111-71

Datum: woensdag 12 december 2018 · 18:30
Locatie: Risskov Hallen, Aarhus (Denemarken)

Ruime nederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de eerste wedstrijd van de tweede ronde van de FIBA Europe Cup een zware nederlaag geleden. Tot halverwege het derde kwart bleef de Leidse ploeg goed bij (49-47), maar daarna sloeg Bakken Bears genadeloos toe. De Denen profiteerden optimaal van de 24 turnovers van de Leidse ploeg en liepen door naar 111-71.

Zorg en Zekerheid Leiden zag Maurice Watson Jr. weer terugkeren bij de ploeg. In de openingsfase was het Tobin Carberry die de Denen voorging. Aan Leidse zijde viel Mohamed Kherrazi op. De Leidse forward ging na een verdedigende rebound coast-to-coast om 8-8 aan te tekenen. Een 7-0 run van Bakken Bears (15-8 na iets meer dan vijf minuten) leidde tot de eerste time-out van coach Rolf Franke. Driepunters van Watson en Worthy de Jong zorgden ervoor dat de Leidse ploeg weer in het spoor van de Denen kwam: 20-18. Door drietjes van Hayden Dalton sloot Bakken Bears het eerste kwart met een 27-22 voorsprong af.

Door vijf punten op rij van Kenneth Simms hervond Zorg en Zekerheid Leiden de aansluiting, maar een nieuwe 7-0 run van de Denen volgde. Opnieuw moest Franke naar een time-out grijpen. Dat leek te werken. De Jong scoorde vijf punten op rij, waaronder een dunk na een steal. De international bracht de Leidse ploeg weer terug naar 34-32. Na een driepunter van Darius Thompson werd het met nog 2’26 te spelen 39-35. Niets aan de hand, ware het niet dat Bakken Bers het verschil toch nog naar tien punten wist te tillen: 45-35.

Het derde kwart gaf aanvankelijk hetzelfde beeld te zien als voor de rust. Na twee minuten was het 49-39, waarna Zorg en Zekerheid Leiden een 8-0 run plaatste. Clayton Vette, die voor de rust geen bal raak wist te schieten, werd keurig bediend voor een vrije dunk en een stijging van zijn zelfvertrouwen. Zo werd het 49-47 en leek er nog van alles mogelijk. Sterker nog, Zorg en Zekerheid Leiden kreeg zelfs nog een aanval bij twee punten achter, maar zag Watson een van zijn acht turnovers plaatsen. Bakken Bears profiteerde onmiddellijk. Niet direct via Carberry, maar via Morten Sahlertz. Deze bebaarde forward had voor rust nog geen minuut speeltijd gekregen en pakte in de laatste vijf minuten van het derde kwart uit met 11 punten.

Ondanks een and-1 van Simms en vrije worpen van Thompson (ondanks alles toch 24 punten tegen 50%) moest Zorg en Zekerheid Leiden pas op de plaats maken. Het aantal keren balverlies liep nog voor het einde van het derde kwart flink, al was de schade nog enigszins beperkt na drie kwarten: 71-56.

In het laatste kwart ging het finaal mis met de Leidse ploeg. Bakken Bears knalde er nog even acht driepunters in. Alleen Marijn Ververs was in dit kwart succesvol van buiten de grote cirkel. Dat was de eerste score van dit kwart, waardoor de achterstand teruggebracht werd tot 71-59. De marge werd steeds groter en dat had deels ook te maken met de keuzes in het veld. Plays werden nauwelijks meer gelopen, in plaats daarvan werd er solo geprobeerd om de achterstand te verkleinen, maar dat pakte averechts af. De Leidse ploeg was het spoor bijster en kreeg in het laatste kwart 40 punten te verwerken, waar de ploeg er zelf maar 15 produceerde.

Vooral het balverlies was dodelijk. Uit 24 keer balverlies wist Bakken Bears maar liefst 42 punten te produceren. De Denen leken ook geen driepunters meer te missen. Over de hele wedstrijd schoot Bakken Bears 17 van de 31 driepunters raak. Het vele balverlies en het grote verschil in driepunters (Zorg en Zekerheid Leiden schoot 5 uit 19) waren de belangrijkste oorzaken voor de groot uitgevallen nederlaag.

"Tot halverwege het derde kwart was het een mooie wedstrijd", stelde Franke na afloop. "Het gameplan liep zoals we wilden en we zaten perfect in de wedstrijd. Daarna is het een combinatie van factoren, waardoor Bakken Bears momentum krijgt en wij daar niet goed op reageren. Jammer en onnodig!"

Zorg en Zekerheid Leiden gaat met de bus weer terug naar Nederland om dit weekeinde twee keer in actie te komen. Komende woensdag speelt de Leidse ploeg de tweede wedstrijd van de tweede ronde, dit keer in eigen huis. Avtodor Saratov komt dan naar Leiden. De Russen zijn het vervolg goed begonnen door in eigen huis met 98-57 te winnen van het Finse Kataja Basket. Wil de Leidse ploeg nog meedoen voor een plek bij de laatste zestien, dan moet er wel van de Russen gewonnen worden. Werk aan de winkel voor het team!