74-69

Datum: zaterdag 6 oktober 2018 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden grijpt naast de SuperCup

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om voor de derde keer de SuperCup in de wacht te slepen. Na een goede eerste helft stond de Leidse ploeg met 36-44 voor, maar in de loop van de tweede helft legde de Groningse verdediging de Leidse aanvallers lam. Uiteindelijk kwam Zorg en Zekerheid Leiden net te kort en won Donar wel voor de derde keer de SuperCup: 74-69.

Lange tijd zag het er naar uit dat Zorg en Zekerheid Leiden na vijf jaar eindelijk weer eens een prijs zou pakken. Met nog zes minuten te spelen stond de Leidse ploeg nog voor met 61-67. In de resterende speeltijd wist alleen Darius Thompson nog een keer te scoren. In de andere aanvallen viel de keus vaak op de verkeerde speler op de verkeerde plek.

Zoals gezegd, daar zag het aanvankelijk dus niet naar uit. Zorg en Zekerheid Leiden zat meteen in de derde onderlinge SuperCup ontmoeting met Donar. Binnen vier minuten sloeg de Leidse ploeg een gaatje via driepunters van Worthy de Jong en Darius Thompson (twee stuks). Deze lekkere start leidde tot een 5-13 voorsprong. Bij Donar wist alleen Jobi Wall de basket met enige regelmaat te vinden. Een drive met score van Thompson noopte Erik Braal tot het nemen van een time-out: 7-17. De watervlugge Maurice Watson Jr. bracht een verschil van twaalf punten op de borden na iets meer dan vijf minuten spelen: 7-19.

Donar heeft in de afgelopen jaren, vooral Europees gezien, voor hetere vuren gestaan. Driepunters van Dourisseau en Gipson betekenden 15-20, maar Zorg en Zekerheid Leiden raakte daardoor niet van de leg. Via onder meer driepunters van De Jong en Clayton Vette liep het verschil weer snel op. Twee rake vrije worpen van Watson brachten de stand na het eerste kwart op 20-32.

In het tweede bedrijf duurde het drie minuten eer Zorg en Zekerheid Leiden via twee vrije worpen van De Jong tot scoren kwam. Donar was op dat moment teruggekomen tot vijf punten (27-32). Een and-1 van Kenneth Simms zorgde voor 27-37. Donar had de nodige moeite met de felle zoneverdediging van de Leidse ploeg. Een steal van Thompson leidde tot een break, waarin Watson de bal teruglegde op De Jong voor 33-44. Gipson bepaalde met een driepunter de ruststand op 36-44.

Het derde kwart begon nog met een prima fake en een rake driepunter van Thompson, maar daarna viel Zorg en Zekerheid Leiden stil. Na nog geen vijf minuten spelen was daar opeens de eerste voorsprong van Donar: 51-49. De bal bleef in de Leidse aanvallen te lang bij één speler, waardoor het voor Donar makkelijker werd om te verdedigen. Maar net zo snel ging de knop weer om. Een 9-0 run (met vijf punten van Watson) bracht Zorg en Zekerheid Leiden weer op een voorsprong: 54-59. In de buzzer van het derde kwart tekende Mohamed Kherrazi uit een aanvallende rebound voor 56-61.

In de eerste twee minuten van het laatste kwart kwam Donar weer op gelijke hoogte. Zorg en Zekerheid Leiden wist zich weer te herpakken. Door vier punten op rij van Thompson en een schot van Kherrazi werd het 61-67 met nog zes minuten te spelen. Daarna ging het mis bij de Leidse ploeg. Er werd te statisch gespeeld en het felle bewegen en het snijden naar de basket viel weg. Met nog drie minuten te spelen was Donar weer voorbij Zorg en Zekerheid Leiden gegaan: 69-67. Topscorer Thompson (21 punten) zorgde nog wel voor de gelijkmaker, maar maakte een doordringende fout nadat de bal al los was. De score telde, maar Wall mocht aan de andere kant twee vrije worpen nemen.

Vette ging vervolgens twee keer de fout in: eerst een turnover en daarna een driepuntspoging die niets raakte. Omdat Donar ook niet scoorde, was er nog van alles mogelijk. Na een misser van De Jong en balverlies van Watson, die met de bal de voet van Kherrazi raakte, was het oud-Leiden speler Arvin Slagter die het vonnis velde. Zijn driepunter twintig seconden voor tijd betekende 74-69. De Jong en Kherrazi probeerden het nog met snelle driepunters, maar dat is doorgaans geen succes, zo ook vanavond niet.

Geen SuperCup dus voor Zorg en Zekerheid Leiden. Toch is er wel degelijk vooruitgang te bespeuren. De angst voor een dikke nederlaag in MartiniPlaza heeft plaatsgemaakt voor onbevangen basketbal, in de wetenschap dat dit Donar ook te kloppen is. Het is nu aan de coaches om de foutjes te analyseren en vervolgens niet meer voor te laten komen. Om te beginnen dus komende woensdag als de tweede wedstrijd tegen ece Bulls Kapfenberg op het programma staat.