72-59

Datum: donderdag 12 april 2018 · 20:00

Rustige zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden vloog uit de startblokken en genoot na het eerste kwart al een 26-11 voorsprong. Die lijn wist de Leidse ploeg niet door te zetten, waardoor Aris Leeuwarden dichterbij kon komen. Via een 40-34 ruststand werd het uiteindelijk 72-59 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Sergio de Randamie was de eerste speler die Zorg en Zekerheid Leiden op het scorebord zette. Al na zestien seconden viel zijn driepunter door de ring. Aris Leeuwarden wist de volgende driepunter van Worthy de Jong nog te pareren met driepunters van David Michaels en Nate Kratch: 8-6 na vijf minuten. Daarna sloeg de snel spelende Leidse ploeg snel een gaatje. Via een jumper van Mohamed Kherrazi, een driepunters van opnieuw De Jong en een four point play van Carrington Love denderde Zorg en Zekerheid Leiden door naar 17-8. Een time-out van Tony van den Bosch, de coach van Aris Leeuwarden, sorteerde geen effect. Aan het eind van het kwart snelde Love binnen vier seconden naar de overkant om met zijn rake lay-up de stand na tien minuten op 26-11 te brengen.

Elf was het puntentotaal waar Aris Leeuwarden lange tijd op bleef staan. Pas na drie minuten viel de eerste Friese score van het tweede kwart te bewonderen. Zorg en Zekerheid Leiden had er al acht punten in liggen: zes van Clayton Vette en twee van Love. Tot halverwege het tweede kwart liet de bij tijden slordig spelende Leidse ploeg Aris Leeuwarden weinig kans: 36-15. Vanaf dat moment begon Aris Leeuwarden aan een inhaalrace. Paul Vervaeck sprak na afloop van vijf hele slechte minuten. Alleen Love en Kherrazi (met een verwoestende dunk) wisten nog te scoren tegen de Friese zone, waardoor Aris terugkwam tot 40-34 bij rust.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam beter uit de kleedkamer. Binnen negen seconden had De Jong er al weer een driepunter in liggen. Na drie minuten spelen bepaalde De Jong met een dunk de stand op 52-38. Een time-out van Aris was noodzakelijk om de Leidse run te breken. Dat leek heel even te lukken door twee drietjes op rij van Stefan Mladenovic (52-44), maar daarna hervond Zorg en Zekerheid Leiden zichzelf weer. Twee rake vrije worpen van Love en een drietje van Marijn Ververs zorgden voor een 57-44 tussenstand zeven minuten spelen. Michaels dunkte nog even op de break voor de Friezen, maar via twee rake vrije worpen van Love eindigde het derde kwart bij 59-46.

Mede door impulsen van de tot speler van de maand maart uitgeroepen Alexandru Olah liep Zorg en Zekerheid Leiden in het vierde kwart uit naar 64-48. De spanning was op dat moment al uit de wedstrijd, ondanks het fel aandringende Aris Leeuwarden. De marge groeide even naar zeventien punten (67-50), maar stukje bij beetje krabbelden de Friezen nog terug naar 69-59, na de vierde rake driepunter van Nate Kratch. De tweede driepunter van Vette bracht de eindstand op 72-59.

Vervaeck toonde zich enigszins tevreden. “In het begin hadden we heel veel tempo, heel veel ritme. Tot de laatste vijf minuten van het tweede kwart. We hadden toen ook geen stops meer aan de andere kant. Dat waren vijf slechte minuten. We gaven ook 12 second chance punten weg in de eerste helft. Dat is ook te veel. Op het einde zijn het er 14.”

Het ontbreken van Jessey Voorn wilde Vervaeck niet als excuus aanvoeren voor de mindere fase, “Ik denk dat Voorn tegen een ploeg die zone speelt wel belangrijk kan zijn. Marijn Ververs stond twee keer open, dan moet je schieten. Als je tegen een zone open staat en je schiet niet, dan krijg je niet veel.”

De goede start na de pauze was voldoende om uit te lopen en daarna de wedstrijd te controleren. “Ik vind dat we wel iets meer hadden moeten scoren, maar zij maken 59 punten. Dat vind ik toch niet verkeerd.”

De samenvatting van dit duel is hier te zien. Wat Paul Vervaeck ervan vond, zie je hier.