Het wordt een spannende week voor Zorg en Zekerheid Leiden. Komende zondag staat in Zwolle immers de zesde bekerfinale uit de Leidse geschiedenis op de rol en een kans om voor de derde keer in de geschiedenis de beker in de wacht te slepen. Maar eerst staat woensdag Apollo Amsterdam nog op het programma.

Apollo Amsterdam hebben dit seizoen al vijf keer tegenover elkaar gestaan en telkens zaten er maar weinig dagen tussen. In de competitie werd er op vrijdag 16 november in Amsterdam gewonnen met 61-93 en twee dagen later werd het in Leiden 93-72. Apollo speelde die wedstrijden zonder Aron Royé en de jeugd die in de Verenigde Staten zat. In de eerste wedstrijd viel Dimeo van der Horst al na tien minuten uit. Die uitslagen vormen eigenlijk geen echte graadmeter.

Op 12 en 13 januari streden beide ploegen in de kwartfinale van het bekertoernooi tegen elkaar. Zorg en Zekerheid Leiden was in eigen huis veel te sterk voor de Amsterdammers: 89-56. Zo’n groot verschil zet een ploeg niet bepaald op scherp en daar kwam de Leidse formatie een dag later in Amsterdam achter. Na drie kwarten stond het 74-54 voor de Amsterdammers, maar dankzij een 13-35 laatste kwart werd ook dit tweede bekerduel nog in winst omgezet: 87-89.

De derde ontmoeting voor de competitie vond afgelopen donderdag in Amsterdam plaats. Apollo speelde zonder Max van Schaik en Lucas Faijdherbe, maar met de weer van een blessure teruggekeerde Jesse Markusse. Bij de Leidse formatie zat Mohamed Kherrazi in burger aan de kant. Zorg en Zekerheid nam vlak voor rust afstand van de Amsterdammers. Van 45-46 werd het 45-54. Die voorsprong werd in het derde kwart uitgebouwd naar 48-62, maar daarna kwam de klad erin. Apollo bleef maar drietjes afdrukken en kort na het begin van het vierde kwart was het weer gelijk: 68-68. Verder dan dat liet Zorg en Zekerheid Leiden het niet komen: 83-91.

Het zesde duel staat dus woensdag op de rol. Bij de Amsterdammers zal Jesse Markusse niet meedoen, omdat hij nog een kleine operatie moet ondergaan. Coach Patrick Faijdherbe hoopt dat de driepunters schietende center er zaterdag in het belangrijke duel tegen Aris Leeuwarden weer van de partij kan zijn. De Amsterdammers doen nog mee voor de laatste plaatsen in de play-offs. In verliespunten staat Apollo Amsterdam gelijk met Aris Leeuwarden en twee punten voor op Feyenoord Basketball Rotterdam, dat als nummer negen niet mee kan doen aan de play-offs. Den Helder Suns, de nummer zes in de rangschikking staat in verliespunten ook maar twee puntjes voor op Apollo Amsterdam. Met andere woorden, vier ploegen strijden om de laatste drie plaatsen in de play-offs.

Het is dus zeker nog mogelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden in de play-offs straks ook nog gekoppeld wordt aan Apollo Amsterdam, zoals twee seizoenen geleden. Toen pakte Apollo in Leiden meteen het thuisvoordeel, maar Zorg en Zekerheid Leiden won wedstrijd twee en drie om door te stoten naar de halve finale van de play-offs.

Wil je Zorg en Zekerheid Leiden nog een keer in actie zien vóór de bekerfinale van 31 maart, kom dan woensdagavond naar de Vijf Meihal en moedig je favorieten aan om de 24ste competitiezege te boeken. Voor kaartjes kun je hier terecht.


Apollo Amsterdam Eredivisie preview

Meer nieuwsberichten