68-60

Datum: zondag 21 januari 2018 · 16:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden schiet tekort in Den Bosch

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de 129ste confrontatie tegen New Heroes Den Bosch niet in winst kunnen omzetten. Voor rust had Zorg en Zekerheid Leiden het betere van het spel (28-35), maar na de pauze had de Leidse ploeg geen antwoord meer op alles wat er zich in de zaal afspeelde. Uiteindelijk werd het 68-60 voor New Heroes.

Wedstrijden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Den Bosch hebben vaak veel te bieden. Het zijn altijd duels waarin het nodige gebeurt. Dat was zondagmiddag in de Maaspoort niet anders. Na 23 seconden werd de wedstrijd al voor het eerst onderbroken. Mohamed Kherrazi zorgde voor de openingsscore en dus vlogen de knuffels van de Leidse supporters vanaf de tribune richting het veld. De Teddy Bear Toss. Drie minuten later benutte de weer van een blessure herstelde Stefan Wessels één vrije worp. Deze eerste Bossche score leidde ook tot een zee aan knuffels op het speelveld.

Zorg en Zekerheid Leiden liet zich er niet door van de wijs brengen. Jessey Voorn, in de eerste wedstrijden van 2018 nog gehinderd door een voedselvergiftiging, had zijn vizier weer eens op scherp staan en zorgde met twee driepunters in het eerste kwart voor de eerste gaatjes: 5-9 en 8-16. Twee minuten voor het einde van het eerste kwart werd het verschil zelfs op tien punten gebracht door Voorn: 9-19. Na twee Bossche acties tekende Worthy de Jong voor de eindstand van het eerste kwart: 14-21.

Ook in het tweede kwart had Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk het betere van het spel. Halverwege het kwart zorgde de goed invallende Marijn Ververs via een fastbreak voor 19-30. Net als in de thuiswedstrijd waren de laatste paar minuten voor rust echter voor New Heroes Den Bosch. Via een 5-0 run werd een 23-33 achterstand teruggebracht tot 28-33. Clayton Vette, die onopvallend speelde maar wel weer een double double neerzette (12 punten, 11 rebounds), had het laatste woord en zorgde voor een 28-35 ruststand.

Na de pauze trok Zorg en Zekerheid Leiden, onder toeziend oog van de nieuwste aanwinst Alexandru Olah, die lijn nog even door. Vette en De Jong zorgden voor een 30-39 stand na drie minuten spelen. Keshun Sherrill kreeg het vervolgens op zijn heupen. De kleine schutter van New Heroes scoorde zeven punten op rij voor 37-39. Daarna werd het duel wederom onderbroken doordat Bossche supporters ruzie kregen met de voor hen geplaatste Leidse bank (sinds dit seizoen staan de spelersbanken en jurytafel aan de andere kant van het veld). New Heroes’ eigenaar Bob van Oosterhout moest er aan te pas komen om de gemoederen tot bedaren te brengen. Het kwam het spel van Zorg en Zekerheid Leiden niet ten goede.

Zeker niet toen een paar minuten later Kherrazi te laat uit het veld stapte bij een wissel, net nadat de scheidsrechters de bal hadden afgegeven. Derhalve zes man op het veld en dus een technische fout. Die vrije worp werd overigens wel gemist. Carrington Love zette na een steal 43-47 op het bord met nog een halve minuut te gaan, maar pal voor het einde van de schotklok knalde Mike Miklusak een driepunter binnen voor de 46-47 stand na drie kwarten.

Het vierde kwart zakte het Leidse spelpeil naar een lager niveau. New Heroes bleef fel verdedigen en daar had Zorg en Zekerheid Leiden het moeilijk mee. De Jong leed drie keer op rij balverlies en opeens was het 58-47 voor de thuisploeg. Pas na 6,5 minuut wist Zorg en Zekerheid via Voorn de basket weer te vinden. Via Vette (twee vrije worpen) en Love (twee vrije worpen en een driepunter) kwam Zorg en Zekerheid Leiden nog wel terug tot 62-56, maar er waren nog maar twee minuten te spelen. Het maken van fouten om de tijd te stoppen werkte averechts. Sherrill schoot alle vrije worpen raak, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden, ondanks een dunk van De Jong, niet meer terug kon komen en met 68-60 de derde nederlaag van het seizoen leed.