78-69

Datum: zaterdag 12 november 2016 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden haalt Landstede onderuit

Velen hadden Zorg en Zekerheid Leiden door de resultaten van de afgelopen twee weken al afgeschreven. Vanavond toonde de Leidse ploeg het tegendeel aan. De ongeslagen koploper Landstede Basketbal werd na een ruststand van 38-41 met 78-69 verslagen.

Voor de wedstrijd nam Zorg en Zekerheid Leiden afscheid van Cashmere Wright, een van de beste spelverdelers van de laatste jaren. Een zware knieblessure maakte een eind aan zijn Leids avontuur. DE Amerikaan kreeg een staande ovatie van de behoorlijk gevulde Vijf Meihal.

Zorg en Zekerheid Leiden, dat zonder Floris Versteeg (schouderblessure) speelde, kende een sterke start. Twee driepunters van Rogier Jansen zorgden binnen twee minuten voor een 8-2 voorsprong. Na een dunk van Thomas Koenis (14-10) kwam Landstede Basketbal echter langszij. Via de nodige driepunters werd het 14-16 voor de bezoekers. Toch was het Zorg en Zekerheid Leiden dat weer op voorsprong kwam. Een nieuwe dunk van Koenis werd gevolgd door een dunk van Mohamed Kherrazi die keurig vrijgespeeld werd door Jessey Voorn. Via Daviyon Draper sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een 24-21 voorsprong af.

Het eerste deel van het tweede kwart was opnieuw voor de Leidenaren. Van 30-28 na vier minuten liep Zorg en Zekerheid Leiden door een score uit de aanvallende rebound van Leratho Biekman en een and-1 van Draper uit naar 35-28. In de laatste vier minuten noteerde de thuisploeg alleen nog een driepunter van Voorn, waardoor Landstede dankzij een verre driepunter van J.T. Tiller de ruststand op 38-41 bracht.

Na de pauze zocht het fel aangemoeidgde Zorg en Zekerheid Leiden het eerst inside. Kherrazi liet zich daarbij gelden. Daarna was het even over en weer driepunters schieten: Tiller twee keer voor Landstede, maar Jansen en Voorn zorgden voor een gepast antwoord. Na drie minuten was Landstede Basketbal lichtjes uitgelopen naar 45-49, maar daarna braken de drie minuten van Draper aan. De Leidse Amerikaan scoorde tien punten op rij, waaronder een heuse four point play. Opeens had Zorg en Zekerheid de leiding weer genomen: 58-53. Vijf punten op rij van Vette brachten Landstede weer op gelijke hoogte. Een dunk van Koenis na een prachtige no-look pass van de opnieuw sterk invallende Rens Butter bracht de stand na drie kwarten op 60-58.

In het laatste kwart nam Landstede Basketbal nog één keer de leiding na een score van de flets spelende J.T. Yoho. Daarna haalde Zorg en Zekerheid Leiden de trekker over. Driepunters van Draper en Voorn werden gevolgd door een lay-up van Jansen. Hierdoor ging de thuisploeg de laatste vijf minuten in met een 71-64 voorsprong. Na een score van Kherrazi en een nieuwe driepunter van Voorn groeide het gat met nog iets meer dan twee minuten te spelen naar tien punten: 76-66. Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld en kon Zorg en Zekerheid Leiden een klinkende overwinning bijschrijven: 78-69.

Paul Vervaeck, de coach van de Leidse formatie, was uiteraard een tevreden man. “Dit was zonder twijfel een van onze beste wedstrijden. We kunnen nu aandacht gaan geven aan details.” Man of the match was Daviyon Draper. De Amerikaanse forward was goed voor 20 punten en 11 rebounds. “Ik heb Daviyon gefeliciteerd met zijn spel. Hij heeft vanavond zijn eerste belangrijke stapje in Europa gezet”, aldus Vervaeck.

Draper zelf heeft het gevoel dat zijn beste spel eraan zit te komen. “I am getting there”, zei de verlegen Amerikaan na afloop van het duel. “We hebben de afgelopen weken hard gewerkt. De focus aangebracht dat ik in een close game agressiever moet spelen. Vandaag was het team ook op zoek naar mij. Ik wist dat ik geduld moest hebben. Er stond hier toch een team met goede Nederlandse spelers die al aan elkaar gewend waren. Dan heeft het tijd nodig om de juiste plek te vinden. Het was best een aanpassing voor mij, maar ik heb me voorgehouden altijd hard te werken. Langzaam raken we nu aan elkaar gewend.”De nederlaag in Amsterdam was een ‘tough loss’ voor het team. “We hebben vanavond laten zien dat we goed kunnen spelen en wedstrijden kunnen winnen. Die lijn moeten we doorzetten.”

De 22-jarige Draper beleefde tijdens de wedstrijd ook nog een uniek moment. Op een rake driepunter werd een fout gemaakt, waardoor hij ook nog een bonus vrije worp mocht nemen. “Dit was mijn eerste four point play ooit. Dat had ik in mijn carrière nog niet eerder meegemaakt.”