Tussen de twee wedstrijden tegen ece Bulls Kapfenberg voor de FIBA Europe Cup door komt Zorg en Zekerheid Leiden nog een keer in actie. En niet zo maar een wedstrijd. De Leidse formatie speelt zaterdagavond voor de eerste prijs van het seizoen. In Groningen wordt dan om de SuperCup met Donar gestreden.

De SuperCup stond in 2011 voor het eerst op het programma. De landskampioen neemt het dan op tegen de winnaar van de beker of de verliezend bekerfinalist wanneer de bekerwinnaar ook landskampioen is geworden.

In de eerste vier edities kwam Zorg en Zekerheid Leiden in actie. In 2011 werd Donar in Utrecht verslagen met 66-60. Een jaar later nam de Leidse ploeg de grote beker mee vanuit Den Bosch. EiffelTowers Den Bosch moest zich met 57-67 gewonnen geven.

In de twee daaropvolgende jaren moest Zorg en Zekerheid Leiden de hoofdprijs aan de tegenstander laten. In 2013 nam SPM Shoeters in Leiden revanche (47-68), een jaar later was Donar in Groningen te sterk: 78-67.

Na 2014 stond de SuperCup niet op het programma van Zorg en Zekerheid Leiden. Tot deze zaterdag. Donar werd landskampioen en won de bekerfinale, toevallig beide keren ook nog tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Daarom mag de Leidse ploeg zaterdag strijden voor de eerste prijs van het seizoen.

In de afgelopen twee seizoenen was Donar een klasse apart. Zorg en Zekerheid Leiden wist vorig seizoen wel twee keer van de Groningers te winnen, ook nog één keer in MartiniPlaza. In een knotsgekke wedstrijd werd het aan het eind van het seizoen 103-112 voor de Leidse formatie. De finale van de play-offs duurde slechts vier wedstrijden.

Hoe staan de zaken er nu voor? Donar slaagde er wederom niet in om zich voor de Basketball Champions League te plaatsen. Met moeite werd de tweede voorronde bereikt, maar daarin was Fribourg Olympic net even sterker, al hadden de Zwitsers daar wel een verlenging voor nodig.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft pas één officieel duel gespeeld. In Oostenrijk werd ece Bulls Kapfenberg met 62-79 verslagen. Hierdoor heeft de Leidse ploeg nu een grote kans om de groepsfase van de FIBA Europe Cup te bereiken. Donar is als afvaller voor de Champions League al geplaatst voor de groepsfase. Mocht Zorg en Zekerheid Leiden het tweeluik met de Oostenrijkse kampioen winnend afsluiten, dan komt de Leidse ploeg in elk geval niet terecht in een poule met Donar.

De strijd om de SuperCup begint om 19.30 uur. Uiteraard zijn er ook livestats. Vanuit Groningen worden livestreams verzorgd door Podium TV en door RTV Noord.


Meer nieuwsberichten