Zorg en Zekerheid Leiden neemt het zondagmiddag op tegen Dutch Windmills. Het is de eerste kennismaking van de Leidse ploeg met de locatie van de nieuwkomer, want dit duel wordt in Dordrecht afgewerkt. De wedstrijd begint om 16.00 uur.

Zorg en Zekerheid Leiden kan in dit duel enkele records evenaren dan wel aanscherpen. Op dit moment staat de teller van overwinningen op een rij in het reguliere seizoen op elf. Een zege in Dordrecht brengt dat aantal op twaalf en dat zou dan een evenaring van het clubrecord zijn. Dat werd gevestigd in het seizoen 2010/2011 toen Zorg en Zekerheid Leiden tussen 6 november 2010 en 8 januari 2011 twaalf wedstrijden op rij wist te winnen.

Er kan echter nog een ander record worden aangescherpt. Tot nu toe was het hoogste aantal overwinningen op een rij bij uitwedstrijden zeven stuks. Dit aantal is drie keer bereikt. In het eerste kampioensjaar bleef Zorg en Zekerheid Leiden tussen 6 november 2010 en 29 januari 2011 zeven keer ongeslagen in uitwedstrijden. In het eerste jaar van Eddy Casteels wist de Leidse ploeg tussen 11 oktober en 26 december 2014 ook zeven uitwedstrijden op rij te winnen. De huidige formatie heeft onder leiding van coach Rolf Franke ook zeven uitwedstrijden op rij gewonnen. De evenaring is dus al een feit, maar morgen kan het aantal uitzeges op rij onder Franke dus gebracht worden op acht.

Zorg en Zekerheid Leiden doet er verstandig aan om Dutch Windmills niet te onderschatten. De ploeg van coach Geert Hammink, die afgelopen woensdag aandachtig toeschouwer was in de Vijf Meihal, was vorige week de eerste niet top-4 ploeg die van een ploeg uit de vaste top-4 wist te winnen. Landstede Basketbal werd in Dordrecht namelijk met 77-74 verslagen. Enkele weken eerder kwam Donar door een drietje enkele seconden voor tijd met de hakken over de sloot: 75-76. Van de negen thuiswedstrijden heeft Dutch Windmills er vijf gewonnen. Nederlagen waren er tegen New Heroes Den Bosch (59-81), Feyenoord Basketball Rotterdam (60-69), Donar (75-76) en het eerste duel tegen Landstede Basketbal (64-78). Met 20 punten uit 17 wedstrijden staat de ploeg uit Dordrecht muurvast op de vijfde plaats, zes punten achter de nummer vier en zes punten voor op de nummer zes.

Zorg en Zekerheid Leiden won op 22 november de thuiswedstrijd met 91-66. Overtuigende cijfers, maar het grote verschil werd pas in de tweede helft gemaakt. Halverwege bedroeg de Leidse voorsprong pas zeven punten: 45-38. Dutch Windmills speelde op dat moment alleen met Roel van Overbeek. Sinds 23 december is LaVonte Dority, die vorig seizoen nog voor de Den Helder Suns speelde, ook inzetbaar als spelmaker. Dority pakte vorige week met 19 punten uit tegen Landstede Basketbal.

Dutch Windmills bezit in Ryan Richardson (gemiddeld 13.5 punten) en Shavon Coleman (16.2 punten) twee makkelijk scorende Amerikanen. De wedstrijd is ook een weerzien met Floris Versteeg. De forward, die vier seizoenen de kleuren van Zorg en Zekerheid Leiden verdedigde, speelt gemiddeld zo’n twintig minuten per wedstrijd en is daarin goed voor 6.2 punten en 3.9 rebounds.

Vanuit Dordrecht wordt een livestream verzorgd. Daarnaast zijn er livestats van dit duel beschikbaar. De NOS maakt ook zijn opwachting in Dordrecht. ’s Avonds wordt in Studio Sport namelijk een item over Dutch Windmills uitgezonden.


Eredivisie

Meer nieuwsberichten