Topper is geen tussendoortje
Zorg en Zekerheid Leiden komt zondag weer in actie. Voor de derde keer dit seizoen wordt de strijd aangebonden met Landstede Hammers en voor de tweede keer is dat in Zwolle. Beide ploegen zijn in een felle strijd verwikkeld in de FIBA Europe Cup, maar Rolf Franke beschouwt deze wedstrijd geenszins als een tussendoortje. Het is goed om je krachten te meten met sterke ploegen, zeker in aanloop naar een Europese wedstrijd, zo vertelde Franke enige tijd terug.

Franke speelt graag tegen Nederlandse topploegen in aanloop naar belangrijke Europese wedstrijden, want het houdt een team scherp. Bovendien zouden er dan nog zwakke punten blootgelegd kunnen worden, wat de mindere ploegen uit de Dutch Basketball League niet lukt. De wedstrijd van aankomende woensdag is zeker van belang, want bij een overwinning in Bratislava is de kans groot dat Zorg en Zekerheid Leiden zich al definitief kan plaatsen voor de tweede groepsfase.

Het is overigens al de derde keer dat beide ploegen tegenover elkaar staan. In de wedstrijd om de SuperCup ging de winst naar Landstede Hammers, dat in eigen huis Zorg en Zekerheid Leiden met 78-68 naar het tweede plan speelde. Twee weken later stonden beide ploegen tegenover elkaar in de Vijf Meihal. Dit keer ging de winst naar Zorg en Zekerheid Leiden: 82-73. Dit is de enige nederlaag die Landstede Hammers tot nu toe op Nederlandse bodem heeft geleden.

Zorg en Zekerheid Leiden staat op twee nederlagen. In Leeuwarden kreeg de ploeg een 20-0 aan de broek en in Den Bosch had Zorg en Zekerheid Leiden weinig in te brengen tegen Heroes: 109-83. Er is wel een duidelijk verschil waarneembaar tussen thuis spelen in de immer goed bezette Vijf Meihal of een uitwedstrijd. De Europese wedstrijden tegen BC Beroe en Benfica onderstrepen deze stelling.

Landstede Hammers is aan een goed seizoen bezig. In eigen huis werd bijvoorbeeld al gewonnen van Donar en Heroes Den Bosch. Ook Kapfenberg, de kampioen van Oostenrijk, en Keravnos verlieten het theater van de sport met nederlagen. De ploeg bleef op belangrijke plaatsen intact. Zo kregen de Amerikanen Sherron Dorsey-Walker (die was er in Leiden niet bij) en Noah Dahlman opnieuw een nieuw contract aangeboden. De nieuwe Amerikanen passen uitstekend bij het geliefkoosde spelletje van Herman van den Belt. Jordan Johnson is een watervlugge spelmaker die op weg naar de ring heel wat kan doen om blocks te vermijden. Martez Walker begon wat weifelend aan het seizoen, maar begint steeds beter te draaien. Mohamed Kherrazi doet gewoon wat hij altijd al heeft gedaan: hard werken en goed verdedigen.

Al met al zal het niet makkelijk worden voor Zorg en Zekerheid Leiden om Zwolle met een zege te verlaten, al begint het er wel op te lijken dat de Leidse spelers steeds meer een team gaan vormen en ook als team aan het spelen zijn. Als de bal wat vaker rondgaat en niet na één pass al naar de ring gegooid wordt, is er veel meer dreiging vanuit meerdere kanten. Voeg daar een stukje vertrouwen aan toe en het is duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden in de lift zit. Het is nu zaak om die lift zondag niet te laten stoppen.


Eredivisie LandstedeHammers

Meer nieuwsberichten