77-76

Datum: zaterdag 27 januari 2018 · 20:30
Locatie: Topsporthal, Rotterdam

ZZ Leiden laat zege schieten

Zorg en Zekerheid Leiden speelde niet goed, maar nam met nog vijf minuten te gaan een 60-73 voorsprong. Dat bleek echter niet genoeg. Ordane Kanda velde namens Forward Lease Rotterdam het vonnis: 77-76. Daarmee kwam een einde aan de 34 wedstrijden tellende winning streak tegen de Rotterdammers.

Het zat er natuurlijk aan te komen. Niet alleen het kwijtraken van de winning streak, maar ook een nederlaag tegen een lager geklasseerde ploeg. Vreemd genoeg komt Zorg en Zekerheid Leiden in uitwedstrijden minder goed voor de dag dan wanneer er in de Vijf Meihal wordt gespeeld. Dat de ploeg dan nederlagen oploopt tegen Donar, Landstede Basketbal en New Heroes Den Bosch, dat kan nog. In Den Helder kon Zorg en Zekerheid Leiden pas na rust (47-47) weglopen van de Suns. In Leeuwarden was het met de hakken over de sloot en datzelfde gold ook voor de uitwedstrijd tegen Basketball Academie Limburg in Weert. Eigenlijk de enige overtuigende zege on the road was bij Apollo Amsterdam. Dat is zonder meer te weinig voor een topploeg als Zorg en Zekerheid Leiden.

In Rotterdam ging het dus mis. Zorg en Zekerheid Leiden had moeite met de Rotterdamse verdediging. Er zat al geen tempo in de wedstrijd, wat deels de verdienste was van de Rotterdammers, maar het schot was overduidelijk in de kleedkamer achtergebleven. Laat dat nou precies datgene zijn waar de Leidse ploeg mee bezig was. In plaats van sterke penetraties naar de ring of daar de vrije man zien te vinden, werd er keer op keer voor schoten van ver gekozen. Nu zitten enkele spelers even niet lekker in hun vel en dat uitte zich door de vele missers. Maar liefst elf keer op rij werd een driepunter gemist. De voor rust sterk spelende Marijn Ververs brak halverwege het tweede kwart met de eerste rake bom voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Ondanks de vele missers zat Zorg en Zekerheid Leiden nog wel in de wedstrijd. Worthy de Jong startte goed met twee scores en twee aanvallende assists, al liep hij ook snel tegen twee persoonlijke fouten op. Mohamed Kherrazi pakte in het eerste kwart acht punten mee, waaronder een dunk na een lange pass over het hele veld van De Jong. De 20-18 achterstand na het eerste kwart was te overzien.

In de tweede periode openbaarde het reboundoverwicht van de Rotterdammers zich. Na drie minuten was het 26-19 voor Forward Lease, maar zeven punten op rij van Ververs zorgden weer voor evenwicht. Carrington Love volgde het voorbeeld van Ververs door er ook een drietje in te knallen. Het laatste woord voor de pauze was voor Ordane Kanda, die de ruststand op 37-33 bepaalde.

Je zou verwachten dat Zorg en Zekerheid Leiden met een gezonde dosis agressiviteit de klus snel zou gaan klaren, maar dat bleek nog niet het geval. Onder andere door een four point play van Kanda stond het na drie minuten 47-36 voor de thuisploeg. Love, die de fout maakte op de driepunter van Kanda, had dat beetje tegenslag blijkbaar nodig om tot grootse daden te komen. Ineens was daar weer de Love van voor de winterstop. Twee driepunters op rij gleden door de ring en een and-1 volgde. Binnen drie minuten was er weer een gelijke stand te aanschouwen: 47-47. Tegen het einde van het kwart plaatste Zorg en Zekerheid Leiden nog een 8-0 run met driepunters van De Jong en Jessey Voorn en een score van Kherrazi. Love besloot het kwart door in vier seconden het hele veld over te dribbelen en via een lay-up de stand op 54-57 te zetten.

Alexandru Olah maakte bij de start van het vierde kwart zijn eerste punten in een competitiewedstrijd. Na twee minuten was de stand 58-62 en kwam de volgende run van Zorg en Zekerheid Leiden. De Jong schoot twee drietjes binnen en Love was ook nog één keer trefzeker van downtown. Met nog vijf minuten te spelen was het 60-73 en leek er geen vuiltje aan de lucht. Net zo snel als Zorg en Zekerheid Leiden het lek had gedicht, zo snel schoot de ploeg ook weer in een dip. Buiten een rake driepunter van De Jong leverden de Leidse aanvallen in de resterende vijf minuten niets op. De flow was opeens weg. Forward Lease rook een kans. Ties Theeuwkens luidde met vijf punten op rij de terugkeer van de Rotterdammers in, waarna Ordane Kanda het stokje overnam. Ook een 72-76 stand met nog 47 seconden te spelen was niet aan Zorg en Zekerheid Leiden besteed. Love werd ietwat makkelijk getrakteerd op een aanvallende fout, maar dat was meteen ook zijn vijfde fout. Kanda zette Forward Lease met een driepunter op 77-76. Zorg en Zekerheid Leiden had nog drie seconden om de nederlaag af te wenden, maar de drive van De Jong leverde niets op.

Voor de coaches is een schone taak weggelegd. Niet alleen is het zaak om het swingende spel van voor de winterstop terug te krijgen, het is ook van belang om een aantal spelers uit hun dip te krijgen. Komende week speelt Zorg en Zekerheid Leiden twee keer op rij thuis (donderdag tegen Apollo Amsterdam en zaterdag tegen BAL), misschien is dat de gelegenheid om de juiste weg weer in te slaan.