87-49

Datum: zaterdag 23 december 2017 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden swingend het jaar uit

De eerste helft van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Den Helder Suns was aarzelend: 39-26. Maar na de pauze liet de Leidse formatie swingend basketbal zien. De Suns kregen uiteindelijk met 87-49 klop. Zorg en Zekerheid Leiden gaat de kerst nu in als koploper van de Dutch Basketball League.

Al bij de introductie was het raak. Voor de tweede keer in successie werd Carrington Love door de fans gekozen tot speler van de maand. Na oktober nu dus ook november! De stemming zat er al meteen goed in.

Drie keer eerder had Zorg en Zekerheid Leiden de Suns uit Den Helder verslagen. Iedereen was het er wel over eens dat het zaterdagavond voor de vierde keer raak moest zijn. Dat werd het ook, al ging het vooral voor de rust nog wat moeizaam. Na de openingsscore van Quinterian McConico, antwoordde Zorg en Zekerheid Leiden in de goed gevulde Vijf Meihal met een driepunter van Worthy de Jong en een and-1 van Clayton Vette.

Toch zorgde de speelwijze van Den Helder ervoor dat de Leidse ploeg niet in het gewenste hoge tempo kon spelen. Wisselende verdedigingsvormen en lange aanvallen van Den Helder wisten het aantal Leidse fastbreaks voor de rust te beperken tot welgeteld vier punten. Drie steals voor rust is ook een getal wat eigenlijk niet paste bij de Leidse formatie. Den Helder kon dus lange tijd bijblijven, maar de weer scherp passende Love stelde zijn medespelers in staat om eenvoudig te scoren. Vooral Vette profiteerde hier geregeld van. Tot een achterstand kwam het na de openingsscore niet meer.

Wat ook meehielp waren de vele aanvallende rebounds van de Leidenaars. Voor rust werden elf aanvallende rebounds genoteerd en dat leverde 14 punten op. De 39-26 ruststand was hier voor een groot deel mee te verklaren. Het eerste kwart eindigde bij 20-15. Kort na het begin van de tweede periode was het echter door twee drietjes op rij van Tjoe de Paula 22-21.

Het antwoord kwam van Mohamed Kherrazi die door Sergio de Randamie werd vrijgespeeld. De dunk van Kherrazi luidde een betere periode van Zorg en Zekerheid Leiden in. Mede door een and-1 van Vette en een drietje van De Jong liep Zorg en Zekerheid Leiden van 26-22 door naar een 39-26 ruststand.

Een snelle 9-0 run (driepunter Jessey Voorn en zes punten op rij van Vette) bracht de marge binnen drie minuten op twintig punten: 48-28. McConico scoorde nog wel twee keer, maar telkens antwoordde De Jong met een driepunter. Vooral die eerste driepunter was fraai: De Jong fakete het schot, dribbelde een pas naar voren en nam toen een step back driepunter. Vette dunkte ook nog even lekker hard over McConico heen. De Jong was sowieso in zijn element. Met snelle dribbels slalomde hij, verdedigd door Nick Thran, over het hele veld om vervolgens met een reverse lay-up te scoren. Jammer genoeg ging de bonus vrije worp mis. Niettemin was het na drie kwarten al wel 63-35.

Zorg en Zekerheid Leiden ging door in het vierde kwart en deed aan klantenbinding. Opeens vielen de steals als rijpe appelen van de boom. Love scoorde drie keer nadat hij zelf de bal had afgepakt. Jessey Voorn volgde dat voorbeeld. Zo werd het een kleine vier minuten voor tijd 80-42. Dat was meteen de grootste marge in de wedstrijd. Coach Paul Vervaeck was inmiddels al diep de bank opgegaan. Het leidde ertoe dat Sake Hoogsteden en Marc Knepa hun eerste puntjes voor de Leidse hoofdmacht scoorden. Aan het eind stond er 87-49 op het scorebord.

“De wedstrijd tegen BAL was veel minder, tegen Rotterdam hebben we het goed teruggepakt. De spelers hebben daar goed op gereageerd. Ook vandaag weer”, stelde Vervaeck na afloop. “We hebben gedaan wat we moesten doen. We hebben veel steals en assists. Den Helder is een ploeg die sterk reboundt in de aanval. Dat hebben we goed gedaan door ze van het bord weg te houden. We kunnen snel spelen, maar daar moet je wel de rebounds voor hebben. Dat hebben we gedaan. We hebben nu twaalf keer gespeeld, elf keer gewonnen, we bekeren verder. Ik denk dat de break voor ons op het juiste moment komt. Het is leuk om zo in de break te stappen, maar we weten allemaal dat ons nog een heel lang seizoen wacht.”

Dat seizoen gaat op 7 januari verder wanneer Zorg en Zekerheid Leiden naar Zwolle afreist. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op zaterdag 13 januari tegen Aris Leeuwarden.