De maand januari was voor Zorg en Zekerheid Leiden geen goede maand. Maar liefst drie nederlagen werden on the road geleden. Nu is het weer tijd voor een serie thuiswedstrijden in korte tijd. Donderdag is Apollo Amsterdam te gast in de Vijf Meihal, zaterdag komt Basketball Academie Limburg naar Leiden toe. Kortom: een nieuwe maand biedt nieuwe kansen.

Apollo Amsterdam is de eerste tegenstander die zich deze week in de Vijf Meihal meldt. De Amsterdamse formatie opende met drie zeges uit vier wedstrijden en leek nadrukkelijk aan de deur van de top-4 te kloppen. Dit duurde echter niet lang, want daarna volgden in competitieverband negen nederlagen op rij. Dat die losing streak een halt werd toegeroepen was in belangrijke mate te danken aan de terugkeer van Aron Royé.

Het hart van Apollo Amsterdam stapte in de zomer over naar Donar. Op de een of andere manier was dat geen gelukkig huwelijk, waarna Royé in januari terugkeerde naar Apollo Amsterdam. In zijn eerste wedstrijd op vertrouwde bodem produceerde Royé 14 punten, 6 rebounds en 10 assists. Goed genoeg om de winst te pakken tegen Aris Leeuwarden en het vizier weer te richten op de zesde plaats of meer.

Dat zou op papier ook moeten kunnen, zeker met een frontcourt van Berend Weijs, Max van Schaik en Jesse Markusse. Voeg daar nog eens Dimeo van der Horst, Akeel Eduardo en coming men Rens van Ravensteijn en Mack Bruining aan toe en je hebt een ploeg die het veel teams moeilijk kan maken.

In het eerste duel tussen beide teams had Apollo Amsterdam een betere start (9-4), maar daarna stelde Zorg en Zekerheid Leiden snel orde op zaken. De 64-83 viel nog enigszins laag uit, maar dat had meer te maken met een 10-0 run waarmee de Amsterdammers de wedstrijd eindigden.

Dit duel wordt overigens ook de eerste thuiswedstrijd voor Alexandru Olah. De 2.13 meter lange Roemeense center is nog roestig. Niet zo gek als je even een tijd niet hebt getraind en gespeeld. Olah maakt momenteel snelle stappen, dus wie weet laat hij in een van deze twee thuiswedstrijden al zien wat hij voor de Leidse ploeg kan betekenen.

Twee dagen later komt Basketball Academie Limburg op bezoek. In oktober en december kwamen beide ploegen elkaar al tegen voor de competitie. In het eerste duel sloeg Zorg en Zekerheid Leiden al in de eerste tien minuten toe. Met oogstrelend basketbal werd BAL op een 39-20 achterstand getrakteerd. Het is dat de Limburgers het laatste kwart met 13-23 wonnen, want anders had het verschil flink hoger geweest dan de 23 punten bij het eindsignaal: 101-78.

In de return in Weert was het een ander verhaal. Zorg en Zekerheid Leiden kwam pas in het derde kwart voor het eerst op een voorsprong. De Leidse ploeg pakte daarna een voorsprong van dertien punten (een bekende marge), maar zag de Limburgers snel terugkomen. Met de hakken over de sloot werd de 73-76 overwinning binnengehaald.

BAL is een zeer jeugdige formatie die door coach Radenko Varagic goed wordt opgeleid. Opgeven komt in het Limburgse woordenboek niet voor. Drie spelers trekken normaal gesproken aanvallend de kar: Daan Rosenmuller (12.2 punten), Roel Aarts (11.6 punten) en Matthew van Tongeren (11.3 punten). Opvallend genoeg kwamen Rosenmuller en Van Tongeren afgelopen zaterdag in de thuisnederlaag tegen Den Helder Suns samen tot slechts twee punten. Smaakmakers deze keer waren Yarick Brussen (21 punten, 9 rebounds) en Sam van Dijk (12 punten). Een duidelijk teken dat het gevaar van veel kanten kan komen.

Een ploeg die het momenteel lastig heeft en spelers die in een dipje zitten, hebben de steun van het publiek nodig om de juiste weg weer in te kunnen slaan. Een reden te meer om donderdag én zaterdag naar de Vijf Meihal te komen om de spelers te laten weten dat de fans nog steeds achter de ploeg staan. Schaf daarom snel een kaartje aan voor deze wedstrijden, die overigens allebei om 20.00 uur beginnen.

Kaarten voor het duel van donderdag tegen Apollo Amsterdam koop je hier.

Als je de zaterdagwedstrijd tegen Basketball Academie Limburg wilt bezoeken, dan kun je hier je kaartje kopen.


Meer nieuwsberichten