75-66

Datum: zaterdag 19 mei 2018 · 19:00

DTL-team wint eerste duel halve finale F4

Het DTL-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft na de eerste wedstrijd in de halve finale van de Final Four een voorsprong genomen van negen punten op Basketball Academie Limburg. Na een ruststand van 47-34 werd het in een goed gevulde Vijf Meihal 75-66 voor de thuisploeg.

De eerste score van de wedstrijd was voor BAL, waarna het begin van de wedstrijd gelijk op ging tot 8-8. Daarna nam Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong van 18-8. Een driepunter van Weert stopte heel even de run van Zorg en Zekerheid Leiden, maar de Leidse ploeg speelde in deze fase goed en snel basketbal en liep onder aanvoering van Rens Butter verder weg naar maar liefst 29-11. De eerste periode eindigde uiteindelijk met een 33-17 voorsprong voor de thuisploeg.

In het begin van de tweede periode had Zorg en Zekerheid Leiden plotseling meer moeite met scoren, waardoor de Limburgers weer dichterbij konden komen. Na zeven minuten spelen had Zorg en Zekerheid Leiden pas drie punten gescoord en was de voorsprong teruggebracht tot zeven punten: 36-29. Het slot was echter weer voor de thuisploeg, die aanvallend weer deed wat het in het eerste kwart deed. Met een 47-34 stand zochten de ploegen de kleedkamers op.

Het derde kwart leek vrij veel op het tweede kwart. De thuisploeg had moeite om de basket te vinden en BAL kwam weer dichterbij. Na vijf minuten spelen was de voorsprong vrijwel helemaal weg: 51-50. Ook nu herstelde Zorg en Zekerheid Leiden zich weer in de laatste minuten van het kwart. Beetje bij beetje nam het weer afstand en aan het eind van het derde kwart was de voorsprong weer tien punten: 66-56.

Het laatste kwart was een gevecht tussen twee ploegen die moe werden maar niet op wilden geven. Er werd dan ook weinig gescoord. De bezoekers kwamen met nog drie minuten te gaan op vier punten (70-66), maar wisten daarna niet meer te scoren. Zorg en Zekerheid Leiden had ook moeite om de basket te vinden, maar liep op het eind uit naar de 75-66 eindstand.

“De eerste periode was heel goed van onze kant. 33 punten in het eerste kwart is natuurlijk geweldig”, stelde coach Richard den Os na afloop. “Maar ik wist ook dat we dit tegen een ploeg als Weert nooit vier kwarten konden doen. Het is jammer dat we begin van het tweede en derde kwart aanvallend iets te ver wegzakken, al is het ook knap dat we het daarna weer oppakken. Verdedigend hadden we moeite om Daan Rosenmuller en Sam van Dijk te stoppen, maar we houden BAL op 66 punten, dus dat is niet slecht. Het is nu rust en we staan negen punten voor. Volgend weekend weten we of dit genoeg zal zijn om de finale te halen.”