Waar Zorg en Zekerheid Leiden tegen sommige tegenstanders al drie keer heeft gespeeld, staat de teller van het aantal wedstrijden tegen Donar pas op twee, en dat is inclusief de wedstrijd voor de SuperCup. Komende woensdag treffen beide ploegen elkaar weer, maar dit keer gaat het om de eerste wedstrijd uit de halve finale van het NBB-bekertoernooi.

Donar presteert dit seizoen behoorlijk onregelmatig. Van de 21 competitiewedstrijden heeft de regerend landskampioen en bekerhouder er al zeven verloren. Daar tegenover staat dat de Groningers wel de enige prijs, die er gewonnen kon worden tot op heden, op zak hebben. Op 6 oktober werd ten koste van Zorg en Zekerheid Leiden de SuperCup gewonnen. In de slotfase maakte Donar een achterstand goed om alsnog met 74-69 te winnen.

Van dat team zijn al enkele spelers uit de selectie verdwenen. De Amerikanen Jobi Wall en Jordan Callahan werden vervangen door LaRon Dendy en Lance Jeter. Ondanks deze wijzigingen zijn de prestaties van Donar nog steeds wisselvallig. Een hoopgevende 87-44 overwinning in de beker tegen New Heroes Den Bosch werd gevolgd door een 65-60 nederlaag tegen Aris Leeuwarden. Vorige week deden de Groningers het goed door in Varese na verlenging met 77-80 te winnen om zo de laatste 16 van de FIBA Europe Cup te bereiken. Echter, afgelopen zondag ging het tegen Dutch Windmills weer mis. De ploeg van Erik Braal kreeg met 88-59 een ruime nederlaag te slikken.

De enige andere ontmoeting tussen beide ploegen was op 3 januari in de Vijf Meihal. Zorg en Zekerheid Leiden ging fel van start en nam een 16-5 voorsprong, maar Donar kwam weer snel langszij om aan het eind van het derde kwart een 58-63 voorsprong te pakken. Zorg en Zekerheid Leiden dichtte dat gaatje in twee minuten via een 7-0 run. In het laatste kwart bleef de Leidse ploeg aan de winnende hand: 83-77.

Sergerio Gipson was in beide onderlinge duels een plaag voor de Leidse verdediging. In de SuperCup kwam de 38-jarige Amerikaan tot 13 belangrijke punten (alleen Wall had er met 15 punten meer) en 4 assists, in Leiden noteerde hij 22 punten (80% schot), waaronder 6 driepunters. In die wedstrijd had Donar meer driepunters (15) dan normale field goals (14). De slag in de rebounds was voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar dat kan ook te maken hebben met de afwezigheid van de grieperige Thomas Koenis.

Zoals het er nu naar uitziet, zijn beide ploegen woensdag op volle sterkte. De historie in de beker spreekt niet in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. De laatste vier onderlinge ontmoetingen in het bekertoernooi werden allemaal door Donar gewonnen. De laatste Leidse zege in de beker tegen de Groningers dateert van 4 februari 2015. In Leiden werd het toen 79-78 in de eerste wedstrijd uit de halve finale.

Wie de wedstrijd wil volgen, kan kiezen uit twee livestreams. Zowel Podium TV als RTV Noord zendt het duel rechtstreeks uit. Uiteraard zijn er ook livestats beschikbaar.