Zorg en Zekerheid Leiden staat met de rug tegen de muur. Door de nederlaag na verlenging van afgelopen zaterdag kijkt de Leidse ploeg nu tegen een 3-2 achterstand aan. Dit betekent dat Landstede Basketbal op matchpoint staat. Dat mag in elk geval niet benut worden in Leiden. De Vijf Meihal moet vollopen om de rol van zesde man met verve te vervullen.

De serie tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Basketbal is uitermate spannend en kent veel verschillende wendingen. Beide ploegen hebben bijvoorbeeld al een uitwedstrijd gewonnen, maar in de wedstrijden zelf is er ook een groot verschil waarneembaar. Zo opende Landstede Basketbal vorige week dinsdag met een 0-11 in Leiden om vervolgens te verliezen. Afgelopen donderdag stond Zorg en Zekerheid Leiden tot drie minuten voor tijd aan de positieve kant van de score, om uiteindelijk na verlenging toch nog te verliezen. Vooral deze wedstrijd was een enorme reclame voor Nederlands basketbal. Al had die natuurlijk nog mooier geweest wanneer Zorg en Zekerheid Leiden als winnaar uit de strijd was gekomen.

Dat was dus niet het geval, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden voor een zware taak staat om twee keer op rij van de Zwolse formatie te winnen, om op die manier de finale te bereiken. Het is niet goed om nu al zo ver vooruit te kijken. In eerste instantie moet er morgen (dinsdagavond) gewonnen worden om het op een allesbeslissende zevende wedstrijd aan te laten komen. Zeer waarschijnlijk moet Zorg en Zekerheid Leiden het stellen zonder Leigh Enobakhare. De Belgische Nigeriaan reageerde te impulsief op een tweede elleboogstoot van Nick Oudendag. Het was weliswaar de tweede onsportieve fout van de Zwolse center, maar dat betekende alleen maar uitsluiting voor de rest van wedstrijd vijf. Enobakhare kreeg echter een diskwalificerende fout en dit betekent dat hij – formeel gezien – dinsdagavond niet van de partij is. Zodra hierover meer duidelijkheid is, dan wordt dat op deze site ook bekendgemaakt.

Met of zonder Enobakhare, de Vijf Meihal moet morgenavond ouderwets op zijn grondvesten gaan schudden. En dat kan, maar dan moeten iedereen er wel bij zijn. Zoals bekend is het veel leuker om live bij de wedstrijd aanwezig te zijn, want op die manier beleef je de geweldige sfeer die er in de hal hangt. Dat haalt het niet bij televisiebeelden, livestreams of het volgen van de livestats. Jouw aanwezigheid is dus een vereiste. Weet dat de spelers en de coaches dit zeer zeker waarderen. Als zesde man kan het publiek een belangrijke rol spelen, zeker als het weer flink gaat spoken in de hal. En een oud spreekwoord zegt toch dat een kat in het nauw rare sprongen maakt.

Misschien is het tijd om de ‘ghosts from the past’ van stal te halen, zoals de Boston Celtics ook ooit deden. Mensen die met witte lakens en maskers door de hal lopen, met op hun lakens de namen geschreven van Leidse helden van weleer, zoals bijvoorbeeld Seamus Boxley, Danny Gibson, Monta McGhee, Worthy de Jong, Ross Bekkering of T.J. Jackson.

Terug naar wedstrijd zes. Als Zorg en Zekerheid Leiden niet zou winnen, is dat toch wel aan anticlimax van deze mooie serie. Dit betekent dat in één klap het seizoen afgelopen is. Dat is toch niet wat je wilt? Deze halve finaleserie verdient toch zeker een zevende wedstrijd, aankomende donderdag in Zwolle. Kom daarom allemaal naar de hal en laat je horen. Zoals de voorgaande wedstrijden belooft het weer druk te worden. Dat laat de kaartverkoop nu al zien. Ga snel hierheen en schaf meteen je kaartje aan voordat je achter het net vist. Op zowel de blauwe als houten tribunes mag geen leeg plekje meer te zien zijn. Het is hoog tijd om allemaal achter Zorg en Zekerheid Leiden te gaan staan!


Meer nieuwsberichten