Wat in het voetbal Ajax en Feyenoord zijn, is in het basketbal de strijd tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Heroes Bosch, de enige klassieker in het Nederlandse basketbal. Zorg en Zekerheid Leiden eindigde dit seizoen als tweede op de nationale ranglijst en dat betekent dat de finale van de zogenoemde 711 Dutch play-offs komende dinsdag in Den Bosch begint. Wedstrijd 2 is aankomende donderdag om 20.00 uur in Arena 1574.

In de jaren zeventig en tachtig kwamen Leiden (Parker, Elmex) en Den Bosch (EBBC, Nashua) elkaar diverse keren tegen in de finale van de play-offs. Daar is de historie van de klassieker van Nederland ontstaan, waarbij de Leidse ploeg geen enkele finale van de Bosschenaren wist te winnen. Toen Zorg en Zekerheid Leiden in 2006 terugkeerde in de eredivisie, werd de klassieker weer nieuw leven ingeblazen.

Al in het eerste seizoen kwamen beide kemphanen elkaar in de eerste ronde van de play-offs tegen. Zorg en Zekerheid Leiden, dat als achtste was geplaatst, had mede door blessures en een plots gevlogen Amerikaan na wedstrijd 1 geen schijn van kans. In Den Bosch werd het 113-62, in Leiden 88-107.

De tweede keer dat Zorg en Zekerheid Leiden en Den Bosch, dat toen onder de naam Eiffel Towers speelde, elkaar tegen kwamen was in het seizoen 2011-2012. Er was eerst een soort voorronde met drie ploegen, want ook Aris Leeuwarden zat in deze tussenronde. Zorg en Zekerheid Leiden won thuis met 78-77 en ging in Den Bosch met 89-65 onderuit. Doordat Den Bosch één keer verloor van Aris Leeuwarden (een voorbode voor het seizoen daarop toen de Friezen Den Bosch in de halve finale uitschakelden), kreeg Zorg en Zekerheid Leiden het thuisvoordeel in de finaleserie. Blijkbaar maakte dat weinig uit, want de Leidse ploeg verloor de drie thuiswedstrijden met 79-81, 74-77 en 61-65. In Den Bosch was wedstrijd 2 ook verloren gegaan (85-70), maar in wedstrijd 4 werd nog wel een stokje gestoken voor een kampioensfeest in De Maaspoort. Zorg en Zekerheid Leiden wist dat duel nog wel te winnen: 65-70.

Na jaren in de play-offs tegen Donar en Landstede Hammers gespeeld te hebben, stonden beide ploegen in 2021 weer eens tegenover elkaar in de finale. In het reguliere seizoen had de ploeg van Geert Hammink de drie wedstrijden tegen Heroes Den Bosch verloren. In de finale, waarin Zorg en Zekerheid Leiden thuisvoordeel had, waren de rollen omgedraaid. De Leidse ploeg won de serie met 3-0 via 112-87, 82-89 en 90-74. Op bijgaande foto wordt de titel gevierd.

Een seizoen later, het eerste seizoen van de BNXT League, namen beide ploegen het in de eindstrijd weer tegen elkaar op. Doordat Heroes Den Bosch de strijd tegen de Belgische ploegen niet goed was doorgekomen, had Zorg en Zekerheid Leiden in extremis thuisvoordeel bewerkstelligd. Dat was na de eerste wedstrijd al verdwenen. Heroes Den Bosch won in de Vijf Meihal met 83-92. In wedstrijd 2 haalde Zorg en Zekerheid Leiden via een 74-90 overwinning het thuisvoordeel weer terug. Door de derde wedstrijd in deze serie, die weer in Leiden werd gespeeld, kwam de ploeg van Geert Hammink door een 87-68 zege op matchpoint. Dat werd in De Maaspoort niet verzilverd. Heroes Den Bosch won dat treffen met 61-52. Alles kwam dus aan op de vijfde en beslissende wedstrijd in Leiden. Zorg en Zekerheid Leiden moest uiteindelijk met 74-81 het kampioenschap aan de Bosschenaren laten.

Wat uit bovenstaand verhaal blijkt, is dat thuisvoordeel niet alles zegt. Het kwam geregeld voor dat de bezoekende ploeg met de winst er vandoor ging. Aan het huidige Zorg en Zekerheid Leiden om die trend komende dinsdag voort te zetten. Het duel in De Maaspoort begint om 20.00 uur.


Eredivisie Finale HeroesDenBosch Klassieker Play-offs

Meer nieuwsberichten