Op donderdag 18 augustus vertrokken drie teams van Zorg en Zekerheid Leiden/BS Leiden (U16-1, U18-1 en U20) naar Boedapest voor een trainingsstage. Hierbij de verslagen van de wedstrijden van Zorg en Zekerheid Leiden U18-1, geschreven door coach Edwin Engelhart en als totaalverslag samengesteld door Monique Beelen.

In de eerste wedstrijd nam Zorg en Zekerheid Leiden U18-1 het op tegen Alba Feher. De wedstrijd begon gelijk goed, we waren scherp in de verdediging en ook geduldig in de aanval. Dit resulteerde in een aantal mooie fastbreaks. Meteen werd duidelijk dat dit geen makkelijke wedstrijd zou worden, want er werd aan beide kanten pittig gespeeld. Het eerste kwart werd afgesloten met een stand van 15-17 in ons voordeel.

Het tweede kwart werd afgesloten met dezelfde stand alleen dan in het voordeel van Alba. Tot de rust werd er echt goed spel gespeeld, de aanvallen waren redelijk verzorgd, maar af en toe iets te gehaast. Probleem van de eerste helft zat hem in de turnovers en in het matige rebounden.

Uiteindelijk gingen we van start in het derde kwart met een balverlies wat weinig goeds voorspelde. Gelukkig herstelden we goed waardoor we uiteindelijk langzaam een voorsprong konden opbouwen. Een aantal belangrijke steals, in totaal 18 stuks waardoor er goede fastbreaks werden gelopen, zorgden voor een lichte voorsprong van 8 punten.

Ik had in het begin van het vierde kwart aangegeven dat de wedstrijd in deze periode beslist zou worden. Dit hebben de jongens goed opgepakt. Conditioneel en geduldig werd de voorsprong uitgebouwd waardoor we uiteindelijk een knappe overwinning gepakt hebben op het toch sterke Alba.

Eindstand 74-53. Topscorers: Lucas 22, Tijmen 15, Mees 11, Bart 10(en 10reb).

In de tweede wedstrijd was Vasas Budapest de tegenstander. Met een zware wedstrijd nog in de benen begonnen we scherp en sterk aan deze wedstrijd. Het was meteen duidelijk dat we kwamen voor de winst. Vooraf waren we redelijk geïntimideerd door de lengte en het dunken van de tegenstanders. Dit zorgde voor een flitsende start met een extreem strakke defense.

De tegenstander had de grootste moeite om door onze verdediging te komen. Daarentegen liepen wij een degelijke aanval met een aantal snelle fastbreaks. Dit resulteerde in een 11-7 voorsprong in het eerste kwart.

In het tweede kwart ging er nog een versnelling bij. Met een mega strakke defense pakten we steals en liepen mooie breaks. Een mooie voorsprong kwam op het bord. Vasas kwam gewoon niet verder dan 12 punten aan het einde van het tweede kwart. Dit kwart werd gewonnen met 15-5.

Het derde kwart gaf nagenoeg hetzelfde beeld, een aantal mooie aanvallen en breaks, een goede defense en werklust. Dit kwart werd gewonnen met 16-9. Uiteindelijk lieten we de touwtjes wat vieren in de defense in zoverre dat de scheidsrechters het nodig vonden om wat vrije worpen uit te delen en de stand iets aanzienlijker te maken door veel fouten te fluiten terwijl er op dezelfde manier verdedigd werd als de drie kwarten ervoor. Dit kwart werd hierdoor met 16-16 afgesloten.

Eindstand 58-37. Topscorers: Jared 17, Bart 14.

De derde en laatste wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden U18-1 was tegen Honvéd. Met twee wedstrijden in de benen waren de mannen stijf en hadden kleine pijntjes hier en daar. Reden genoeg om een goede stretching te doen, samen met een goede warming up. Deze tegenstander zou geen appeltje eitje worden: groot, breed en sterk zijn de woorden die ik moet gebruiken alleen al bij het zien van deze ploeg. Dit werd ook pijnlijk duidelijk in het eerste kwart. We werden afgebluft puur op basis van fysieke kracht. Het sterk reboundende Honvéd was gewoonweg klaar om te spelen en wij waren iets te veel onder de indruk. Onze verdediging was minder sterk dan de twee wedstrijden van de dagen ervoor. Dit was terug te zien in de kwartstand 20-9.

In het tweede kwart werden we wakker na een stevige toespraak van mij. We waren niet van plan onze lekkere flow van twee keer winst op te geven. Dit resulteerde in een superstrakke defense zoals we dit inmiddels gewend zijn te doen. Hard werken voor elkaar en met elkaar, veel druk op de bal geven waardoor we steals pakken en breaks lopen. Door een aantal mooie aanvallen werd dit kwart gewonnen met 11-6 en werd de ruststand 26-20 in het voordeel van de thuisploeg.

Na de rust ging het behoorlijk gelijk op en bleven we toch een klein beetje achter de feiten aanlopen. Tot slot van ramp ging Bart nog door zijn enkel waardoor we helemaal gehavend waren onder de borden en nog meer fysieke kracht moesten inleveren. Desondanks bleven we toch goed bij, mede door hard te werken en een sterke defense. Mijn filosofie is dat een wedstrijd pas in het vierde kwart wordt beslist. En dus was er voor ons nog niets verloren ondanks dat we het derde kwart verloren met 16-13.

Toen kwam het magische kwart, ik had de jongens nogmaals mijn filosofie op het hart gedrukt, namelijk dat een wedstrijd pas in het laatste kwart wordt beslist. Het was nu zaak om alles eruit te laten komen waar we de afgelopen weken zo hard op hebben getraind, namelijk een ijzersterke conditie en gecontroleerd spelen.

Een wedstrijd als deze win je namelijk door punt voor punt dichterbij te komen. Door een mega harde en zuivere defense van Nezar en een paar cruciale driepunters van Lucas kwamen we langszij: 40-40. Gelukkig was Bart op wonderbaarlijke wijze hersteld en kon hij toch weer meedoen waardoor ik kon blijven wisselen en we onze krachten goed wisten te benutten. Het was alsof we thuis speelden want de U16 en U20 mannen wisten ons zo te hypen dat we echt vleugels kregen en alles ging zoals het moest. Goed georganiseerde aanvallen en zoals gezegd een vlijmscherpe defense. Met nog een aantal seconden, elf welgeteld, pakte Nezar een steal maar verzuimde in de laatste seconde de beslissende score te maken. Dit kwart werd gewonnen met 17-8 en resulteerde in een 45-45 eindstand in reguliere speeltijd. Dus een spannende verlenging.

In deze verlenging kon het eigenlijk maar één kant op gaan, namelijk winst voor Zorg en Zekerheid Leiden. Waarom? Omdat het publiek onze zesde man was op het veld. Door een enorme energie bleven we keihard werken. Af en toe toch iets te gehaast in de aanval, waardoor het enorm spannend bleef. Tot overmaat van ramp werden Tijmen, die een superwedstrijd speelde en keihard werkte, en Bart eruit gefloten met vijf fouten. Nu moesten we nog harder werken om fysiek te kunnen opboksen tegen het sterke Honvéd. Uiteindelijk heeft onze conditie en bereidheid diep te gaan er voor gezorgd dat we vier punten voor kwamen. Scoren was lastig omdat Honvéd fysiek verdedigde. Iedereen droeg zijn steentje bij aan, bij vlagen, supermooi spel. Uitblinker Nezar was razendsnel en pakte weer een paar belangrijke steals (uiteindelijk zeven stuks). In de laatste secondes scoorde Mees (U16) een belangrijk punt waardoor de winst een feit was. Al met al een prachtige wedstrijd die spannend was tot het laatste moment. Dit kwart werd gewonnen met 8-4, waardoor de eindstand 58-54 werd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Topscorers: Jared 11, Tijmen 11, Lucas 10, Nezar 9.

“Ik ben supertrots op de ploeg zoals wij de afgelopen drie wedstrijden hebben gespeeld”, was de slotreactie van coach Edwin Engelhart. “Dit belooft heel wat goeds voor het komend seizoen.”