54-81

Datum: zondag 16 december 2018 · 17:30
Locatie: Onze Gezellen Sporthal, Haarlem

ZZ Leiden bereikt kwartfinale

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich vandaag geplaatst voor de kwartfinale van het NBB-bekertoernooi. In een gezellige en goed gevulde Onze Gezellen Sporthal rekende de Leidse ploeg af met Onze Gezellen, de koploper van de eerste divisie. Via een ruststand van 28-41 werd het uiteindelijk 54-81.

Rolf Franke had vooraf al aangegeven dat de Leidse ploeg met een brede selectie zou aantreden voor het bekerduel tegen Onze Gezellen. Zo was Skip Samson voor deze wedstrijd opgeroepen. Mohamed Kherrazi kwam niet van de bank, want hij had rust gekregen. Worthy de Jong en Clayton Vette begonnen op de bank, waardoor Kenneth Simms en Marijn Ververs een plaats in de starting five hadden gekregen.

Zorg en Zekerheid Leiden deed het aanvankelijk kalm aan, waardoor Onze Gezellen de kans kreeg om de kwaliteiten van de koploper van de eerste divisie te laten zien. Tim van der Peet en Lamin Sawaneh zorgden tot genoegen van het thuispubliek voor een 8-4 voorsprong na vijf minuten. Door zeven punten van Simms en een paar makkelijke lay-ups van Darius Thompson en Worthy de Jong kwam Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong. Een driepunter van De Jong zette het scorebord na tien minuten spelen op 16-20.

Onze Gezellen bleef lekker fanatiek spelen en dat betaalde zich een paar keer uit. Via Remi Lips en Jeremy Sodusta haakten de Haarlemmers aan: 20-22. Zorg en Zekerheid Leiden trok vervolgens de verdediging wat strakker aan en liep meteen uit naar 22-34. Lars Leferink en Tim van der Peet antwoordden samen met zes punten op rij, maar het slotakkoord was voor de ploeg uit Leiden. Vijf punten van Vette en een lay-up van Maurice Watson Jr. leverden een 28-41 ruststand op.

Binnen anderhalve minuut tilde Zorg en Zekerheid Leiden het verschil naar 18 punten (28-46). Game over, zou je denken, maar dat dachten de spelers van Onze Gezellen niet. Een 4-point play van Lips werd gevolgd door een driepunter van Tim van der Peet. Thompson onderbrak de run met een soepele lay-up, maar de thuisploeg zat in een goede flow. Sodusta en twee keer Sven Burger maakten er twee minuten voor het einde van het derde kwart 47-52 van. Sergio de Randamie hielp Zorg en Zekerheid Leiden vervolgens over het dode punt heen. Twee vrije worpen van Ververs en een score van De Jong onder het bord gaven de Leidse ploeg weer wat lucht: 47-58 na drie kwarten.

In het vierde kwart bleef Onze Gezellen ruim vier minuten zonder score. Thompson en Simms wisselden wat scores af. Na een driepunter van De Randamie was de marge na drie minuten opgelopen tot 22 punten: 47-69. Simms voerde daarna zijn puntentotaal flink op. Het verweer van Onze Gezellen was ondertussen wel gebroken, al hield de Haarlemse formatie het nog lang vol. De eindstand kwam bij 54-81. Een logische zege voor het bij tijden plichtmatig spelende Zorg en Zekerheid Leiden.

Belangrijk was dat er, met het oog op de wedstrijd van woensdag tegen Avtodor Saratov, geen nieuwe blessures werden opgelopen. Ook was er geen speler die aan de dertig minuten speeltijd kwam en dat is wel zo lekker in een periode dat er veel wedstrijden in korte tijd plaatsvinden.