Nu het window voor het Nederlands team weer is gesloten, wordt het vizier weer gericht op het clubbasketbal. Zorg en Zekerheid Leiden strijdt nog op drie fronten. Vanaf zaterdag 2 maart staan twee toppers in de Nederlandse competitie en een wedstrijd uit de achtste finales van de FIBA Europe Cup op het programma.

De agenda’s staan voor de komende twee maanden overigens bomvol. Tussen 2 maart en 28 april moet de Leidse formatie in elk geval achttien wedstrijden afwerken. Dat kunnen er zelfs nog meer worden wanneer Zorg en Zekerheid Leiden de bekerfinale bereikt of een ronde verder komt in de FIBA Europe Cup. Een overvol programma, dat overigens ook geldt voor Donar.

Het toppunt valt overigens tussen 6 en 20 april. Zorg en Zekerheid Leiden speelt in die tijdspanne zeven wedstrijden in vijftien dagen tijd. Dit betekent dat er minder tijd is om te trainen, aan de andere kant raak je met zo’n schema wel gewend aan veel wedstrijden in een korte tijd, zoals dat in de play-offs ook altijd het geval is.

In de twee interlands (Litouwen thuis in Amsterdam en daarna Polen uit in Gdansk) toonde Worthy de Jong aan dat hij in vorm is. Mohamed Kherrazi speelde alleen tegen Litouwen mee. In die wedstrijd was hij sterk aan het rebounden (9 stuks), maar anderhalve minuut voor het einde ging Kherrazi door z’n enkel. Het is de vraag of hij zaterdag al van de partij is in Den Bosch.

Daarmee is de eerste wedstrijd van het programma genoemd. Zorg en Zekerheid Leiden reist zaterdag namelijk af naar Oeteldonk, om het tegen de nummer drie op de ranglijst New Heroes Den Bosch op te nemen. De Bossche ploeg heeft tot nu toe vijf nederlagen geleden en twee van die verliespartijen waren in de ontmoetingen met Zorg en Zekerheid Leiden.

Op 4 november troffen beide ploegen elkaar in Den Bosch. Zorg en Zekerheid Leiden moest het doen zonder de geblesseerde Sergio de Randamie en de geschorste Kenneth Simms. Van de bank speelde Marijn Ververs tien minuten mee, de vijf starters waren samen goed voor 190 minuten. Mohamed Kherrazi, Darius Thompson en Clayton Vette stonden zelfs de volle veertig minuten binnen de lijnen.

Na een 23-12 achterstand, tegen het einde van het eerste kwart, kwam Zorg en Zekerheid Leiden op stoom. Via een 14-33 run werd een ruststand van 37-45 bereikt. Kort na het begin van het vierde kwart gaf het scorebord 55-74 aan. Onder leiding van Devon van Oostrum kwam New Heroes nog met een eindsprint, maar de punten gingen via 83-91 mee terug naar Leiden.

Op 22 december vond de klassieker van het Nederlandse basketbal in Leiden plaats. Tot aan de rust zat er weinig ruimte tussen beide ploegen. Een 18-2 run van Zorg en Zekerheid Leiden brak het duel in het derde kwart open. Via 59-45 stond het zeven minuten voor tijd 65-56. New Heroes sloop nog wel dichterbij, maar een driepunter van Clayton Vette was de genadeklap voor de Bosschenaren die vlak voor het eindsignaal met een driepunter de eindstand op 72-67 bepaalden.

Nu is er in Den Bosch wel het een en ander veranderd. Van Oostrum en Steven Cook (die tegen Leiden nooit speelde) moesten het seizoen voortijdig beëindigen. Zij zijn inmiddels vervangen door de Amerikaan Vernon Taylor; een speler die makkelijk van achter de driepuntslijn kan scoren. Met Jonathon Williams, Payton Henson en Keshun Sherrill beschikt coach Ivica Skelin na het wegsturen van Torian Graham over vier Amerikanen.

Tussen de competitiewedstrijden tegen New Heroes en Landstede Basketbal (zaterdag 9 maart in de Vijf Meihal) door, komt Zorg en Zekerheid Leiden in eigen huis in actie tegen Dinamo Sassari. OP woensdag 6 maart staat namelijk de thuiswedstrijd uit de achtste finales van de FIBA Europe Cup op de rol. Later deze week volgt meer informatie over de Italiaanse ploeg, die in de groep van Donar poulewinnaar werd.

Kaarten voor deze Europese kraker zijn hier al te bestellen. De voorverkoop voor dit duel loopt veel harder dan bij voorgaande wedstrijden voor de FIBA Europe Cup. Terecht natuurlijk, want dit zijn toch de krenten in de basketbalpap!


Eredivisie

Meer nieuwsberichten