Zorg en Zekerheid Leiden staat aan de vooravond van de tweede speelronde in de groepsfase van de FIBA Europe Cup. Komende woensdag speelt de Leidse formatie de eerste thuiswedstrijd. Tegenstander is CSM CSU Oradea uit Roemenië, dat de eerste wedstrijd in eigen huis verloor van s.Oliver Würzburg.

In de eerste ronde van de groepsfase zitten vier ploegen in een poule. Zorg en Zekerheid Leiden verraste afgelopen woensdag vriend en vijand door in Turkije het sterker geachte Sakarya BSB met 56-69 te verslaan. In de eerste helft, die eindigde bij 22-41, werd de basis gelegd voor deze overwinning. Het Duitse s.Oliver Würzburg won eveneens op verplaatsing in Roemenië.

De Leidse ploeg werkte afgelopen zaterdag nog een thuiswedstrijd af tegen Feyenoord Basketball Rotterdam. Zonder de geschorste Kenneth Simms werd na een aarzelende start toch nog vrij eenvoudig gewonnen met 88-64. De schorsing van Simms geldt overigens niet voor de FIBA Europe Cup.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is dit dus een belangrijke wedstrijd. Bij een overwinning brengt de Leidse ploeg zichzelf in een goede positie om mee te dingen naar de eerste twee plaatsen, want alleen de nummers één en twee gaan door naar de volgende ronde.

CSM CSU Oradea telt drie Amerikanen, onder wie Giordan Watson. Deze genaturaliseerde Amerikaanse guard kennen we nog van de interlands van het Nederlands team tegen Roemenië. Kris Richard is een 1.96 meter lange swingman. Marcus Ginyard (1.95 meter lang) is eveneens inzetbaar op de 2- en 3-positie. De 2.06 meter lange Uros Lucic is een 35-jarige power forward met de Servische nationaliteit. Muhamed Pasalic is afkomstig uit Bosnië & Herzegovina. Pasalic is een 1.92 meter lange spelverdeler. Dan telt de ploeg ook nog twee Litouwers: de 1.97 meter lange guard Vaidas Kariniauskas en de 2.06 meter lange forward Arturas Valeika. Tot slot van de buitenlandse krachten loopt er ook nog een 2.10 meter lange center uit Canada rond: Sean Denison die overigens nog geen minuut heeft gespeeld bij de Roemeense formatie.

Oradea mag dan het eerste duel voor de Europe Cup verloren hebben, maar afgelopen zaterdag haalde de formatie van coach Cristian Achim in de Roemeense competitie haar gram tegen het laag geklasseerde Dinamo Bucuresti: 85-69. Door deze zege is Oradea opgeklommen naar een gedeelde derde plaats. Richard werd topschutter met 18 punten, gevolgd door Kariniauskas (16 punten) en Pasalic (15 punten). Lucic zat met 10 punten ook nog in de dubbele cijfers.

Kris Richard (op bijgaande foto in actie) is in aanvallend opzicht de gevaarlijkste speler van de ploeg. De Amerikaan kwam in de twee kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League tot een gemiddelde score van 24 punten. De Roemenen werden overigens in de eerste voorronde voor de Champions League uitgeschakeld door het Finse Karhu Basket. In Roemenië werd het 74-80, in Finland ging Oradea met 87-84 onderuit.

Richard kwam tegen s.Oliver Würzburg tot 15 punten. Kariniauskas (13 punten), Ginyard (12 punten) en Lucic (11 punten) zaten tegen de Duitsers ook in de dubbele cijfers. Valeika was toprebounder met 9 stuks, terwijl Watson de meeste assists uitdeelde: 4 stuks. Coach Achim maakte tegen Würzburg gebruik van acht spelers.

De wedstrijd tegen de Duitsers ging vooral verloren door het hoge aantal turnovers. Zorg en Zekerheid Leiden is een ploeg die veel balverlies forceert bij de tegenstander. Daar zal de Leidse ploeg dan gebruik van moeten maken om de Roemenen te verslaan. Dat de Roemeense formatie doorgaans klein wil spelen (de 2.10 meter lange spelers komen niet veel binnen de lijnen) kan voor Zorg en Zekerheid Leiden voordelig uitpakken. Het controleren van de verdedigende rebound is voor de Leidse ploeg nogal eens lastig, maar als een tegenstander geen al te grote centers in stelling brengt kan dat gevaar in de kiem gesmoord worden.

Natuurlijk hopen de spelers dat zij woensdag gesteund worden door de befaamde en beruchte zesde man. Met de steun van het publiek heeft Zorg en Zekerheid Leiden zeker kansen om dit duel in winst om te zetten. Wat ook leuk is, is dat je nu spelers en teams te zien krijgt die je niet zo goed kent. Die Europese wedstrijden zijn zeker in de eerste competitiehelft de kersen op de taart.

Passe-partout
Het belooft een druk (en heet) avondje te worden, koop daarom nu al een kaartje. Of beter nog: neem een passe-partout, want ook de twee volgende woensdagen komt Zorg en Zekerheid Leiden in eigen huis nog in actie voor de FIBA Europe Cup. Met een passe-partout ben je immers voordeliger uit. Hier koop je die passe-partout. Wil je echt alleen maar deze ene wedstrijd zien, dan kun je hier je ticket kopen.


Meer nieuwsberichten