Zorg en Zekerheid Leiden liet donderdagavond een grote kans liggen om de finaleserie tegen Donar gelijk te trekken. De Leidse ploeg won drie kwarten en kwam vlak na rust op een voorsprong van tien punten (45-35). Daarna ging het mis in dat derde kwart, met als gevolg een 2-0 achterstand in de serie. Kan Zorg en Zekerheid Leiden zich in Groningen herpakken?

In tegenstelling tot de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs, die met 105-66 verloren ging, bood Zorg en Zekerheid Leiden donderdagavond in een bomvolle en snikhete Vijf Meihal veel meer weerstand. Zeker voor rust troefde de Leidse ploeg Donar op veel fronten af. De winnende coach Erik Braal gaf dat na afloop ook ruiterlijk toe.

Toen Zorg en Zekerheid Leiden vlak na rust na een driepunter van Carrington Love een voorsprong van tien punten had genomen, ging het Leidse publiek er eens goed voor zitten. Zou de Leidse ploeg de serie gelijk kunnen trekken. Het antwoord kwam echter van Donar dat de verdediging nog wat strakker aantrok. Met als gevolg een aantal turnovers aan Leidse zijde, makkelijke scores voor Donar en een Zorg en Zekerheid Leiden dat dit derde kwart met 8-25 verloren zag gaan. En daarmee feitelijk ook de wedstrijd. Een punt dat vandaag tijdens de nabespreking van de wedstrijd zeker aan de orde is gekomen.

Paul Vervaeck constateerde na afloop dat Zorg en Zekerheid Leiden drie kwarten winnend had afgesloten, maar dat het derde kwart de ploeg fataal was geworden. Twaalf van de 25 Groningse punten waren het rechtstreekse gevolg van Leids balverlies. Vervaeck probeerde via twee time-outs het ritme bij Donar te breken. Zorg en Zekerheid Leiden moest de juiste focus tonen om de controle over de wedstrijd te houden. Noodgedwongen moest Vervaeck ook nog sneller wisselen doordat de foutenlast in het derde kwart heel snel toenam. Een ploeg als Donar is er dan als de kippen bij om de winst alsnog te pakken.

Het blijft natuurlijk wel knap dat de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden zich na een krachten vretende serie tegen Landstede Basketbal en een ruime nederlaag in de openingswedstrijd van de finale nog zo wisten te herpakken. Dat mag gerust een van de kenmerken van dit team genoemd worden. In de halve finale kwam Zorg en Zekerheid Leiden in drie van de vier wedstrijden uit verslagen positie terug om de winst te pakken. Karakterbasketbal, vechtlust, de juiste mentaliteit en een team op de momenten dat het nodig was.

Worthy de Jong, de artistieke basketballer die voor niemand wil wijken, kwam geregeld goed door (19 punten) en kreeg steun van Alexandru Olah. Met 12 punten deed de lange Roemeen een flinke duit in het Leidse zakje. Ook Sergio de Randamie, na rust al snel geplaagd door foutenlast, deed zowel aanvallend als verdedigend van zich spreken. Eigenlijk was het jammer dat topscorer Carrington Love zijn sterke spel in de eerste twee ronden van de play-offs niet door wist te trekken naar de finale. In de eerste wedstrijd kwam de jonge Amerikaan nog wel tot 22 punten, maar donderdag bleef zijn puntentotaal beperkt tot acht. Opvallend is dat Love in de hele serie tien van zijn twaalf vrije worpen heeft gemist, terwijl hij in het reguliere seizoen zijn vrije worpen toch tegen 76,1% wist af te werken.

Door deze thuisnederlaag en een 2-0 achterstand zijn de kansen op de eerste Leidse titel sinds 2013 wel geslonken. Zorg en Zekerheid Leiden zal minstens twee keer in Groningen moeten winnen om nog aanspraak te kunnen maken op het vierde landskampioenschap in de historie van de club (de topjaren uit de vorige eeuw meetellend). Dat is geen gemakkelijke opgave.

Ver vooruitkijken en doelen stellen is nu niet aan de orde. Het is zaak om de focus op de eerstkomende wedstrijd te leggen. Alles wedstrijd voor wedstrijd bekijken, om het zo maar te zeggen. Zorg en Zekerheid Leiden zou zich vast kunnen houden aan het feit dat Landstede Basketbal afgelopen seizoen na twee ruime nederlagen opeens wedstrijd drie in het hol van de leeuw wist te winnen.

Ziggo Sport is bij deze wedstrijd niet aanwezig. Als je niet naar Groningen afreist, kun je de wedstrijd live volgen via Podium TV of RTV Noord. De livestats zijn morgenavond hier te vinden.