De drukke basketbalmaand januari voert Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag naar Weert voor de tweede wedstrijd van dit seizoen tegen Basketbal Academie Limburg. De Leidse ploeg won op 19 oktober het thuisduel met 93-70. Gaat Zorg en Zekerheid Leiden de nu lopende winning streak op zes zetten?

Onder leiding van de nieuwe voorzitter Jeroen van Veen, die in zijn jonge jaren in de Leidse regio basketbalde, is er een nieuwe wind gaan waaien bij Basketbal Academie Limburg. Niet alleen is er een snel groeiende businessclub opgezet, maar ook Sporthal Boshoven heeft een vernieuwde uitstraling gekregen. De nieuwe basketbalvloer ziet er pico bello uit.

Bovendien zijn de resultaten op het veld ook weer een stuk beter ten opzichte van de laatste jaren. De formatie van coach Radenko Varagic staat momenteel op een zesde plaats met vijf overwinningen en tien nederlagen. Dit is onder meer te danken aan een verrassende overwinning in december. De Limburgse formatie ging op bezoek bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal en nam met 70-84 de twee punten mee naar huis.

Den Helder Suns staat in theorie gelijk met Basketbal Academie Limburg op de zesde plaats, maar de Helderse formatie heeft tot nu toe een wedstrijd minder gespeeld. Basketbal Academie Limburg heeft overigens wel beide duels tegen Den Helder Suns verloren, dus bij gelijk eindigen moeten de Limburgers de Suns voor laten gaan.

Trey Burch-Manning, de Amerikaanse forward in Limburgse dienst, is momenteel topschutter bij Basketbal Academie Limburg met gemiddeld 13.7 punten. Roel Aarts (11.1 punten) en Elay Wirjo (10.0 punten) scoren gemiddeld ook in de dubbele cijfers. In de laatste twee wedstrijden voor de kerst (tegen Heroes Den Bosch en Apollo Amsterdam) schoot Sander Hollanders zich mede dankzij veel driepunters naar respectievelijk 14 en 13 punten.

Een belangrijke inbreng komt ook van Roel van Overbeek. De jonge spelmaker scoort zelf 6.7 punten, maar deelt ook 6.1 assists per wedstrijd uit. Daarmee staat hij na Tayler Persons en Carrington Love op een derde plaats als het om assists gaat. Roel Aarts is de beste rebounder met gemiddeld 6.9 rebounds (negende in de top-10 van de DBL) voor Burch-Manning met 5.7 rebounds.

Zorg en Zekerheid Leiden beschikt overigens over een lange winning streak tegen de ploeg uit Limburg. De laatste keer dat de Leidse formatie in Sporthal Boshoven onderuit ging, dateert van 19 maart 2013. Het werd toen 84-73 voor de Limburgers. Sindsdien nam Zorg en Zekerheid Leiden veertien keer de volle winst mee naar huis. Met de wedstrijden in Leiden meetellend, bedraagt de winning streak 28 wedstrijden. Dat klinkt overtuigend, maar zeker twee seizoenen terug had de Leidse ploeg het lastig met de ploeg van Varagic.

Basketbal Academie Limburg heeft in elk geval het voordeel van een langere rust. De formatie uit Weert ging afgelopen zaterdag in Groningen onderuit tegen Donar. Zorg en Zekerheid Leiden werkte woensdag – zonder Drago Pasalic – nog een zware wedstrijd af tegen Enisey Krasnoyarsk.

De wedstrijd wordt live gestreamd door TVEllef, maar is ook via YouTube te volgen. Voor de livestats moet je hier zijn.


BAL Eredivisie Weert

Meer nieuwsberichten