52-103

Datum: zaterdag 20 april 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden krijgt flink klop

Zorg en Zekerheid Leiden heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Telenet Giants Antwerp. De Leidse ploeg was volstrekt niet opgewassen tegen de Belgische nummer twee. Via een ruststand van 21-46 werd het uiteindelijk 52-103. Zorg en Zekerheid Leiden heeft dus niet kunnen profiteren van de nederlaag op vrijdagavond van Heroes Den Bosch.

Met een bijna fitte selectie (Jibbe Sicking hervat eind deze maand de trainingen) begon Zorg en Zekerheid Leiden aan het duel tegen Telenet Giants Antwerp. De hal was afgeladen vol met meer dan 2100 supporters, ook vanuit Antwerpen waren bussen met fans naar Leiden gekomen.

De Belgische formatie had de beste opening en stond na twee minuten al met 0-6 voor. Brock Gardner brak de ban voor Zorg en Zekerheid Leiden en na een driepunter van Tajion Jones haakte de Leidse formatie weer aan. Het compleet aantredende Telenet Giants Antwerp plaatste een tussensprintje, maar via opnieuw Gardner en Roeland Schaftenaar wist Zorg en Zekerheid Leiden dit te pareren: 11-14. Ondanks een fantastisch block van Jones op Keevan Veinot nam de Belgische formatie snel afstand. Het eerste kwart werd afgesloten met een stand van 11-20.

Alex Gross opende het tweede kwart met een score, maar daarna nam de ploeg uit Antwerpen het heft in handen. De Leidse verdediging sloot niet, met als gevolg dat Telenet Giants Antwerp al voor rust 36 punten in de paint wist te scoren, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden niet verder kwam dan 8 punten. Voeg daar nog eens een enorm reboundoverwicht voor de Belgische formatie aan toe en veel onnodige turnovers en het verschil is verklaard. Bij rust leek het al een onbegonnen zaak voor Zorg en Zekerheid Leiden dat tegen een 21-46 achterstand aankeek.

Eigenlijk was het na rust van hetzelfde laken een pak. Zorg en Zekerheid Leiden verweerde zich wel wat feller en Luuk van Bree scoorde in het derde kwart 12 van de 18 Leidse punten. Dat was in aanvallend opzicht meteen het beste kwart van de Leidse formatie, maar de gasten uit België liepen steeds verder uit. Na drie kwarten was de achterstand al bijna 40 punten: 39-77.

In het vierde kwart kwamen bij beide ploegen spelers van de bank in actie. De Belgische scoringsmachine haperde echter niet. Via 43-91 na vijf minuten werd het uiteindelijk 52-103. Duko Bos, waar het publiek al in het derde kwart om ging roepen, kwam nog door met een sterke score onder het bord. Loek van Zeil, de 18-jarige jeugdinternational, pakte zijn eerste punt in de Leidse hoofdmacht mee. De marge van 51 punten was de grootste thuisnederlaag ooit van Zorg en Zekerheid Leiden. Het vorige dubieuze record dateerde van 11 december 2019 toen er in de Vijf Meihal met 65-105 verloren werd van Pinar Karsiyaka.

Luuk van Bree werd topschutter met 16 punten, gevolgd door Brock Gardner met 12 punten. Marijn Ververs pakte 5 rebounds (van de 26, waar Antwerp Giants er 46 had) en deelde 4 assists uit. Een wedstijd om snel te vergeten, de leermomenten mee te nemen en op naar de volgende wedstrijd komende vrijdag in Luik. Op woensdag 1 mei is de volgende thuiswedstrijd, tevens de laatste in de cross-border fase, tegen Filou Oostende.