Al sinds jaar en dag staan wedstrijden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Heroes Den Bosch bekend als klassiekers. Voor de zevende keer in de Nederlandse basketbalgeschiedenis nemen beide ploegen het tegen elkaar op in de finale van de play-offs. De eerste wedstrijd vindt zondag 23 mei om 16.00 uur plaats in de Vijf Meihal.

De allereerste keer dat beide ploegen in de eindstrijd van de play-offs tegen elkaar in het strijdperk traden, was in 1979; het tweede seizoen sinds de invoering van de play-offs in het Nederlandse basketbal. Er werd toen nog gestreden voor twee overwinningen. In een volgepakte Groenoordhallen (bijna 11.000 toeschouwers, nog steeds een Nederlands record) versloeg EBBC Den Bosch in de tweede wedstrijd Parker Leiden met 78-80.

Er brak een tijdperk aan, waarin Leiden (Parker, later Elmex) het vijf keer moest afleggen tegen Nashua Den Bosch. Na 1986 (het sponsor- en Amerikaanloze Leiden ging in de halve finale ten onder tegen Nashua Den Bosch) verdween Leiden uit de eredivisie, om in 2006 als Zorg en Zekerheid Leiden weer terug te keren. De nieuwe ploeg haalde als achtste en laatste de play-offs en werd daarin uitgeschakeld door Eiffel Towers Den Bosch.

Het duurde vervolgens tot 2012 voor beide ploegen elkaar weer ontmoetten voor het hoofdmenu. Zorg en Zekerheid Leiden was als eerste geëindigd en trof in de eindstrijd de nummer drie Eiffel Towers. De Bosschenaren hadden namelijk afgerekend met de nummer twee GasTerra Flames. Ondanks twee thuiswedstrijden pakte Eiffel Towers de eerste drie wedstrijden. In wedstrijd vier werd de champagne al klaargezet, maar de winst ging naar de Leidse formatie. In het vijfde duel slaagde Zorg en Zekerheid Leiden er weer niet in om een thuiswedstrijd te winnen. Het was de zesde finaleserie tussen beide ploegen en voor de zesde keer bleef Leiden met lege handen achter.

Dan was er natuurlijk ook nog de bekerfinale van 2016. Ook een wedstrijd met een bizarre finish, waarbij televisiebeelden uiteindelijk duidelijk moesten maken dat de score van Mohamed Kherrazi een fractie van een seconde te laat was en de beker dus naar de Bossche formatie ging.

Is er dan nog een finale waarin Zorg en Zekerheid Leiden wel winnend de vloer afstapte? Ja, die is er zeker. Op 29 september 2012 veroverde Zorg en Zekerheid Leiden voor de tweede opeenvolgede keer de SuperCup. In De Maaspoort werd Den Bosch met 57-67 teruggewezen.

Het is opmerkelijk dat beide ploegen sinds de terugkeer van Zorg en Zekerheid Leiden slechts twee keer elkaar zijn tegengekomen in de play-offs. Historisch gezien ligt het voordeel dus bij Heroes Den Bosch. Dat was dit seizoen eigenlijk ook zo. Zorg en Zekerheid Leiden wist van de drie duels tegen de Bosschenaren er geen één te winnen. Op 4 maart werd het in Den Bosch 88-87, in een duel met een bizarre finish en waarin Zorg en Zekerheid Leiden zonder Emmanuel Nzekwesi speelde. Op 27 maart waren beide ploegen compleet en ging de winst in de Maaspoort wederom naar de thuisploeg: 106-90. Het laatste onderlinge treffen vond plaats op 17 april. Heroes speelde zonder Miha Lapornik, bij Zorg en Zekerheid Leiden ontbrak Nick King. Heroes won dat treffen met 78-86.

Het is leuk om de historie erbij te pakken en te kijken wat er afgelopen seizoen gebeurd is, maar zondagmiddag beginnen beide ploegen met een stand van 0-0 en is het interessant om te zien wie over de juiste vorm beschikt en geleerd heeft van de eerdere ontmoetingen. Waar Zorg en Zekerheid Leiden in wedstrijd drie redelijk ruim wist te winnen van Landstede Hammers, daar had Heroes Den Bosch toch met meer tegenstand van Donar te maken. En misschien is nu wel het moment gekomen om af te rekenen met het finalesyndroom tegen Den Bosch en eindelijk eens in een finaleserie aan het langste eind te trekken. Het zou dan de vierde titel worden voor de Leidse ploeg, die in 1978, 2011 en 2013 zich kampioen mocht noemen. Heroes Den Bosch jaagt overigens op de zeventiende titel in haar bestaan.

De wedstrijd is voor deze keer gratis te volgen via de livestream.


Eredivisie finale HeroesDenBosch Play-offs

Meer nieuwsberichten