Het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball en Doug Spradley zijn een nieuwe verbintenis voor één seizoen overeengekomen. Spradley zal volgend seizoen dus opnieuw als hoofdcoach van de nieuwe landskampioen en bekerwinnaar gaan optreden.

Na het late vertrek van Geert Hammink dacht Zorg en Zekerheid Leiden snor te zitten met Robert Stelmahers. De Letse coach tekende eind juli echter bij de Tsjechische club Nymburk. In allerijl moest er gezocht worden naar een nieuwe coach. In die zoektocht kwam Zorg en Zekerheid Leiden uit bij Doug Spradley. Deze Amerikaan, in het bezit van een Duits paspoort, speelde eind jaren tachtig en begin jaren negentig nog voor het Amsterdamse Canadians.

De 56-jarige Spradley moest in een zeer korte voorbereiding het team klaarstomen voor de kwalificatiewedstrijden voor de FIBA Europe Cup. In Cholet werd het Poolse Czarni Slupsk met 74-78 verslagen. Tegen de latere finalist Cholet Basket kon de Leidse ploeg het in de tweede kwalificatieronde niet bolwerken. Er werd met 71-59 verloren.

In de Domestic League legde Zorg en Zekerheid Leiden beslag op de tweede plaats achter Heroes Den Bosch. De ploeg van Spradley, die uitgeroepen werd tot coach van het jaar in Nederland, wist 13 van de 18 wedstrijden te winnen. In de Elite Gold won Zorg en Zekerheid Leiden 5 van de 10 duels, waarbij er één keer met één punt verschil werd verloren en twee keer twee punten verschil. De Belgische recordkampioen Filou Oostende moest in de Vijf Meihal zijn meerdere erkennen in de Leidse formatie: 80-75.

Een week eerder, op 12 maart, veroverde Spradley met zijn team een eerste prijs. In Zwolle werd in de bekerfinale met 70-72 van Landstede Hammers gewonnen.

In de Nederlandse play-offs plaatste Zorg en Zekerheid Leiden, dat als beste Nederlandse ploeg in de Elite Gold thuisvoordeel haf verworven voor de gehele Nederlandse play-offs, zich niet zonder moeite voor de finale. Aris Leeuwarden werd weliswaar met 3-0 verslagen, maar in beide wedstrijden in Leiden waren verlengingen nodig.

De finalereeks tegen Donar was een hele bijzondere. Zorg en Zekerheid verloor beide thuiswedstrijden (de eerste na twee verlengingen), maar werkte twee keer die achterstand in het hol van de Groningse leeuw weg. In het vijfde en beslissende duel leek Zorg en Zekerheid Leiden te moeten buigen voor Donar. Op 2’41 van het eind genoot Donar een 61-77 voorsprong. De Leidse vechtmachine, door Spradley als zodanig gekneed, gaf echter niet op en greep uiteindelijk alsnog de winst met 82-81.

Dat maakt Spradley meteen een van de succesvolste coaches in de geschiedenis van Zorg en Zekerheid Leiden. Nooit eerder slaagde een coach er namelijk in om de dubbel (kampioen en bekerwinnaar) te pakken. Spradley heeft het naar zijn zin in Leiden, het publiek wil hem graag terugzien, dus was het eigenlijk logisch dat het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden deze gedeelde wens in vervulling liet gaan.


Coach Contractverlenging Douglas_Spradley Eredivisie

Meer nieuwsberichten