Zorg en Zekerheid Leiden sluit woensdagavond de halve competitie, voorafgaand aan de Elite A, af met een thuiswedstrijd tegen Landstede Hammers. Beide ploegen hebben zich reeds geplaatst voor die Elite A, maar alle winstpunten behaald in de halve competitie blijven wel meetellen. Het duel in de Vijf Meihal begint om 20.30 uur, de livestream start al een half uur eerder.

In principe staat nog niet vast wie de halve competitie als koploper afsluit. Landstede Hammers kan bij winst op gelijke hoogt komen en dan zijn er drie ploegen die met twee nederlagen uit de halve competitie naar voren komen, met dien verstande dat Donar dan een dag later wel van Almere Sailors moet winnen; iets waar niemand aan twijfelt.

Als Landstede Hammers het duel morgen met 30 of meer punten verschil weet te winnen, dan eindigen zij bovenaan. Geert Hammink zal er natuurlijk alles aan doen om zijn ploeg goed voor te bereiden op deze topper. Een zo goed mogelijke uitgangspositie in de Elite A is wel zo handig en daar hoort een overwinning tegen de Zwolse formatie wel bij.

Afgezien van de kortstondige hick-up tegen Heroes Den Bosch en een lastige eindfase in Rotterdam is de Leidse ploeg nog niet echt getest. Het is ook maar de vraag hoe goed Zorg en Zekerheid Leiden is wanneer alle toppers aanwezig zijn. Nick King was nog niet in het land toen de ploeg van Geert Hammink in Rotterdam aantrad en Emmanuel Nzekwesi was er in Den Bosch (en drie dagen later in Bemmel) niet bij. Het scheelt allicht wanneer de topscorer van de Dutch Basketball League niet aan de start verschijnt.

Landstede Hammers leed eerder een gevoelig verlies. Devon van Oostrum, de startende spelmaker van de Zwolse formatie, heeft een medische interventie ondergaan en zal dit seizoen niet meer in actie komen. Dit neemt niet weg dat Landstede Hammers in Mike Schilder, Nigel van Oostrum en Yasiin Joseph over meer dan bekwame spelmakers beschikt.

In de voorbereiding op dit seizoen speelden beide ploegen op 30 december nog tegen elkaar. Na een ruststand van 26-37 verloor de Leidse formatie dat duel met 55-70. Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden sterk terug, maar tegen het einde liep het verschil nog aardig op. Het team van Geert Hammink kende toen wel wat andere namen dan nu het geval is. Riley LaChance, Giddy Potts en Nick King waren bijvoorbeeld nog niet inzetbaar dan wel nog niet eens in beeld om voor de Leidse ploeg te komen spelen.

Troy Koehler pakte in dat duel 29 minuten mee en kreeg daarmee de meeste minuten toebedeeld. Worthy de Jong werd topschutter met 15 punten, Nzekwesi kwam tot 13 punten en 8 rebounds. Michael Finke tekende voor 10 punten en 9 rebounds. Landstede Hammers had drie topscorers die elk 11 punten bijdroegen: Nigel van Oostrum, Jozo Rados en Noah Dahlman. Kayel Locke en Jhonathan Dunn waren goed voor 10 punten.

De Elite A begint overigens aankomende zaterdag. Zorg en Zekerheid Leiden speelt dan thuis. Wie dan de tegenstander is, wordt donderdagavond duidelijk.


Eredivisie

Meer nieuwsberichten