Nu aan het Europese avontuur van Zorg en Zekerheid Leiden een einde is gekomen, kan het vizier volledig op het basketbal in eigen land gericht worden. En dat begint al meteen met een knaller van de eerste orde. Zorg en Zekerheid Leiden strijdt komende zaterdag in de eigen Vijf Meihal met Donar voor een plaats in de finale van het nationale bekertoernooi.

Wedstrijden tegen Donar behoren tot de snoepjes van het seizoen. Wat dat betreft gaan de basketballiefhebbers in anderhalve maand nog behoorlijk verwend worden. Maar liefst vier keer komen beide ploegen elkaar tegen. De tweede wedstrijd uit de halve finale van het bekertoernooi is de eerste ontmoeting. Daarna volgen nog drie competitieduels: 9 april in Leiden, gevolgd door twee uitwedstrijden (16 en 25 april) in het altijd goed bezette MartiniPlaza. Dat de formaties elkaar daarna in de play-offs treffen, behoort tot de mogelijkheden.

Maar goed, nu eerst de tweede wedstrijd uit de halve finale van het NBB-bekertoernooi. Zorg en Zekerheid Leiden won het eerste duel in Groningen met 66-71, al had de marge toch iets groter kunnen uitvallen. Zeker als je weet dat er halverwege het laatste kwart een verschil van 15 punten op de borden stond. Niettemin was het wel de eerste zege na vier opeenvolgende nederlagen tegen Donar in het bekertoernooi. De laatste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden wist te winnen, dateert van 4 februari 2015. In de Vijf Meihal werd het toen 79-78 voor de Leidse formatie.

Die uitslag zou zaterdag voor Zorg en Zekerheid Leiden genoeg zijn om voor de zesde keer in het bestaan in de bekerfinale uit te komen. De Leidse ploeg mag zaterdag met vier punten verliezen om de eindstrijd te bereiken. Als Donar er in slaagt om met vijf punten verschil te winnen, dan volgt er een verlenging. Het is dus niet zo dat er bij een gelijke stand na vier keer tien minuten spelen verlengd wordt. Er wordt immers twee keer tegen elkaar gespeeld. Je zou dus kunnen zeggen dat het nu rust is en dat Zorg en Zekerheid Leiden, met nog veertig minuten te spelen, vijf punten voor staat.

Dat het zaterdag ongetwijfeld weer een nagelbijter gaat worden, staat min of meer wel vast. Beide ploegen hebben dit seizoen drie keer tegen elkaar gespeeld en telkens waren de verschillen op de meet klein. In de strijd om de SuperCup ging de winst met 74-69 naar Donar. In de enige competitiewedstrijd tot nu toe (door de Europese verplichtingen van beide clubs werden de andere duels verplaatst) werd het in de Vijf Meihal 83-77 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Daarna volgde dus de eerste wedstrijd uit de halve finale van het bekertoernooi, die door de Leidse ploeg met 66-71 werd gewonnen.

In navolging van Zorg en Zekerheid Leiden werkte ook Donar woensdag de laatste wedstrijd in Europees verband af. Beide ploegen zijn nu dus nog op twee fronten actief.

Zoals al vaker gezegd, is een marge van vijf punten niet veel. Daarom is het opnieuw tijd om een beroep te doen op de zesde man. Het moet weer gaan spoken in de Vijf Meihal. Er is al een tijdje een ware stormloop op kaartjes aan de gang, maar de hal is nog niet uitverkocht. Wacht echter niet te lang met het aanschaffen van een ticket voor dit duel, want je zou zo maar eens achter het net kunnen vissen. Kaarten schaf je hier aan. Zorg dat je erbij bent om de ploeg te steunen.


Eredivisie

Meer nieuwsberichten