Het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft in David Collins een nieuwe speler aangetrokken. Na het vertrek van Wesley Alcegaire is de technische staf van de Leidse basketbalclub op zoek gegaan naar een vervanger. Uit de zoektocht is de 1.93 meter lange Collins naar voren gekomen.

David Collins (geboren 31 mei 1998) is inzetbaar als shooting guard en small forward. De 100 kilo wegende Amerikaan heeft zijn high school afgerond aan de First Love Christian Academy in Washington, Pennsylvania. Hij vervolgde zijn opleiding aan het in de American Athletic Conference (AAC) uitkomende team van South Florida. In zijn eerste seizoen maakte Collins meteen deel uit van het All Rookie Team van de Conference. In 2019 werd Collins opgenomen in het derde All Star Team van de AAC. In dat seizoen startte Collins alle 37 wedstrijden en was hij gemiddeld goed voor 15.9 punten, 3.8 rebounds, 3.1 assists en 2.1 steals per wedstrijd. Daarnaast verscheen hij maar liefst 293 keer aan de vrije worplijn (206 keer succesvol).
Ook in de twee daaropvolgende seizoenen kwam Collins uit voor South Florida. Met gemiddeld 13.7 en 12.5 punten bleef de Amerikaan een goede inbreng voor zijn team hebben.

Vanwege corona behoorde een vijfde seizoen tot de mogelijkheden. Collins stapte over naar Clemson, dat uitkomt in de sterke Atlantic Coast Conference, waarin ook de teams van onder meer North Carolina en Duke tot de tegenstanders behoren. In een van zijn laatste wedstrijden – tegen Georgia Tech – noteerde Collins 19 punten, 7 rebounds en 4 assists. Tijdens het seizoen vertrok Collins in alle 32 wedstrijden in de starting five. Gemiddeld was hij goed voor 10.3 punten (51,1% schotpercentage), 6.9 rebounds, 2.3 assists en 1.6 steals. Ook in dat seizoen stond hij weer veelvuldig aan de vrije worplijn (132 keer, 79 raak). Collins is in staat om de basket aan te vallen en om zijn medespelers in een scorende positie aan te spelen.

Na dat seizoen werd Collins niet voor de NBA gedraft. Hij speelde wel Summer League voor het team van de Dallas Mavericks. In de G-League werd Collins als 25ste keuze in de draft opgepikt door de Ontario Clippers. Het lukte hem niet om daar een vaste plek te veroveren.

Doug Spradley, coach van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, is enthousiast over Collins. “We zochten een speler die op meerdere fronten een bijdrage kon leveren. Wij denken dat David dit kan. Hij is een allrounder, wat hij heeft laten zien toen hij bij Clemson University speelde.”


DavidCollins Eredivisie Spelersnieuws

Meer nieuwsberichten