68-84

Datum: donderdag 8 februari 2018 · 19:30
Locatie: Sportlaan, Den Helder

Eenvoudige winst voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een regelmatige overwinning geboekt in Den Helder. Na een aarzelende start liep de Leidse ploeg snel weg bij Den Helder Suns. Na de pauze (26-44) werd het verschil even dertig punten. Uiteindelijk werd het 68-84 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Mohamed Kherrazi deed wel mee aan de warming-up, maar zou dit duel nog niet in actie komen. De forward heeft nog steeds last van zijn enkelblessure die hij opliep in de slotfase van de wedstrijd tegen Forward Lease Rotterdam. Sergio de Randamie verving hem opnieuw in de starting five.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start. Worthy de Jong nam de eerste vijf punten voor zijn rekening. Na een score van Clayton Vette stond het 2-7. Den Helder Suns, dat zonder Tjoe de Paula en Tom Koopman aantrad, kwam sterk terug met driepunters van Boyd van der Vuurst de Vries en Lavonte Dority. Quinterian McConico zette na vier minuten Den Helder op een 10-7 voorsprong. Vette neutraliseerde die voorsprong in één keer met een driepunter. De Leidse ploeg nam daarna de leiding, maar kon nog niet echt weglopen van Den Helder. Tot de laatste minuut die inging bij 16-18. Worthy de Jong liet zich gelden met achtereenvolgens een driepunter, een dunk, een steal en een score. Opeens was het 16-25 en was er snel een verschil gemaakt.

In het tweede kwart drukte Zorg en Zekerheid Leiden meteen door. Alexandru Olah opende met een and-1, maar de Roemeen was verdedigend belangrijker. Hij blockte drie schoten en had daarnaast voldoende dreiging op andere schotpopgingen. Na 22-28 (één minuut gespeeld) plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een 9-0 run, met onder andere een driepunter van Floris Versteeg. Plus zo mogelijk de mooiste actie van de wedstrijd. Een block van Olah werd door Versteeg doorgespeeld naar Carrington Love die over links kwam aansnellen. Rechts sprintte Worthy de Jong mee. Love gooide de bal richting de ring waar De Jong aan kwam zweven voor een spetterende dunk: 22-37.

De logische time-out van Peter van Noord verstoorde het ritme van Zorg en Zekerheid Leiden zodanig dat Paul Vervaeck ook een time-out nam. Dat hielp, want via vier punten van Marijn Ververs en een driepunter van Jessey Voorn brak de rust aan bij 26-44.

Het derde kwart was nog geen minuut oud en De Jong had al weer een achterwaartse dunk geplaatst. De Jong was sowieso messcherp vanavond, want hij pakte ook nog eens zeven steals. Den Helder Suns had het in dit kwart iets beter voor elkaar, maar toch liep de Leidse ploeg verder uit. Dat was mede te danken aan Sergio de Randamie, die kort na elkaar twee loepzuivere driepunters liet aantekenen. Bij 45-69 kwam er een einde aan dit kwart.

In de laatste periode ging Zorg en Zekerheid Leiden nog even door. Halverwege dit kwart schoot De Randamie een verschil van 30 punten op het bord: 52-82. Vervaeck wisselde rustig door en eindigde het duel met het vijftal Ververs-Butter-Hoonhout-Versteeg-Olah. Dit pakte niet helemaal goed uit, waardoor Den Helder nog wat aan damage control kon doen: 68-84.

Niettemin was het een goede zege van Zorg en Zekerheid Leiden, waarbij alleen Voorn exact 30 minuten binnen de lijnen stond. De andere spelbepalende spelers kregen voldoende rust tijdens deze wedstrijd om er dan zaterdag te staan in de thuiswedstrijd tegen New Heroes Den Bosch. Mogelijk dat Kherrazi dan ook weer in actie kan komen.