89-65

Datum: zaterdag 9 november 2019 · 20:00

ZZ Leiden moeiteloos langs de Suns

Zonder Worthy de Jong heeft Zorg en Zekerheid Leiden korte metten gemaakt met Den Helder Suns. De bezoekers bleven in het eerste kwart nog enigszins in de buurt, maar werden in het tweede kwart op ruime afstand gezet: 49-31. Mede door goed spel van Marijn Ververs en Troy Koehler liep het verschil na rust nog wat meer op. Uiteindelijk werd het 89-65.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd Tayler Persons gehuldigd. Hij was door de fans gekozen tot Speler van de Maand Oktober. Trots als een pauw zag Doug Persons dit aan. De vader van de Leidse spelverdeler was vanuit de States overgekomen om zijn zoon te zien spelen.

Doordat Worthy de Jong niet in actie kwam, nam Marijn Ververs zijn plaats in de startende vijf in. Zorg en Zekerheid Leiden schoot uit de startblokken. Binnen een minuut stond het 4-0 en had Jarvis Williams al zijn eerste dunk geplaatst. Na een tegenscore van Thibault Vanderhaegen (ook een dunk) noteerde Ververs vijf punten op rij. Een drietje van Persons bracht de stand na vier minuten op 12-2. Een monsterzege leek in de maak, maar daar staken de Suns een stokje voor. Na zeven minuten was het 16-12. De Helderse formatie plukte veel aanvallende rebounds van de borden en wist wel raad met de buitenkansjes.

In de laatste minuut van het eerste kwart was Den Helder teruggekomen tot 19-18, maar een alley-oop van Troy Koehler, op aangeven van Persons, betekende 21-18. Koehler benutte ook zijn bonus, zodat het na tien minuten 22-18 stond.

In de tweede rondgang sloot de Leidse verdediging vier minuten lang uitstekend. Den Helder Suns kon de ring maar niet vinden. Josh Cunningham stond aan beide zijden van het veld prima te rebounden en Koehler gooide er ook nog een bommetje in. Het Leidse spel swingde aan alle kanten. Braxton Huggins, die later topscorer van de wedstrijd werd met 20 punten, dunkte hard raak nadat Cunningham een steal had gepakt en Huggins op maat bediende. Bij een stand van 31-18 brak Boyd van der Vuurst de Vries de ban voor de Suns met een driepunter.

Door scores van Michael Miller en Yarick Brussen wisten de Suns de schade enige tijd beperkt te houden, maar met nog vier minuten te gaan zette Zorg en Zekerheid Leiden bij een stand van 36-28 nog even aan. Williams dunkte weer eens raak, Ververs liep twee lay-ups binnen en Huggins knalde nog maar eens van ver door de ring. Via Persons werd de rust bereikt met 49-31 en was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld.

Het wil nog wel eens gebeuren dat zo’n grote voorsprong een verlammende werking kan hebben, maar daar was geen sprake van. Opnieuw sloot de Leidse verdediging prima. Net als in het tweede kwart kwam Den Helder niet verder dan 13 punten. Een dunk in de fastbreak van Williams betekende na zes minuten spelen 64-39. Na een nieuwe driepunter van Koehler en een jumpertje van Huggins liep het verschil op naar 28 punten: 71-43. De Helderse Williams sloot het derde kwart af met één rake vrije worp voor 71-44.

Met een drietje zorgde Huggins in de derde minuut van het vierde kwart voor het grootste verschil in de wedstrijd: 77-48. Williams kwam nog een keer uit het plafond zeilen voor een harde dunk. Den Helder was even teruggekomen tot een verschil van achttien punten, maar mede door de dunk van Williams en twee scores van Persons werd een eindstand van 89-65 bereikt. Het publiek ging in het laatste deel om Cunningham roepen, maar Franke gaf later aan dat hij dacht dat er Troy werd geroepen. Cunningham kroonde zich overigens wel tot toprebounder met acht stuks in 14 minuten.

Koehler verdubbelde zijn career high van 7 naar 14 punten in dit duel. Met 13 punten en 8 assists (allebei een career high) liet Ververs zien dat hij ook weer stappen aan het maken is en dat is alleen maar goed voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat zich nu gaat voorbereiden op de kraker van aanstaande woensdag tegen Benfica.