82-87

Datum: zaterdag 10 november 2018 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Eerste nederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is tegen de eerste nederlaag opgelopen. Landstede Basketbal nam in het tweede deel van het derde kwart een ruimere voorsprong. De Leidse ploeg kwam nog wel terug en had in slotfase balbezit met twee punten achterstand. Dat leverde balverlies op, waarna Landstede Basketbal de punten mee naar huis kon nemen: 82-87.

Het zijn drukke tijden voor Zorg en Zekerheid Leiden. De ene wedstrijd is nog maar net verwerkt of de volgende pot dient zich al weer aan. In zes dagen tijd speelde de Leidse ploeg tegen New Heroes Den Bosch, Sakarya BSB en dan nu Landstede Basketbal. Kenneth Simms kon weer uitkomen in de competitie nu zijn schorsing erop zat. Sergio de Randamie zit nog wel even in de lappenmand.

Simms had er zin in. De geblokte Amerikaan was verantwoordelijk voor de helft van de Leidse productie in de eerste drie minuten: 8-2. Landstede knokte zich via Kaza Kajami-Keane en Noah Dahlman weer snel terug in de wedstrijd. Rolf Franke moest al na vier minuten naar een time-out grijpen. In de zevende minuut ging Simms tegen de vlakte. Terwijl hij geblesseerd lag, wist Kevin Bleeker aan de andere kant 16-12 op het bord te dunken. Het Leidse publiek voorzag ieder balbezit van de Zwolse ploeg met een luid boegeroep, maar het doorspelen was geheel volgens de regels.

Een lay-up van Maurice Watson Jr. zette Zorg en Zekerheid Leiden op 18-12, maar Landstede liet zich niet afschudden. Via een serie driepunters kwamen de Zwollenaren weer op gelijke hoogte: 24-24 na tien minuten spelen.

Meteen aan de start van de tweede periode liep Landstede uit naar 24-29 (een 11-0 run).Zorg en Zekerheid Leiden moest in de achtervolging. Clayton Vette knalde een drietje raak en Watson verzilverde een and-1 voor 30-31. Halverwege het kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden het weer even over na een score van Worthy de Jong: 35-34. Het tempo bleef hoog en de voorsprong veranderde telkens weer. Mohamed Kherrazi pakte wat scores mee. Uiteindelijk gingen beide ploegen bij een 46-45 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden rusten.

De Leidse ploeg kwam goed uit de kleedkamer. Darius Thompson, voor de wedstrijd uitgeroepen tot speler van de maand oktober, dunkte op de break en Watson liep twee lay-ups binnen voor 52-45. In de vierde minuut tekende Vette voor 55-48. Kherrazi, De Jong en Vette kregen kansen om de voorsprong te vergroten, maar slaagden daar niet in. Landstede Basketbal kwam eerst langszij, om vervolgens meteen maar door te stomen naar 61-68. Het was een fase waarin het spel van Zorg en Zekerheid Leiden niet goed oogde. Simms was na het eerste kwart nauwelijks meer inzetbaar, terwijl Thompson ook last van zijn ribben had gekregen.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft dit seizoen wel eens vaker tegen een achterstand aangekeken. Thompson ging twee keer achter het kanon staan, maar zijn drietjes werden teniet gedaan door driepunters van Van Oostrum en Kajami-Keane. Met nog vier minuten te gaan keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 70-82 achterstand aan. Maar de Leidse ploeg geeft zich niet zo maar gewonnen. Met een and-1 gaf Watson het goede voorbeeld. Zeven punten van De Jong in een korte tijd en een lay-up van Watson brachten de stand met nog een minuut te gaan op 82-82.

Zou Zorg en Zekerheid Leiden dan toch weer ontsnappen? Na twee rake vrije worpen van Dahlman leed Thompson met nog 27 seconden te gaan balverlies. Vette zette snel De Pagter op de lijn, die maar één vrije worp benutte: 82-85. Zorg en Zekerheid Leiden had nog 21 seconden om voor de gelijkmakende driepunter te gaan. Zo ver kwam het niet, want De Jong zag zijn pass gestolen worden door Kajami-Keane. De Canadese international tekende voor de bevrijdende lay-up en de eerste nederlaag van Zorg en Zekerheid Leiden: 82-87.

“Ik denk dat Landstede zijn huiswerk heel goed heeft gedaan. Mijn complimenten”, stelde Rolf Franke na afloop. “Wij kregen te weinig dynamiek in de aanval. Door in de verdediging agressiever te zijn, kwamen we terug.” De blessure van Simms gaf Franke toch wat minder wisselmogelijkheden “Voor ons ging het eigenlijk te snel, 46-45 bij rust. We hadden iets te weinig antwoord op de transition game van Landstede. We moesten meer controle in de aanval houden en zorgen dat we net iets eerder terug waren in de verdediging. Wat ik sterk vond, is dat we toch weer gelijk komen. Dan is het een dubbeltje op zijn kant en daarin waren we niet de gelukkigste.”

Op naar de volgende halte, die dit keer in Roemenië staat. Daar speelt Zorg en Zekerheid Leiden komende woensdag voor de FIBA Europe Cup tegen CSM CSU Oradea.