65-68

Datum: dinsdag 23 mei 2023 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden trekt de stand weer gelijk

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in een nagenoeg uitverkocht MartiniPlaza de stand in de finale van de Nederlandse play-offs weer gelijk getrokken. In een opnieuw spannende en intens gespeelde wedstrijd werd met 65-68 van Donar gewonnen. Wedstrijd 3 is aankomende donderdag in de Vijf Meihal, aanvang 20.30 uur.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een belabberde start in Groningen. Turnovers en gemiste geforceerde schoten zorgden na nog geen vier minuten spelen voor een 13-3 tussenstand. Reden voor coach Doug Spradley om een time-out aan te vragen. Via Marijn Ververs (rake vrije worp en een drietje) kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer wat beter in het spel. In de laatste fase van het eerste kwart kwamen Luuk van Bree en Maarten Bouwknecht door met driepunters en scoorde Thomas Rutherford uit een aanvallende rebound. De Groningse voorsprong slonk van 19-12 naar 19-17.

Meteen bij de start van het tweede kwart zette Rutherford de gelijkmaker op het bord. Lucas Kruithof pakte wat minuten mee om zich in de verdediging te laten gelden. Stan van den Elzen zorgde voor enkele scores en zo liep Zorg en Zekerheid Leiden zelfs uit naar 26-30. Via onder meer vijf punten op rij van Vernon Taylor kon Donar gaan rusten met een 33-30 voorsprong.

Diezelfde Taylor zorgde na rust meteen voor een gat van vijf punten (35-30). Van den Elzen counterde echter met een driepunter. Zorg en Zekerheid Leiden bleef tot vier minuten voor het einde van het derde kwart op korte achterstand volgen. Een steal plus lay-up van Deion Hammond zorgde voor een gelijke stand: 41-41. Weer kwam Taylor door met een driepunter, maar de Groningse formatie slaagde er niet in om Rutherford inside af te stoppen. Met nog één minuut te gaan in het derde kwart tekende David Collins voor zijn enige score van de wedstrijd, maar dat zorgde wel voor een 46-47 tussenstand. Na een aanvallende fout van Viktor Gaddefors moest Peter Olisemeka ook een fout gebruiken om Rutherford van scoren te weerhouden. De Amerikaan schoor echter zijn beide vrije worpen raak. Een rake vrije worp van Erikas Venskus zorgde voor 46-50, maar in de buzzer scoorde Leon Williams uit een drive: 48-50.

In het begin van het vierde kwart waren de scores duur. Donar miste drie vrije worpen op rij, maar door één rake vrije worp van Steph Branch was het wel 49-50 geworden. Niet voor lang, want na bijna drie minuten spelen kwam Van den Elzen opnieuw door met een driepunter. Na een misser van Branch bracht Ververs het verschil op zes punten (49-55), de grootste voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden.

Donar kwam echter snel terug via een score van Willem Brandwijk en een driepunter van Clay Mounce. Rutherford dunkte vervolgens een misser van Van den Elzen door de ring. Diezelfde Rutherford tekende drie minuten voor het einde voor 54-59. Dat was ook dit keer niet beslissend, want via Gaddefors en Andrej Magdevski werd het met nog 1’46 te spelen 58-59. Met zijn 20ste punt bracht Rutherford de stand op 58-60. Na een misdunk van Brandwijk werd Rutherford weer naar de lijn gestuurd om dit keer beide vrije worpen raak te schieten.

De spanning was om te snijden. Na een loopovertreding van Gaddefors zette Rutherford 58-64 op het bord met nog 36 seconden te gaan. Donar moest fouten maken om de klok te stoppen. Hammond faalde echter niet. Zorg en Zekerheid Leiden kon nog een fout maken, maar deed dat niet. Mounce profiteerde en schoot een driepunter binnen voor 63-66. Met nog 16 seconden te spelen, werd er dit keer een fout gemaakt op Bouwknecht. De Leidse guard van Groningse komaf schoot beide vrije worpen raak en haalde daarmee het thuisvoordeel terug naar Leiden. Dat Magdevski nog in de buzzer scoorde voor 65-68 was voer voor de statistieken.

Thomas Rutherford speelde een dijk van een wedstrijd. De Amerikaan , die zondag slechts 15 minuten in actie kwam vanwege foutenlast, schoot vanuit het veld 9 op 12 raak en van de lijn 6 uit 8. Daarmee kwam hij tot 24 punten, maar daarnaast plukte hij ook nog eens 12 rebounds en blokte vier schoten. Dat leverde hem een fraai efficiencycijfer op van 36. De enige andere speler in de dubbele cijfers was niet Collins, Hammond of een van de spelverdelers, maar Stan van den Elzen. Hij tekende voor 12 punten.

De stand is dus weer 1-1. Donderdag moet de Vijf Meihal weer trillen op z’n grondvesten. Het team kan alle support zeker gebruiken.