Tussen twee wedstrijden voor de FIBA Europe Cup door staat er ook nog een duel voor de Dutch Basketball League op het menu van Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse ploeg gaat zaterdag op bezoek bij Den Helder Suns. De ploeg van coach Peter van Noord wist donderdag zijn eerste wedstrijd van het seizoen te winnen.

De terugkeer van Den Helder in de hoogste klasse van het vaderlandse basketbal bracht voor Zorg en Zekerheid Leiden geen gevaarlijke momenten. De Leidse ploeg won alle wedstrijden, ook de oefenwedstrijd, met ruim verschil. De vraag is of dit nu ook weer gaat gebeuren.

Als het aan Den Helder ligt natuurlijk niet. De Suns zijn van de nul af door in Rotterdam met 74-77 van Feyenoord Basketball Rotterdam te winnen. Een mooi opsteker voor de ploeg uit de marinestad die eigenlijk op de eerste speeldag al twee punten had moeten bijschrijven. Den Helder genoot in de beginfase van het vierde kwart een voorsprong van 17 punten tegen Aris Leeuwarden, maar bleef uiteindelijk wel met lege handen: 67-68.

De onbetwiste puntenjager bij de Suns is Boy van Vliet, die vanuit college naar Den Helder werd gehaald. Van Vliet knalde er tegen New Heroes Den Bosch al eens 38 punten in. In de gewonnen wedstrijd in Rotterdam tekende de jonge guard voor 16 punten en 9 assists.

De Helderse formatie beschikt over twee Amerikanen. Steve Harris is een bonkige forward die gemiddeld goed is voor net geen 10 punten en 6 rebounds. Lavone Holland II is de andere Amerikaan. Deze guard schoot tegen Landstede Basketbal uit zijn slof met 31 punten. Hoewel hij de laatste wedstrijden van de bank komt, is Holland wel de tweede scorer van de ploeg.

Die rol zou ook weggelegd moeten zijn voor Alex Laurent, maar de Luxemburgse international kende een slechte start van het seizoen. Na vier wedstrijden stond zijn teller pas op 16 punten. In Rotterdam toonde hij zijn herstel door 17 punten aan te tekenen. De vierde buitenlandse kracht is Thibault Vanderhaegen. Deze 2.04 meter lange forward speelde afgelopen seizoen nog voor Duva Gistel in de Belgische competitie (een na hoogste niveau).

Daarnaast beschikt Van Noord nog over een aantal jonge Nederlandse spelers (Boyd van der Vuurst de Vries, Nick Thran en Yarick Brussen. Dyon Halman en Tom Koopman zouden voor power onder de borden moeten zorgen. Tot nu toe komt Halman nauwelijks in het verhaal voor. Koopman heeft vanwege een blessure nog helemaal niet gespeeld.

Over blessures gesproken. Het is maar de vraag of Sergio de Randamie in Den Helder kan spelen. De forward raakte in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Feyenoord Basketball geblesseerd en moest het duel tegen Oradea aan zich voorbij laten gaan. Kenneth Simms komt in Den Helder in ieder geval zeker niet in actie. De Amerikaan, die tegen Oradea toch weer een double double noteerde (11 punten, 10 rebounds), zit de tweede van drie wedstrijden schorsing uit.

Dit betekent dat er toch wat meer gevraagd gaat worden van Mohamed Kherrazi en Clayton Vette. Daarnaast zullen sommige spelers in dit duel wellicht ook op andere posities neergezet worden. Het zou ook zo maar kunnen betekenen dat er meer speeltijd is weggelegd voor Marijn Ververs en wellicht ook Troy Koehler.

De wedstrijd tegen Oradea was eens te meer een bevestiging dat Worthy de Jong, Darius Thompson en Maurice Watson Jr. in vorm zijn. Het zou voor Zorg en Zekerheid Leiden zeer welkom zijn als ze die vorm nog even vasthouden. Voor de wedstrijd in Den Helder, maar toch zeker ook met het oog op duel van aankomende woensdag. Dan komt s.Oliver Würzburg, dat woensdag verrassend in eigen huis onderuit ging tegen Sakarya BSB, naar de Vijf Meihal.

De wedstijd in Sporthal Sportlaan in Den Helder vangt om 19.30 uur aan.


Meer nieuwsberichten