Zorg en Zekerheid Leiden kreeg woensdagavond fors klop van Bakken Bears. Een goede les geleerd en op naar de volgende wedstrijd. Want met dit drukke schema volgen de wedstrijden elkaar in hoog tempo op. Zaterdag speelt de Leidse ploeg thuis tegen Den Helder Suns en zondag wordt er gebekerd in Haarlem. En weer enkele dagen later doemt de volgende wedstrijd voor de FIBA Europe Cup op: thuis tegen Avtodor Saratov.

In Denemarken bleef Zorg en Zekerheid Leiden lange tijd in het spoor van Bakken Bears. Bij 49-47 halverwege het derde kwart brak het verzet van de Leidse ploeg. Het balverlies stapelde zich op en daar wisten de Denen wel raad mee. Nagenoeg elk foutje werd afgestraft door een ploeg die vorig seizoen tot de halve finale van de FIBA Europe Cup reikte. Bepaald geen kleintje dus. Bovendien was Bakken Bears nog de enige ongeslagen formatie in het Europese toernooi, met gemiddeld ook nog eens meer dan 100 punten per wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden moest de vlag strijken en kreeg uiteindelijk met 111-71 klop.

Komende zaterdag krijgt Zorg en Zekerheid Leiden de eerste kans om zich te revancheren. Goed, Den Helder Suns is niet van het kaliber Bakken Bears, maar van elke wedstrijd neem je wel weer iets mee naar een volgend duel. Balverlies beperken, de driepunter beter verdedigen en als ploeg blijven spelen zouden de lessen kunnen zijn die in Aarhus geleerd werden en die zaterdag en in de daaropvolgende wedstrijden in de praktijk gebracht kunnen worden.

Anderhalve maand geleden trof Zorg en Zekerheid Leiden de ploeg uit Den Helder al een keer. In de marinestad was het voor Zorg en Zekerheid Leiden een kwestie van overleven. Rolf Franke kon slechts over zes spelers beschikken. Worthy de Jong was ziek, Sergio de Randamie en Troy Koehler waren geblesseerd en Kenneth Simms moest vanwege een schorsing vanaf de tribune toekijken. Darius Thompson moest kort voor de sprongbal ook nog even een bezoek brengen aan het toilet, om vervolgens 39 minuten te spelen en 32 punten te scoren. Zesde man Twan Polman verbleef ook tien minuten binnen de lijnen, een aantal dat hij voor aanvang van het seizoen wellicht niet verwacht had.

Zoals gezegd, een kwestie van overleven. Zorg en Zekerheid Leiden pakte de leiding en wist elke run van Den Helder Suns tot stilstand te brengen. Aan het eind hield de Leidse ploeg genoeg over: 73-78. Het balverlies bleef beperkt tot het prima aantal van negen stuks, al moest Zorg en Zekerheid Leiden nog wel negen driepunters incasseren. Met name Lavone Holland vond de basket makkelijk door via drie driepunters tot 19 punten te komen. De Amerikaanse power forward Steve Harris speelde een double double bijeen met 18 punten en 13 rebounds. De Helderse topscorer Boy van Vliet werd keurig buitenspel gezet. De nieuwkomer in de DBL scoorde slechts 8 punten.

Op zondag treedt Zorg en Zekerheid Leiden aan voor de vierde ronde van het NBB-bekertoernooi. De Leidse ploeg gaat in Haarlem op bezoek bij Onze Gezellen. De ploeg van de coaches Hans van Eeden, Lennart Stut en Tasso Georgiou is gedeeld koploper in de eerste divisie. Om tot de vierde ronde te komen, rekende Onze Gezellen af met andere koploper Uitsmijters: 73-70. De wedstrijd in de Onze Gezellen Sporthal begint om 17.30 uur. De toegang is gratis.

Maar goed, first things first, en dat is dus zaterdag in de Vijf Meihal. Steek de Leidse spelers een hart onder de riem en kom de ploeg aanmoedigen tegen de Suns. Het is een wedstrijd op zaterdagavond en dan is het traditioneel altijd drukker dan doordeweeks. Koop dus snel hier je kaartje en zorg dat je erbij bent!


Eredivisie

Meer nieuwsberichten