Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden geen thuiswedstrijden meer heeft in de eerste groepsfase van de FIBA Europe Cup, kan de Leidse ploeg zich woensdagavond al plaatsen voor de tweede groepsfase. Het makkelijkste is gewoon winnen van CSM CSU Oradea, maar een nederlaag van 13 punten volstaat ook.

De website van de FIBA Europe Cup was lyrisch over de wedstrijd van vorige week woensdag tegen Sakarya BSB. Batman & Robin gingen helemaal los aan het eind van de wedstrijd. Daarmee wordt natuurlijk gedoeld op Darius Thompson en Maurice Watson Jr. Er werd op de site zelfs een link geplaatst om het einde van dit duel nog eens te bekijken. En hoe gelukkig moeten de fans van Zorg en Zekerheid Leiden wel niet zijn om dit in hun eigen thuishaven vanaf de tribune mee te mogen maken.

Waarom staan we nog één keer stil bij deze wedstrijd in de Vijf Meihal. Simpelweg omdat de winst de kans op Europees overwinteren een stuk groter heeft gemaakt. Stel dat Zorg en Zekerheid Leiden geen wedstrijd meer wint, dan zou Sakarya met twee zeges op gelijke hoogte kunnen komen. In dat geval is het onderling resultaat in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden, dat immers beide duels met de Turken wist te winnen.

Oradea zou dan toch ook nog op drie zeges kunnen komen, waardoor drie ploegen gelijk eindigen. Dat laatste is niet mogelijk, want Oradea en Sakarya spelen op de laatste speeldag nog tegen elkaar. Het is echter wel mogelijk dat Oradea door twee zeges in de laatste twee wedstrijden op gelijke hoogte met Zorg en Zekerheid Leiden kan komen, waarbij er dan voor het gemak even uitgegaan wordt van een Leidse nederlaag in Würzburg. In dat geval telt het onderling resultaat. Zorg en Zekerheid Leiden won het eerste duel met 90-76 en staat dus op +14. Oradea moet dan minstens met 15 punten verschil winnen, een week later van Sakarya winnen (in Turkije) en Zorg en Zekerheid Leiden mag niet winnen in Duitsland.

Kort gezegd: Zorg en Zekerheid Leiden plaatst zich voor de volgende ronde als er gewonnen wordt of met maximaal 13 punten verschil verloren wordt.

Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden thuis met groot verschil won, is CSM CSU Oradea wel degelijk een ploeg om rekening mee te houden. Kristopher Richard kan vanuit alle hoeken van het veld scoren. Zo schoot hij met een seconde te gaan nog de winnende treffer tegen Sakarya op het bord: 86-84. Wat de Leidse spelers in het achterhoofd moeten houden, is het gemak waarmee Muhamed Pasalic en toch ook Giordan Watson van achter de driepuntlijn hun schoten door het netje lieten zoeven. En dan is er nog Sean Denison. De 2.10 meter lange center was er in Leiden nog niet bij, maar speelde in de winst tegen Sakarya een belangrijke rol met 15 punten en 4 assists.

Vergeet ook niet dat Oradea vorige week woensdag lange tijd uitzicht had op een verrassende winst bij Würzburg. Pas in het laatste kwart stelden de Duitsers orde op zaken: 91-82. Richard schoot weer met scherp: 24 punten. Aanvallend kreeg hij steun van Arturas Valeika (14 punten), Marcus Ginyard (13 punten) en Pasalic (11 punten). Denison was minder succesvol, al noteerde hij naast 5 punten wel 5 rebounds, 6 assists, 2 steals en 2 blocks.

Het duel in Roemenië begint om 18.00 uur. Via de website van de FIBA zijn livestreams en livestats te verkrijgen.


Meer nieuwsberichten