De tweede ronde van de FIBA Europe Cup gaat voor Zorg en Zekerheid Leiden woensdag van start. De Leidse ploeg gaat op bezoek bij Bakken Bears, de enige ploeg die zonder nederlaag door de eerste ronde is gekomen. Het duel in Aarhus begint om 18.30 uur Nederlandse tijd.

Bakken Bears probeerde zich dit seizoen voor de Champions League te plaatsen. Een stapje hoger was het doel van de FIBA Europe Cup halve finalist van afgelopen seizoen. Leicester Riders werd eenvoudig opzij gezet (77-90 en 103-84), maar tegen Spirou Charleroi vonden de Denen hun Waterloo. In België werd met 59-61 gewonnen, maar in eigen huis slaagde Bakken Bears er niet in om door te dringen tot de derde en laatste kwalificatieronde. Charleroi won met 69-74 en veroordeelde de Denen tot de FIBA Europe Cup.

In de eerste groepsfase won Bakken Bears niet alleen alle zes wedstrijden, maar de Denen schoten er ook flink op los. Op één wedstrijd na (Steaua Bucaresti uit, 63-98) was de Deense ploeg telkens goed voor een score van honderd of meer punten. Zo werd Prishtina in Denemarken met 108-84 verslagen, waarna het in Kosovo nog eens 77-100 werd. Waarom Prishtina noemen? In de voorronde van de Champions League speelde Donar tegen de Kosovaren. Uit werd er met maar liefst 84-64 verloren, maar die schade werd in de thuiswedstrijd met 80-55 goedgemaakt. Het is slechts cijfermatig vergelijkingsmateriaal en dat zegt natuurlijk weinig.

Bakken Bears kwam uit de eerste ronde naar voren als de best scorende ploeg in de FIBA Europe Cup, met een gemiddelde van 105.5 punten per wedstrijd. De Deense formatie was ook nog eens de best reboundende ploeg: gemiddeld 46.0. Met zo’n flink aantal scores moet het qua assists ook wel goed zitten. Bakken Bears was de ploeg met de op een na meeste assists per wedstrijd: gemiddeld 26.0.

De absolute uitblinker bij Bakken Bears is de Amerikaanse guard Tobin Carberry (zie foto). Per duel is de 1.93 meter lange Carberry goed voor 16.5 punten, 6.0 rebounds, 5.5 assists en 1.7 steals. Daarmee staat hij in het efficiency klassement op een derde plaats, achter Perrin Buford van Avtodor Saratov en Darius Thompson.

Carberry is zeer zeker niet de enige gevaarlijke man van Bakken Bears. Eigenlijk mag je daar gerust het hele team neerzetten. Hoofdcoach Steffen Wich kan kiezen uit een brede selectie. Maar liefst tien spelers komen gemiddeld meer dan 12 minuten in actie. Carberry speelt bijvoorbeeld slechts 23.9 minuten per wedstrijd.

Tweede scorer in de ploeg is de 2.02 meter lange Ryan Evans. De Amerikaanse power forward tekent voor 16.0 punten per wedstrijd. Andere spelers met een gemiddelde in de dubbele cijfers zijn de Senegalees Michel Diouf (13.0), Darko Jukic (11.2), Thomas Laerke (10.7) en de Engelse powerforward Ryan Martin (10.5).

In eigen land is Bakken Bears lijstaanvoerder met 10 zeges uit 11 wedstrijden. Afgelopen zaterdag werd er echter met 107-103 verloren van Randers Cimbria. In de eigen competitie is Ryan Evans de topscorer van de ploeg: 18.1 punten per wedstrijd. In Adama Darboe en Darko Jukic telt de formatie ook nog twee Deense internationals.

In het seizoen 2013/2014 kwamen Bakken Bears en Zorg en Zekerheid Leiden elkaar ook al tegen voor de toen nog zo geheten Euro Challenge. In Leiden werd het 61-62 voor de Denen, later in de competitie haalde Zorg en Zekerheid Leiden haar gram door met 79-81 te winnen. Toevallig speelde de Leidse ploeg in Aarhus ook met een smalle rotatie. Worthy de Jong was toen goed voor 18 punten, 7 rebounds, 6 assists, 3 steals en 3 blocked shots. Mohamed Kherrazi was er toen ook al bij. De power forward tekende toen voor 7 punten en 7 rebounds. Het huidige roster van Bakken Bears telt twee spelers die toen ook al meespeelden. Thomas Laerke noteerde 19 punten. De boomlange Chris Christofferson (2.18 meter) was goed voor 12 punten, 9 rebounds en 3 blocks. Hoewel Christofferson wel op het roster staat, heeft hij dit seizoen nog geen seconde meegedaan in de zes wedstrijden voor de FIBA Europe Cup. In de competitie maakt Wich maar af en toe gebruik van de 39-jarige center.

De FIBA schreef op haar website dat de uitslagen van Bakken Bears wellicht een vertekend beeld geven, gezien het niveau van de tegenstanders uit de eerste groepsfase. Zorg en Zekerheid Leiden heeft al bewezen dat de ploeg buitenshuis ook tot goede prestaties kan komen, getuige de winstpotten in Sakarya en Oradea. Het zou de formatie van Rolf Franke zeer goed uitkomen wanneer Maurice Watson Jr. in staat is om op zijn niveau te spelen. Dan kan het duel in Aarhus alle kanten op.


Eredivisie

Meer nieuwsberichten