidse ploeg begon meteen sterk aan de wedstrijd. Maurice Watson Jr., die afgelopen woensdag tegen Bakken Bears niet uit de verf kwam, knalde meteen een driepunter binnen. Daar bleef het qua driepunters niet bij. Darius Thompson was in de eerste vijf minuten twee keer succesvol van downtown. Ook Clayton Vette, voor de wedstrijd uitgeroepen tot speler van de maand november, vuurde een mommetje met precisie af. Den Helder zicht het wat dichterbij en wist na zeven minuten aan te haken bij 18-14. Daarna nam de Leidse ploeg mede door een dunk van Worthy de Jong wat meer afstand. Het eerste kwart werd bij 26-16 afgesloten.

In het tweede bedrijf trok Kenneth Simms met vijf punten op rij even nadrukkelijk aan de bel: 31-16. Ondanks driepunters van Boyd van der Vuurt de Vries en Thibault Vanderhaegen bleef Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong staan. Vette tekende voor back-to-back driepunters, waarna Mohamed Kherrazi op 2’33 van het einde van de eerste helft voor 43-26 zorgde. Zeventien punten verschil, wat ogenschijnlijk vrij makkelijk bereikt werd. De Leidse ploeg bleef echter op 43 staan tot de rust, waar de Suns door bleven gaan met drietjes (Steve Harris, Alex Laurent en Holland). Dit leidde tot een 0-13 run en een ruststand van 43-37.

“Ik zag het gebeuren”, stelde coach Rolf Franke na afloop. “Het verwachtingspatroon is zo hoog dat als wij even niet lekker draaien en Den Helder de hand pakt nadat wij de vinger hebben gegeven, dan is dit de consequentie. Vlak voor rust stond Den Helder op 30 punten en dat is prima. Zestig punten tegen is prima. Dan heb je twee keer balverlies, een driepunter en je bent zeven punten verder. Je hebt dan bijna de hele eerste helft weggegooid. Dat gebeurt dan in sport.”

De coaches Franke en Bert Samson kwamen al vrij snel weer terug op het veld, de spelers hadden daar even wat meer tijd voor nodig. Om nu te zeggen dat Zorg en Zekerheid Leiden meteen weer scherp was, gaat te ver. Nog steeds werd er te snel gekozen voor een driepunter, met als gevolg dat de Suns terugkwamen tot 50-48.

In de laatste drie minuten van het derde kwart wist de thuisploeg toch weer wat uit te lopen. Vette werd in de break op maat bediend door Kherrazi, waarna De Jong volgde met een driepunter en Thompson met een dunk na een steal van Watson. Daarmee werd de marge weer op tien punten gezet. Aan het einde van het derde kwart was het 63-56.

Zorg en Zekerheid Leiden trok deze lijn snel door. Via een 10-0 run werd afstand genomen. Simms en Vette wisten elkaar via de hi-low goed te vinden en benutten de ruimte in de Helderse zone. Verdedigend schakelde de thuisploeg ook een tandje bij, wat onder andere leidde tot een dunk van Thompson na een steal van De Jong. Pas na iets meer dan drie minuten scoorde Den Helder via Harris de eerste punten van het laatste kwart. Zorg en Zekerheid Leiden was toen al weggelopen naar 73-58.

Het vizier bij de Leidse spelers was inmiddels haarscherp afgesteld. Mede door back-to-back drietjes van Watson en De Jong liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar 83-60. Twee minuten voor tijd werd het grootste verschil in de wedstrijd bereikt: 26 punten (92-66). Sergio de Randamie knalde in zijn eerste thuiswedstrijd sinds 20 oktober ook nog een drietje raak. Zorg en Zekerheid Leiden redde het echter niet om de grens van de honderd punten aan te tikken. De teller stopte bij 97-76.

“Ik was blij hoe we het oppakten”, vertelde Franke na afloop. “We toonden iets meer discipline in de zoneaanval. De hi-low zat erin en op dat moment was eigenlijk die zone gebroken. In de verdediging gingen we zelf in een zone staan en dat is in de afgelopen wedstrijden succesvol geweest en dat was het nu ook.”