Voor het eerst sinds het seizoen 2015/2016 laat Zorg en Zekerheid Leiden zich weer eens zien op het Europese basketbaltoneel. In de tweede en laatste voorronde – de Leidse ploeg was vrijgesteld van het spelen in de eerste voorronde – stuit Zorg en Zekerheid Leiden op ece Bulls Kapfenberg uit Oostenrijk.

Kapfenberg werd afgelopen seizoen onder de in december aangestelde coach Mike Coffin kampioen van Oostenrijk. Twee internationals – Filip Kramer en Jozo Rados – maakten deel uit van de kampioensformatie, maar zijn dit seizoen elders actief. Ook de Amerikanen Brian Oliver en Kareem Jamar zijn naar andere clubs vertrokken. Dit betekent dat coach Coffin met een behoorlijk vernieuwde ploeg aan de start is verschenen.

Bogic Vujosevic, een Servische guard, is wel behouden gebleven voor het team uit de gelijknamige plaats. Vujosevic was afgelopen seizoen tweede scorer van de ploeg met gemiddeld 14 punten per wedstrijd. Met 5.7 assists per duel was hij de nummer drie aangever van de Oostenrijkse competitie.

Een belangrijke aanwinst is de Amerikaan Darien Nelson-Henry (de speler op bijgaande foto). De 2.11 meter lange center kwam afgelopen seizoen uit voor UBSC Graz en was tweede topscorer (19.8 punten per wedstrijd) en tweede toprebounder (11.9 rebounds per duel) in Oostenrijk.

Elijah Wilson is een 1.93 meter lange guard. Deze Amerikaan kwam vorig seizoen uit voor Raiffeisen Flyers Wells, waar hij per wedstrijd goed was voor 14 punten, 3.9 rebounds en 1.7 assists. David Samuels heeft een Amerikaans en een Jamaicaans paspoort. Deze 2.03 meter lange forward noteerde afgelopen seizoen gemiddeld 9.4 punten en 5.5 rebounds voor Apollon Limassol.

Drie andere spelers kwamen afgelopen seizoen ook al geregeld in actie voor ece Bulls Kapfenberg. Marck Coffin, de zoon van de coach, had van dat trio de beste cijfers. De 1.93 meter lange Amerikaan was gemiddeld goed voor 9.1 punten en 4.7 rebounds. Milan Stegnjaic, een Kroatische Oostenrijker, droeg per wedstrijd 8.6 punten en 5.1 rebounds bij.
Kapfenberg probeerde zich vorig seizoen te kwalificeren voor de Basketball Champions League, maar kwam niet door de eerste voorronde heen. De Oostenrijkers werden uitgeschakeld door SL Benfica. De ploeg uit Portugal won beide duels, al was het verschil niet groot. In Kapfenberg werd het 72-75 en in Portugal 67-62.

Kapfenberg belandde vervolgens in de groepsfase van de FIBA Europe Cup. De ploeg zat in een poule met Kataja Basket, Mornar Bar en FC Porto. Afgezien van de uitwedstrijd bij Kataja Basket (83-87) gingen alle wedstrijden verloren en kwam daarmee een einde aan het Europese avontuur.

Zorg en Zekerheid Leiden speelt de eerste wedstrijd in Oostenrijk, op 3 oktober. Het duel begint om 19.00 uur.


Meer nieuwsberichten