70-97

Datum: donderdag 26 januari 2017 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

Eenvoudige overwinning ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een eenvoudige overwinning geboekt tegen het gehandicapte Aris Leeuwarden. Na een sterk openingskwart (10-27) was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. De Leidse ploeg heerste onder de borden en zegevierde uiteindelijk met 70-97.

Zorg en Zekerheid Leiden trof in Leeuwarden een Aris dat behoorlijk geplaagd werd door blessures. Onder de borden hadden de Friezen door het niet meespelen van de geblesseerde big men Patrick Frimpong en Craig Osaikhwuwuomwan weinig in de melk te brokkelen. Jan Driessen, Rens Butter en Siem Willems waren bij de Leidse formatie nog niet van de partij. Assistent-coach Richard den Os verwacht dat Driessen en Butter op korte termijn wel weer zullen aansluiten bij de hoofdmacht.

Mohamed Kherrazi kreeg weer zijn vertrouwde plaats in de starting five toebedeeld. Ook Rogier Jansen opende het duel, terwijl Jessey Voorn opnieuw van de bank moest komen. Binnen een minuut dunkte Thomas Koenis de Leidse formatie naar een 0-2 voorsprong. Jonathan Michael Lee deed meteen een duit in het zakje met een driepunter. Lee had alleen al in de eerste helft 12 punten en 9 assists. Aris Leeuwarden moest het vooral hebben van de driepunters. Die zijn aan Jordan Gregory wel besteed, want de Amerikaan noteerde in de eerste helft alleen al vijf driepunters.
Zorg en Zekerheid Leiden speelde lekker fris basketbal in de eerste tien minuten. De bal ging in hoog tempo rond en dat leidde tot makkelijke scores. En als het al eens mis ging, dan pakte de Leidse formatie de aanvallende rebound. Aan het eind van het eerste kwart stond het al 10-27 en leek het duel reeds beslist.

De Friezen dachten daar anders over en pakten in de openingsfase uit met een 8-0 run. Floris Versteeg brak na drie minuten de ban met een driepunter en vlak daar achteraan een lay-up. Versteeg kwam voor rust tot negen punten. Marijn Ververs kreeg ook al de nodige speeltijd. Zo pakte hij een steal om aan de andere kant van het veld een lay-up erin te gooien. Met nog één seconde te spelen, kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de bal aan de zijlijn. De inworp van Jansen ging aan iedereen voorbij, met als gevolg dat Aris nog een inworp mocht nemen. Leroy Peterson drukte net op tijd af voor een verre driepunter en een ruststand van 33-48.

Na de pauze begon Daviyon Draper zich nadrukkelijker met het spel te bemoeien. De Amerikaan had voor rust slechts 2 punten gescoord (wel 6 rebounds gepakt) en dunkte bij zijn eerste balcontact na rust nog mis. Maar daarna scoorde hij zes punten op rij om het verschil boven de twintig punten te brengen: 32-54. Aris Leeuwarden knabbelde via Denton Koon en wederom Gregory vervolgens wel wat van die achterstand af. Zo was het vier minuten voor het einde van het derde kwart 45-58. Door een four point play van Jansen (die vier driepunters en negen assists liet noteren) sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart af met een voorsprong van negentien punten: 50-69.

In de openingsfase van het laatste kwart bleef Aris Leeuwarden lange tijd rond de dertien punten hangen. Opvallend was het dat wanneer de Friezen dichterbij kwamen Zorg en Zekerheid Leiden even aanzette en de juiste opties vond om het verschil op niveau te houden. Halverwege het vierde kwart was de Leidse beer los. Na een bommetje van Jansen volgden dunks van Koenis en Versteeg, waardoor het verschil opnieuw boven de twintig punten kwam. In de laatste minuut scoorde Voorn zijn eerste punten van de wedstrijd (een driepunter), zette Ververs een steal om in een lay-up en testte Leigh Enobakhare nog twee keer de kwaliteit van de Friese ringen. Zijn laatste dunk leverde nog een bonus vrije worp op en daarmee bepaalde hij de eindstand op 70-97.

Vervaeck toonde zich na afloop tevreden. En niet alleen vanwege het feit dat zes spelers in de dubbele cijfers waren gekomen. “De laatste weken was ons spel wat statisch geworden. Wij hebben gewerkt aan ball movement. Als dat sneller gaat, krijgen we makkelijkere scores.” De Belgische coach deelde nog een pluim aan Koenis uit voor zijn voortreffelijke verdediging tegen Meshack Lufile. De Canadese center van Aris Leeuwarden kwam niet verder dan twee punten.