73-76

Datum: zaterdag 16 december 2017 · 19:30
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

ZZ Leiden ontsnapt in Weert

Zorg en Zekerheid Leiden pakte weliswaar de winst in Weert (73-76), maar het spel wat de Leidse ploeg tegen Basketball Academie Limburg op het plankier legde, was niet om over naar huis te schrijven. BAL kreeg zelfs de laatste aanval om de winst te pakken, maar dat ging gelukkig voor ZZ Leiden niet door.

De wedstrijd was net twee minuten oud. Argeloze supporters wreven eens in hun ogen of knepen elkaar in de arm. Wat was hier aan de hand? De stand was op dat moment 8-1 voor Basketball Academie Limburg. Zorg en Zekerheid Leiden, dat met Marijn Ververs in de basis begon in plaats van Worthy de Jong, stond erbij en keek er naar. Het enige Leidse weerwerk kwam van Clayton Vette, die vanaf de vrije worplijn voor de eerste drie Leidse punten zorgde en Matthew van Tongeren al op twee persoonlijke fouten zette.

Via driepunters van Ververs en Jessey Voorn wist Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het eerste kwart op gelijke hoogte te komen: 10-10. Naderhand bleek dit de enige keer in de eerste helft dat Zorg en Zekerheid Leiden niet tegen een achterstand aankeek. Limburgse driepunters zorgden weer voor een 17-10 stand. Via Vette, Mohamed Kherrazi en Carrington Love sloop de Leidse ploeg dichterbij, maar een Limburgse driepunter vlak voor de buzzer zorgde toch voor een 24-18 stand in het voordeel van BAL.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het tweede kwart met een prima aanval: Love stelde Kherrazi in staat om voor wat trapezewerk te zorgen. Daarna vielen de bezoekers weer stil en pakte BAL een voorsprong van 10 punten: 32-22. Hoog tijd voor de Leidse formatie om eens wat meer inzet te tonen. Dat gebeurde dan ook en dankzij een 9-0 run naderde Zorg en Zekerheid Leiden weer tot op één punt: 32-31. De Leidse ploeg kreeg zelfs de kans om op voorsprong te komen, maar het schot van Voorn trof geen doel. Met een 38-33 stand voor BAL zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Na rust zou Zorg en Zekerheid Leiden de zaak wel snel recht trekken. Althans, dat was de algemene gedachte in Sporthal Boshoven. Via vijf punten op rij van De Jong was het binnen 80 seconden weer gelijk. Halverwege het kwart zorgde Love met een vrije worp voor de eerste Leidse voorsprong: 42-43. In de laatste twee minuten van de derde periode leek Zorg en Zekerheid Leiden haar slag te slaan en echt afstand te nemen van de jonge Limburgers. Back-to-back driepunters van Ververs en Love zorgden voor een 48-57 stand na het derde kwart.

De Jong opende het laatste kwart met een steal en twee rake vrije worpen voor een voorsprong van elf punten. Na twee minuten spelen was het 53-66. Niets aan de hand meer, zou je denken. Opeens ging BAL weer driepunters raak schieten via Van Tongeren (twee stuks) en Roel van Overbeek. Met als gevolgd dat het met nog iets meer dan drie minuten te spelen opeens weer een wedstrijd was: 67-68.

Bij 69-70 leek Love het duel dan toch in Leids voordeel te beslissen. Eerst pakte hij een steal op Van Overbeek, waarna hij de lay-up verzilverde. Een aanval later, na een zelf gepakte verdedigende rebound, dribbelde Love de bucket in voor weer een ongehinderde lay-up: 69-74 met nog anderhalve minuut te gaan. BAL gaf niet op en met nog 36 seconden te gaan, was het 73-74. Vervolgens werd het chaotisch. Eerst werd Love tegen de vlakte gewerkt. Balverlies, waarna BAL met 29 seconden te spelen aan de laatste aanval begon. Van Tongeren moest het doen, maar Kherrazi blokte zijn schot dat vervolgens de 24-seconden klok raakte. Geen bal zijkant voor BAL, maar balbezit voor Zorg en Zekerheid Leiden. BAL probeerde fouten te maken, maar dat leidde tot een nieuwe dunk van Kherrazi voor 73-76. Dat bleek de eindstand te zijn, want de ‘Hail Mary’ van Rosenmuller trof geen doel.

Al met al een matige prestatie van Zorg en Zekerheid Leiden. Het lijkt wel een trend aan het worden dat de Leidse ploeg niet scherp speelt tegen lager geklasseerde ploegen. Dat was eerder al zichtbaar in Den Helder (47-47 ruststand), Leeuwarden (64-66 winst) en nu dus in Weert. Tot nu toe heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog geen schade opgelopen, maar het zit de coaches Paul Vervaeck en Richard den Os niet lekker. In de komende twee thuiswedstrijden (donderdag tegen Forward Lease Rotterdam en zaterdag tegen Den Helder Suns) zal Zorg en Zekerheid Leiden beslist uit een ander vaatje moeten tappen. En dat begint feitelijk al op de training. “Je speelt zoals je traint”, stelde Den Os na afloop.