Tussen twee zware ontmoetingen voor de FIBA Europe Cup door treedt Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag aan tegen Feyenoord Basketball Rotterdam. Een lastige tegenstander, ook al doet de stand in de Dutch Basketball League anders vermoeden. Het kan een heet avondje worden in de Vijf Meihal.

Feyenoord Basketball Rotterdam bevindt zich in hetzelfde schuitje als Aris Leeuwarden. Blessures – soms langdurig - en spelerswisselingen zijn hindernissen om van een aantal individuen een team te maken. Tony van den Bosch kon met zijn Friese ploeg pas in januari echt beginnen en datzelfde geldt voor Richard den Os. Zo is Jeroen van der List – ook iemand die alle hoeken en gaten van de Vijf Meihal kent – sinds het begin van dit jaar ook weer in wedstrijdtenue te bewonderen.

Helemaal over zijn de blessureperikelen nog niet, want Coen Stolk zit nog in de lappenmand en Robert Krabbendam was afgelopen zaterdag nog ziek. Dat was Ties Theeuwkens ook, al kwam de routinier toch nog een paar minuten in actie. Sam van Dijk raakte in de slotseconden van het duel tegen Dutch Windmills geblesseerd. Als hij niet fit is, is dat wel een aderlating voor de ploeg van Den Os, want Van Dijk (10.1 punten, 1.5 steal en 3.4 assists) heeft een belangrijke rol als spelmaker.

Van Dijk is de vierde scorer van de ploeg. Topschutter is de spectaculair spelende Justin Gordon (18.1 punten, 9.3 rebounds). Daarna volgen Trevor Setty (16.1 punten) en Jeroen van der List (13.8 punten). Gordon is overigens na Darius Thompson de beste scorer in de Dutch Basketball League.

Zorg en Zekerheid Leiden en Feyenoord Basketball Rotterdam hebben elkaar al drie keer getroffen: een keer in de voorbereiding en twee keer voor de competitie. Opmerkelijk genoeg startten de Rotterdammers standaard beter dan de Leidse formatie. In de voorbereiding en op 31 december stond het 8-0 voor Zorg en Zekerheid Leiden wist te scoren. Op 20 oktober was het in Leiden zelfs 0-10.

Zorg en Zekerheid Leiden raakte niet in paniek na die vroege achterstanden en bleef het vertrouwde spelletje spelen. Dat leidde tot drie zeges: 70-57 in de voorbereiding, 88-64 in Leiden en 80-91 in Rotterdam. Zeker nu, na een zware reis en wedstrijd in Saratov, is het zaak dat Zorg en Zekerheid Leiden scherp van start gaat en ook scherp blijft.

Op zeven minuten na speelde Zorg en Zekerheid Leiden in Saratov met slechts zes spelers. Het ligt voor de hand dat coach Rolf Franke zaterdag wat meer gebruik gaat maken van Marijn Ververs en Sergio de Randamie, zodat de vaste waarden niet te vaak overbelast worden. Uiteindelijk is het wel de insteek van Franke om zijn rotatie iets breder te trekken.

Een Leidse zege zou natuurlijk mooi zijn en dat moet ook tot de mogelijkheden behoren, zeker als je van de 17 competitiewedstrijden er 18 hebt gewonnen. Tevens is het interessant om dan even te kijken wat Donar tegen Landstede Basketbal heeft gedaan. Bij een Leidse winst loopt Zorg en Zekerheid Leiden in elk geval twee punten uit op een van de achtervolgers.

Natuurlijk zal Feyenoord Basketball Rotterdam zich niet zo maar gewonnen geven. Het spreekt voor zich dat Den Os ook graag twee punten mee wil nemen uit de Vijf Meihal. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Na een lange, moeizame reis van en naar Saratov kunnen de Leidse spelers alle steun goed gebruiken. Zij roepen iedereen dan ook op om zich achter de ploeg te scharen en zich tijdens de wedstrijd te laten horen. Heb je nog geen kaartje? Geen nood, want hier kun je je kaartje aanschaffen en ben je er zeker van dat je bij dit duel aanwezig kunt zijn. Maar wacht niet te lang, want de zaterdagwedstrijden in de Vijf Meihal trekken altijd veel publiek. Zorg dat je dus niet in de kou komt te staan, maar sla online je slag!


Eredivisie

Meer nieuwsberichten