72-81

Datum: donderdag 8 maart 2018 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

ZZ Leiden overleeft avondje Aris

Zorg en Zekerheid Leiden is zonder noemenswaardige kleerscheuren uit Leeuwarden vertrokken. De Leidse ploeg, die zonder Clayton Vette speelde, zegevierde met 72-81 na een ruststand van 40-44. Zorg en Zekerheid Leiden gaat zich nu richten op de wedstrijd van zaterdag tegen Donar.

Zorg en Zekerheid Leiden is toch niet geheel okselfris uit de strijd met New Heroes Den Bosch gekomen. Clayton Vette doet wel mee aan de warming-up, maar houdt het daarna voor gezien vanwege knieklachten. Mohamed Kherrazi heeft wat irritatie in zijn knie en begint op de bank. Daardoor vertrekken Sergio de Randamie en Alexandru Olah in de basis. Datzelfde geldt overigens voor de nieuwste aanwinst van Aris Leeuwarden, de Koreaanse Amerikaan David Michaels.

Via Worthy de Jong en Olah neemt Zorg en Zekerheid Leiden snel een voorsprong, maar zo makkelijk bleef het niet gaan. Via vijf punten op rij van Jeroen van der List komt Aris op 6-4. Sergio de Randamie benut een drietje voor de Leidse ploeg, Olah scoort acht van de eerste 13 Leidse punten, maar de bezoekers komen niet los. Sterker nog, een goede fase van Michaels en Emile Blackman zorgt na zeven minuten voor 20-15. Zorg en Zekerheid Leiden heeft nog geen twee minuten nodig om via onder andere een driepunter van Carrington Love (de bal stuiterde enkele malen op de ring voordat hij door het netje viel) weer op voorsprong te komen. De Jong bepaalt vier seconden voor het einde van het eerste kwart de stand op 25-27.

In het tweede kwart moet Paul Vervaeck al binnen twee minuten naar een time-out grijpen. De Friezen komen op 32-28, maar daarna komt het antwoord van Zorg en Zekerheid Leiden. De hard werkende Kherrazi (met 9 punten en 16 rebounds net geen double double), Love en Marijn Ververs uit een aanvallende rebound zijn verantwoordelijk voor een 0-6 run. De Friezen moeten in de achtervolging, maar zouden niet meer op voorsprong komen. Na een kleine vier minuten zet Love met een bommetje zijn ploeg op een 34-39 voorsprong. De laatste score van het kwart is dit keer voor Michaels: 40-44.

Na de pauze schakelt Zorg en Zekerheid Leiden een tandje bij. Jessey Voorn, voor rust nog scoreloos, benut binnen drie minuten twee driepunters, waardoor er een gat van tien punten ontstaat: 42-52. Aris Leeuwarden komt in dit kwart niet verder dan 12 punten. Een onsportieve fout van Kherrazi is niet aan Deividas Kumelis besteed. De guard had toch al geen prettige avond vanaf de lijn, want hij miste maar liefst zeven van zijn twaalf vrije worpen. Bij de Leidse ploeg verdwijnt De Jong met een blessure naar de bank, maar in het vierde kwart zou hij weer terugkeren. Als Voorn een halve minuut voor het einde van het derde kwart voor 50-67 tekent, lijkt er voor de bezoekers geen vuiltje aan de lucht. Ook niet nadat Van der List via een aanvallende rebound de stand na drie kwarten op 52-67 zet.

In het vierde kwart start Zorg en Zekerheid Leiden matig. De bal wil niet vallen. Aris komt terug tot 56-67, maar dan breekt Kherrazi de ban. De Jong en Michaels wisselen wat vrije worpen uit. Met nog 4’55 te gaan, verdwijnt De Jong met vijf fouten naar de kant. Als Olah met nog 3’30 te spelen voor 61-72 zorgt, pakt Tony van den Bosch een time-out. Via een score van Blackman en een drietje van Niels Bunschoten wordt het 66-72 met nog 1’39 te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden raakt echter niet in paniek. Love (19 punten, 7 rebounds, 6 assists) houdt hoogstpersoonlijk Aris Leeuwarden op afstand door vijf van de zes vrije worpen te benutten en ook nog een score te noteren. Olah (goed voor 15 punten en 7 rebounds) bepaalt uiteindelijk de eindstand op 72-81.