Zorg en Zekerheid Leiden staat aan de vooravond van de derde speelronde in groep A van de FIBA Europe Cup. Tegen het Duitse s.Oliver Würzburg kan de Leidse ploeg woensdag in de eigen Vijf Meihal goede zaken doen met het oog op Europees overwinteren.

In groepsfases van Europees basketbal is het van belang om je thuiswedstrijden te winnen en minstens één keer op verplaatsing te zegevieren. Dat laatste heeft Zorg en Zekerheid Leiden al gedaan door in de eerste speelronde in Turkije van Sakarya BSB te winnen. De eerste thuiswedstrijd, afgelopen woensdag tegen CSM CSU Oradea, werd na een aarzelende start overtuigend gewonnen met 90-76.

Zorg en Zekerheid Leiden stuit nu op s.Oliver Würzburg. De Duitse formatie, die zondag zijn eerste competitiezege boekte na drie nederlagen op rij, heeft ook al een uitwedstrijd gewonnen, maar ging afgelopen woensdag in eigen huis onderuit tegen Sakarya BSB. Hierdoor staat Zorg en Zekerheid Leiden dus los van de twee naaste belagers s.Oliver Würzburg en Sakarya BSB.

Het team van s.Oliver Würzburg telt nogal wat buitenlanders. Zo spelen er vijf Amerikanen in het team van coach Denis Wucherer. Dat zijn de vier guards Cameron Wells, Skyler Bowlin, Jordan Hulls, Brad Loesing en forward Perry Ellis. Loesing heeft overigens een dubbel paspoort, want hij telt ook als Duitser.

Gabe Olaseni is een 2.10 meter lange center met de Engelse nationaliteit. Kresimir Loncar is eveneens 2.10 meter lang. De 35-jarige Kroaat heeft ook een Duits paspoort. En dan speelt er ook nog een Australiër mee: de 2.03 meter lange Xavier Cooks.

In de twee wedstrijden voor de FIBA Europe Cup is Cooks de topschutter met een gemiddelde van 14.0 punten. Wells, Hulls en Ellis komen aan een gemiddelde van 10.5 punten. Olaseni (9.5 punten gemiddeld) en Bowlin (7.5 punten gemiddeld) bezorgen de scorer ook nog wel het nodige werk. Dit zestal speelt gemiddeld ook meer dan 20 minuten. Felix Hoffman en Olaseni zijn de beste rebounders met een gemiddelde van 6.0. Bowlin deelt de meeste assists uit: 5.5 per wedstrijd.

Coach Wucherer moest wel bouwen aan dit team, want de zes spelers die de meeste minuten maken zijn allemaal nieuw bij de ploeg. Dat verklaart mogelijk ook waarom de Duitse formatie de eerste drie competitiewedstrijden heeft verloren. Gisteren werd de eerste zege geboekt door Bayreuth met 73-69 terug te wijzen. Cooks is de enige van de zes die minder dan 20 minuten maakt. Florian Koch, een 1.97 meter lange small forward, krijgt in de Duitse competitie 20 minuten speeltijd, één meer dan in de FIBA Europe Cup. Hulls is overigens de topscorer van zijn ploeg in Duitsland met gemiddeld 15.5 punten per duel.

s.Oliver Würzburg is een ploeg die zuinig met de bal omspringt. In de twee Europe Cup wedstrijden slechts zeven turnovers per wedstrijd, in Duitsland gemiddeld 8.3. Zorg en Zekerheid Leiden is juist een van de ploegen die veel turnovers afdwingen. Hier ligt mogelijk de sleutel van de wedstrijd. Verder is de rebound natuurlijk van groot belang. Tegen Sakarya BSB verloor de Duitse ploeg de strijd onder de borden door slechts 25 rebounds te pakken tegen 41 voor de Turkse formatie.

Bij winst zet Zorg en Zekerheid Leiden een grote stap voorwaarts. Het gat met de nummer drie groeit dan, want waar de Leidse ploeg dan drie uit drie zou hebben, staat de nummer drie pas op één uit drie. Dat zou overigens ook wenselijk zijn, want de Leidse ploeg speelt de twee laatste wedstrijden op vreemde bodem. Hopelijk zijn er dan weer wat meer spelers inzetbaar dan afgelopen zaterdag.

Zorg en Zekerheid Leiden kan natuurlijk alle steun gebruiken. Dit is dé wedstrijd van groep A voor de Leidse ploeg. Koop hier je kaartje en zorg dat je deze onvervalste kraker niet mist. Be there!


Meer nieuwsberichten