Het supportersteam van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdag in Nijmegen voor de zevende keer het Magixx Supporterstoernooi gewonnen. In de finale werd Titans Den Bosch na verlenging verslagen.

Het was al weer voor de dertiende keer dat Magixx 13 dit toernooi organiseerde. Op twee jaar na (Arcus in Wijchen) vond het jaarlijkse evenement plaats in de Horstacker. In de geschiedenis van dit toernooi is Zorg en Zekerheid Leiden de succesvolste ploeg, onder andere door vijf keer op rij het evenement winnend af te sluiten (2009-2013). Ook in 2015 was de Leidse formatie het sterkste team, in 2014 en 2016 ging de wisselbokaal naar Titans uit Den Bosch.

Het toernooiveld voor de dertiende editie bestond uit elf teams: drie uit Den Bosch, twee uit Groningen, twee uit Nijmegen en één team van Pigeons uit Duiven, Aris Leeuwarden (met een gastspeelster van Landstede Basketbal), Apollo Amsterdam en Zorg en Zekerheid Leiden. Het Leidse team bestond uit zeven heren en vier dames. Bij de meeste ploegen speelden alleen heren mee.

Het niveau liep dit keer behoorlijk uiteen. Zorg en Zekerheid Leiden ondervond in de groepsfase weinig tegenstand van Magixx 13, Titans 2, Forza Donar en Aris Leeuwarden. Tegen Pigeons uit Duiven had de Leidse formatie het lastiger, maar niettemin werd ongeslagen de kruisfinale bereikt.

Dat leverde een flinke thriller op met New Heroes Den Bosch, dat onder andere eigenaar Bob van Oosterhout in het veld had staan. Na dertien minuten doorlopende tijd (de standaard speelduur) stond er een 12-12 score op het bord en dat betekende twee minuten doorlopende tijd verlengen. In die extra speeltijd kwamen beide ploegen niet tot scoren, waardoor er dus een tweede verlenging noodzakelijk was. Via één vrije worp nam Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong, waarna de tijd keurig werd uitgespeeld en Jasper van Paridon in de laatste seconde van ver nog een driepunter raak schoot: 16-12.

In de finale (twintig minuten doorlopende tijd), die op het center court plaatsvond, was Titans Den Bosch de grote favoriet. Het jeugdige team had alle tegenstanders met gemak van het veld gelopen en leek op het grote veld af te kunnen rekenen met Zorg en Zekerheid Leiden. Voor de eerste keer had de Leidse ploeg voor een zone gekozen en daar had Titans enorm veel moeite mee. Door het langzame basketbal van Zorg en Zekerheid Leiden kwam de Bossche break er niet uit. Verdedigend slaagden de Bosschenaren er niet in om Youri van der Linden af te stoppen. Halverwege werd er bij een stand van 6-6 van basket gewisseld.

Na de pauze vielen er enkele driepunters van Titans. Twee seconden voor tijd kreeg Zorg en Zekerheid Leiden bij een achterstand van 23-20 de bal op de baseline. Jasper van Paridon schoot vervolgens in de buzzer een schier onmogelijke driepunter raak, waarna er nog eens twee minuten verlengd moest worden. In die extra tijd kwam Titans niet meer tot scoren, terwijl Jasper van Paridon en Youri van der Linden vanaf de lijn wel succesvol waren. Daardoor ging de toernooizege tegen alle verwachtingen in voor de zevende keer naar Zorg en Zekerheid Leiden.

Het Leidse team, dat vier dames telde, bestond uit Claudia Hoek, Erin Boogaard, Kee Brinks, Lisanne Alkemade, Jasper van Paridon, Martin Hoekstra, Bart Blom, Youri van der Linden, Kees-Jaap Koppe, Pavel Goultiaev en playing coach/captain Eric Arkensteijn.


Meer nieuwsberichten