De Orange Lions hebben hun laatste kwalificatiewedstrijd voor EuroBasket 2022 niet in winst kunnen omzetten. Het Nederlands team, dat zich zaterdag al had geplaatst door te winnen van Kroatië, moest het met 59-74 afleggen tegen Zweden. Emmanuel Nzekwesi en Luuk van Bree kwamen goed voor de dag voor de Orange Lions. Ondanks de nederlaag tegen het al uitgeschakelde Zweden eindigde Nederland in groep D op een tweede plaats.

Shane Hammink en Leon Williams, afgelopen zaterdag nog starters, hadden op de tribune plaatsgenomen. Worthy de Jong en Charlon Kloof zaten wel op de bank, maar werden uit voorzorg niet ingezet. Daardoor moest bondscoach Maurizio Buscaglia zijn startende vijf iets anders invullen. Mohamed Kherrazi en Jito Kok waren de enige starters van zaterdag die tegen Zweden wederom als starters werden ingezet. Zij werden aangevuld met Yannick Franke, Keye van der Vuurst en Luuk van Bree.

Het werd geen beste wedstrijd van de Nederlandse formatie. Buiten de doorgevoerde wijzigingen was de ploeg al geplaatst voor EuroBasket 2022, dus er stond geen echte druk om dit duel koste wat het kost winnend af te sluiten. Ondanks een spectaculaire alley-oop van Keye van der Vuurst de Vries op Jito Kok keek Nederland al snel tegen een ruime achterstand aan. Halverwege het eerste kwart was het 5-14 en nam Buscaglia een time-out. Dat had succes, want via twee vrije worpen van Yannick Franke en een simpele score onder het bord van Boy van Vliet plaatsten de Orange Lions een run. Zweden nam een time-out, maar vervolgens was het Emmanuel Nzekwesi die via een block een steal pakte en vervolgens aan de ander kant raak dunkte. Even was het gat 4 punten, maar na 10 minuten stond er 17-23 op het scorebord.

Ook in het tweede kwart werd Nederland al snel op een achterstand in de dubbele cijfers gezet: 22-32. Driepunters van Roeland Schaftenaar en Luuk van Bree brachten de Orange Lions weer terug in de wedstrijd. Toen Yannick Franke er 32-37 van maakte, greep Zweden weer naar een time-out. Toch was het laatste woord voor Nederland. Via een hele verre driepunter in de buzzer van Keye van der Vuurst de Vries gingen beide ploege bij een stand van 37-39 naar de kleedkamers.

Na de pauze volgden er weer van die runs. Eerst liep Zweden weg naar 37-46, maar een bommetje van Keye van der Vuurst de Vries en een alley-oop dunk van Joey van Zegeren zorgden voor een 42-46 stand na vier minuten spelen. Daarna was het de beurt aan de Scandinavische ploeg. Met nog 2'23 minuten te gaan in het derde kwart moest Buscaglia bij een stand van 43-57 wederom naar de handrem grijpen. Het Leidse duo liet zich daarna gelden. Emmanuel Nzekwesi benutte twee vrije worpen, Luuk van Bree een fade away shotje van binnen de bucket en na een drietje van Olaf Schaftenaar gooide Emmanuel Nzekwesi vlak voor de buzzer een drietje door de ring. Via een 10-0 run had de Nederlandse formatie de achterstand teruggebacht tot 4 punten: 53-57.

Het laatste kwart was bepaald niet het beste van de Orange Lions. Slechts zes punten werden aangetekend, waarvan Emmanuel Nzekwesi er 4 (tip-in en dunk) voor zijn rekening nam. De Zweedse formate stoorde zich daar echter niet aan. Via 59-74 werd de winst gepakt. Niettemin bracht de Turkse bubbel waar vooraf op gehoopt was, namelijk plaatsing voor EuroBasket 2022. Voor Worthy de Jong wordt het de tweede keer dat hij zich voor het EK plaatst, want in 2015 was hij er in Zagreb ook bij.

Op Keye van der Vuurst de Vries na kreeg Luuk van Bree met bijna 29 minuten de meeste speeltijd. Daarin was hij goed voor 7 punten, 5 rebounds, 1 assist en 1 steal. Emmanuel Nzekwesi kwam 20 minuten in actie en dat was genoeg om het duel als topscorer voor de Orange Lions af te sluiten. Naast 11 punten tekende Nzekwesi voor 5 rebounds, 1 block en 1 steal.

Scores Orange Lions: Emmanuel Nzekwesi 11, Keye van der Vuurst de Vries 10 (8 assists), Yannick Franke 9, Luuk van Bree 7, Joey van Zegeren 6, Jito Kok 6, Boy van Vliet 4, Roeland Schaftenaar 3 en Olaf Schaftenaar 3.


Eredivisie EuroBasket2022 Kwalificaties OrangeLions Zweden

Meer nieuwsberichten