Door de fantastische overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden in Groningen tegen Donar (103-112) kunnen alle vooraf gemaakte bespiegelingen voor de play-offs weer de prullenbak in. De twee aankomende duels (donderdag tegen Forward Lease in Rotterdam en zaterdag thuis tegen Apollo Amsterdam) moeten in winst worden omgezet om alsnog op de derde plaats te belanden.

Feitelijk zijn er vier opties voor de play-offs. De eerste optie, natuurlijk de minst plezierige, is een nederlaag in een van de twee aankomende wedstrijden. Zorg en Zekerheid Leiden eindigt dan als vierde en kan de play-offs op dinsdag 24 april beginnen met een thuiswedstrijd tegen Forward Lease Rotterdam.

De drie andere opties gaan uit van een Leidse zege tegen zowel Forward Lease Rotterdam als Apollo Amsterdam. Zorg en Zekerheid Leiden sluit het seizoen dan af met 48 punten. Van belang voor optie twee is de uitslag van het duel van zaterdag tussen Landstede Basketbal en New Heroes Den Bosch. Als New Heroes in Zwolle weet te winnen, dan blijft Landstede Basketbal op 46 punten steken. Zorg en Zekerheid Leiden eindigt dan als derde voor de Zwolse formatie. Ook in dat geval kunnen de play-offs op dinsdag 24 april beginnen, alleen nu met een thuiswedstrijd tegen Aris Leeuwarden of Apollo Amsterdam.

Optie drie gaat uit van een winst van Landstede Basketbal tegen New Heroes Den Bosch. Dan kan er volgende week nog niet begonnen worden met de play-offs. Op 28 april staat immers nog New Heroes-Donar op het programma. Als New Heroes dat duel verliest, eindigen Landstede, New Heroes en Zorg en Zekerheid Leiden gelijk op de tweede plaats. Landstede wordt dan tweede doordat de Zwollenaren met 3-1 hebben gewonnen van zowel Zorg en Zekerheid Leiden als New Heroes Den Bosch. De Leidse ploeg heeft op basis van onderling resultaat voordeel ten opzichte van de Bosschenaren. In duels staat het 2-2, maar Zorg en Zekerheid Leiden heeft vier punten meer gescoord. In dit geval beginnen de play-offs voor Zorg en Zekerheid Leiden pas op dinsdag 1 mei met een thuiswedstrijd tegen Aris Leeuwarden of Apollo Amsterdam.

Nu kan in bovenstaand voorbeeld ook nog zijn dat New Heroes op 28 april van Donar wint. Dan eindigen de Bosschenaren als tweede met 50 punten. Landstede Basketbal en Zorg en Zekerheid Leiden hebben dan 48 punten. Landstede Basketbal eindigt dan als derde doordat de Zwolse formatie drie van de vier duels van Zorg en Zekerheid Leiden heeft gewonnen. Ook in dit geval beginnen de play-offs dan op dinsdag 1 mei, maar dan met een thuiswedstrijd tegen Forward Lease Rotterdam.

Het is de laatste jaren zelden zo spannend geweest bij het ingaan van de laatste speelrondes. Wie er als zesde eindigt, wordt pas dit weekend beslist. En als het gaat om de plaatsen twee, drie en vier kan de beslissing dit weekend vallen, maar dat kan net zo makkelijk pas op zaterdag 28 april gebeuren.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden geldt eigenlijk maar één ding: beide wedstrijden winnen en dan is het afwachten wat er op de andere velden gebeurt. Te beginnen aankomende donderdag. Zorg en Zekerheid Leiden gaat dan op bezoek bij Forward Lease Rotterdam. De laatste keer dat de Leidse formatie daar in actie kwam, leverde op 27 januari een 77-76 nederlaag op. Dure verliespunten tegen een ploeg waar al jaren niet meer van verloren was. Op 15 maart waren de Rotterdammers in Leiden nog kansloos: 102-74. Winst in Rotterdam is zeker mogelijk, maar de Leidse ploeg kan zich geen onderschatting veroorloven.

Wie dit duel wil volgen, er is een livestream. Uiteraard zijn er ook livestats beschikbaar.

En dan volgt dus op zaterdag 21 april de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen. Om 20.00 uur mag de Leidse ploeg het opnemen tegen Apollo Amsterdam, dat nog volop strijdt voor de zesde plaats en de laatste plek in de play-offs. Ook hier loert het gevaar van onderschatting. In Amsterdam won Zorg en Zekerheid Leiden beide duels: 64-83 en 79-100. In Leiden werd het in februari 82-69.

De zesde man, het door tegenstanders gevreesde Leidse publiek, kan in deze wedstrijd uitstekend van pas komen. Met veel aanmoedigingen moet het mogelijk zijn om, ook zonder Jessey Voorn, de zesde versnelling te hanteren. En wat dat betekent, werd in Groningen wel duidelijk. Met een snelle balrotatie komen er goede schoten en als het vizier van de ploeg op scherp staat, kan er van attractief aanvallend basketbal genoten worden.

Zorg dat je er zaterdag in de Vijf Meihal bij bent. Ga nu snel hierheen en schaf je kaartje aan voor de laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen! Schaar je achter het team op weg naar een zo hoog mogelijke eindklassering.


Meer nieuwsberichten