73-80

Datum: zondag 22 oktober 2023 · 14:30
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

ZZ Leiden bezorgt Feyenoord eerste nederlaag

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in een nagenoeg uitverkocht Topsportcentrum in Rotterdam Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball de eerste nederlaag bezorgd. De basis werd gelegd in de eerste helft, waarin de Leidse ploeg een ruime voorsprong nam. In het vierde kwart kwam Feyenoord sterk terug, maar de Leidse ploeg bleef kalm aan de vrije worplijn, om uiteindelijk met 73-80 te winnen.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball had de eerste drie competitiewedstrijden van dit seizoen in winst omgezet. Bovendien was Feyenoord een van de ploegen die vorig seizoen van Zorg en Zekerheid Leiden wist te winnen. Alle reden dus om deze uitwedstrijd serieus te nemen.

Feyenoord pakte in de openingsfase een 6-2 voorsprong, maar na een driepunter van Stan van den Elzen en een dunk van Tajion Jones waren de spreekwoordelijke bordjes verhangen. Feyenoord zou geen moment meer aan de voordelige kant van de score komen. Wel bleven de Rotterdammers in het eerste kwart lang in het spoor van Zorg en Zekerheid Leiden. Het eerste kwart werd bij 15-20 afgesloten.

Aan de hand van Jibbe Sicking liep de Leidse ploeg binnen vier minuten uit naar een 18-27 voorsprong. Aanleiding voor de jonge coach Tim Arns (27 jaar) om een time-out te nemen. Daarmee kon hij niet voorkomen dat Zorg en Zekerheid Leiden uitliep naar 18-33. Met name door goede acties van Stan van den Elzen en Alex Gross wist de Leidse ploeg de rust te bereiken met een mooie stand van 26-42.

Na de pauze opende Trenton Gibson met een driepunter voor Feyenoord, maar de Leidse ploeg counterde dit met een driepunter – en de enige score – van Luuk van Bree. Alex Gross kreeg veel ruimte en beantwoordde dit met 15 punten , 10 rebounds en 3 blocks (efficiency van 25). Ook Marijn Ververs deed een duit in zakje door na een score meteen de bal te stelen en vrije worpen uit te lokken. Dat leidde tot het grootste verschil in de wedstrijd: 38-57. Het laatste deel van het derde kwart was echter voor Feyenoord, zodat met een stand van 47-60 aan het slotkwart werd begonnen.

Daarin zette Feyenoord de opmars door, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden slordiger begon te spelen. Met nog 2’27 op de klok was de opgebouwde marge van 19 punten geslonken naar 4 punten: 65-69. Alex Gross (twee vrije worpen) en Tajion Jones (tweede drietje in de laatste drie minuten) bezorgden de Leidse ploeg wat ademruimte. Met nog een halve minuut te gaan en een stand van 71-78 maakte Marijn Ververs een aanvallende fout. Uit de time-out kwam Feyenoord niet tot een score, waarna Lucas Kruithof twee vrije worpen binnenschoot. Dat Maik Bouwer er in de laatste seconde nog 73-80 van maakte, was louter voer voor de statistici.

Naast Alex Gross speelden nog vier andere Leidse spelers zich in de dubbele cijfers: Tajion Jones en Marijn Ververs kwamen aan 13 punten, Jibbe Sicking was goed voor 12 punten. Stan van den Elzen tekende voor 10 punten, wel allemaal in de eerste helft.

Na de uitwedstrijd van woensdag in Kosovo voor de FIBA Europe Cup speelt Zorg en Zekerheid Leiden komende zaterdag de eerste competitiewedstrijd in Arena 1574. De kaartverkoop voor dit duel tegen Landstede Hammers is inmiddels begonnen.