Zorg en Zekerheid Leiden treedt zaterdagavond in Friesland aan tegen Aris Leeuwarden. In de voorbereiding is er al twee keer tegen deze tegenstander gespeeld en ook twee keer gewonnen. De zege in Friesland ging moeizaam. De vraag blijft dan ook of Zorg en Zekerheid Leiden de ongeslagen status weet te behouden.

De laatste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden het seizoen met meer dan vier zeges op rij begon, was het seizoen 2014/2015, het eerste seizoen onder Eddy Casteels. Toen bracht Zorg en Zekerheid Leiden de teller op zes, waarna (het toen nog zo geheten) SPM Shoeters een einde maakte aan de Leidse zegereeks. Dat was meteen de beste opening ooit. De 4-0 start uit het eerste seizoen van Paul Vervaeck komt op de tweede plaats. Een zege op Leeuwarden brengt de stand voor dit seizoen op 5-0.

Historisch gezien is Aris Leeuwarden wel een ploeg die Zorg en Zekerheid Leiden ligt. Wie de geschiedenisboeken er op naslaat, vindt de laatste nederlaag in het Kalverdijkje terug op 19 maart 2014, het laatste seizoen van Toon van Helfteren. In Leeuwarden werd het toen 83-71 voor de thuisploeg. Dat klinkt mooi, maar vorig seizoen was het in het eerste duel in Leeuwarden close. Zorg en Zekerheid Leiden ontsnapte destijds met een magere 60-62 overwinning.

Na vijf speeldagen (door het oneven aantal ploegen heeft Zorg en Zekerheid Leiden pas vier duels afgewerkt) staat de Leidse formatie nog steeds bovenaan als het gaat om een gemiddelde score. Het gat tussen de nummer één en het op de zevende plaats genoteerde Aris Leeuwarden bedraagt ruim zeventien punten.

De twee oefenwedstrijden tussen beide ploegen hebben overigens weinig waarde. In Leeuwarden bleef Jessey Voorn aan de kant, terwijl de Friezen in beide wedstrijden nog niet konden beschikken over Deividas Kumelis. Met gemiddeld 10.4 punten en 5.8 assists heeft de Litouwer een goede inbreng voor de ploeg van Tony van den Bosch.

De Belgische coach zal deze week flink in de weer geweest zijn met zijn team. Aris Leeuwarden ging vorige week donderdag, zonder de dit seizoen opgeleefde Stefan Mladenovic, nogal ruim over de knie bij New Heroes Den Bosch: 88-47.

Het duel begint zaterdag om 20.00 uur. De thuisblijvers kunnen Zorg en Zekerheid Leiden toch volgen, want Podium TV verzorgt een livestream.


Meer nieuwsberichten