Lucas Kruithof heeft zijn handtekening onder een contract gezet dat hem voor drie jaar aan Zorg en Zekerheid Leiden Basketball verbindt. Het bestuur van de Leidse basketbalvereniging is blij dat de 2.01 meter lange forward de komende jaren voor Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gaat uitkomen. “Hiermee hebben we weer een speler die uit de jeugdopleiding van BS Leiden is doorgestroomd naar het vlaggenschip van de club”, stelt Marcel Verburg, voorzitter van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball.

Lucas Kruithof (geboren 17 juli 2000) werd halverwege het seizoen 2021/2022 door Geert Hammink bij de selectie van de hoofdmacht gehaald. De 22-jarige Kruithof, die al sinds 13 juni 2006 lid is van BS Leiden, debuteerde op 19 januari 2022 met 6 punten tegen The Hague Royals. Tijdens de play-offs van dat seizoen vertrok hij zelfs drie keer in de startende vijf tegen Landstede Hammers. Afgelopen seizoen behoorde Kruithof, die ook nog voor het eerste team van BS Leiden uitkwam, vanaf het begin tot de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball.

In het seizoen 2021/2022 speelde Kruithof 14 wedstrijden voor Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Dit seizoen kwam Kruithof, die vanwege zijn verdedigende werk de bijnaam ‘De Stofzuiger’ heeft gekregen, 35 keer binnen de lijnen. Verdedigend liet Kruithof zich in de afgelopen periode bij Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gelden. Zo was hij in de slotfase van de beslissende finalewedstrijd van de Nederlandse play-offs tegen Donar goed voor twee steals, waardoor de Leidse club een achterstand van 16 punten binnen 2’41 minuut wist om te buigen in een 82-81 zege.

“Het was na het seizoen vrij snel duidelijk dat de club graag met mij verder wilde”, vertelt Lucas Kruithof. “Hier ben ik natuurlijk erg blij mee, want zelf hoopte ik ook hier een contract te tekenen voor komend seizoen. Het is voor mij ook heel bijzonder om dit punt te bereiken bij de club waar ik ben begonnen met basketballen als kleine jongen. Ik hoop ook dat dit een goed signaal afgeeft aan de jeugd van Leiden. Voor aankomend seizoen verwacht ik dat wij als team bouwen op wat wij hebben neergezet afgelopen seizoen en natuurlijk strijden voor alle mogelijke prijzen. Persoonlijk streef ik ernaar om mijzelf verder te ontwikkelen en een steeds grotere rol te spelen in het team.”

Over de keuze voor drie jaar is Kruithof duidelijk. “Een lange samenwerking geeft vertrouwen vanuit beide kanten en de mogelijkheid om op langere termijn te bouwen en groeien als speler. Op dit moment zou ik ook het liefst nergens anders willen basketballen dan in Leiden.”


Eredivisie Lucas_Kruithof Spelersnieuws

Meer nieuwsberichten